Τα όνειρα μπορεί να είναι εκπληκτικά ή τρομακτικά! Άλλες φορές να μην θες να ξυπνήσεις κι άλλες να ευλογείς το ξυπνητήρι που δεν σ’ άφησε να πέσεις στο κενό! Μερικοί τα έχουμε «σκηνοθετήσει» έστω και για μια φορά στη ζωή μας, ενώ για άλλους, αυτό, είναι ένα καθημερινό διασκεδαστικό παιχνιδάκι. Ορίστε 10 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες γι’ αυτή τη μυστήρια κατάσταση, την οποία όλοι περνάμε, κάθε νύχτα...

 

1. Όλοι ονειρεύονται!


Οι ενήλικες και τα μωρά ονειρεύονται για περίπου δύο ώρες τη νύχτα. Ακόμη κι όσοι νομίζουν πως δεν ονειρεύτηκαν χθες βράδυ, ονειρεύτηκαν. Και μάλιστα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι συνήθως βλέπουμε πολλά όνειρα κάθε βράδυ, καθένα απ’ τα οποία διαρκεί από 5 έως 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης ζωής ένας άνθρωπος βλέπει όνειρα συνολικής διάρκειας 6 χρόνων.

 

2. Ξεχνάμε τα περισσότερα απ’ αυτά...

Το 95% των ονείρων που βλέπουμε ξεχνιέται αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι είναι τόσο δύσκολο να θυμόμαστε τα όνειρά μας γιατί οι αλλαγές που συμβαίνουν μέσα στον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πάρα πολλές, αλλά καμία απ’ αυτές δεν υποστηρίζει την επεξεργασία κι αποθήκευση πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την καταγραφή μνήμης. Η περιοχή, δηλαδή, που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη μας, υπολειτουργεί…

3. Δεν είναι όλα τους έγχρωμα.

Κάποιοι αναφέρουν ότι ονειρεύονται έγχρωμα κι άλλοι ασπρόμαυρα. Σε μελέτες που έγιναν πάνω σε ανθρώπους που ονειρεύτηκαν και μόλις ξύπνησαν, όταν τους ζητήθηκε από ένα γράφημα να επιλέξουν τα χρώματα που ταίριαζαν περισσότερο στα όνειρά τους, οι περισσότεροι διάλεξαν τα ανοιχτόχρωμα παστέλ χρώματα.

 

4. Άντρες και γυναίκες διαφέρουν στον τρόπο που ονειρεύονται.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχουν διαφορές στο περιεχόμενο μεταξύ των ονείρων των δύο φύλων. Οι άντρες ονειρεύονται πιο συχνά όπλα, ενώ οι γυναίκες κάνουν συχνότερα αναφορές σε ρούχα. Παράλληλα, τα αντρικά όνειρα είναι πιο επιθετικά κι έχουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα, ενώ τα γυναικεία συμπεριλαμβάνουν συχνότερα έννοιες όπως η απόρριψη κι ο αποκλεισμός, αλλά την σωματική δραστηριότητα «νικάει» η συζήτηση. Οι γυναίκες, επίσης, τείνουν να βλέπουν μεγαλύτερα όνειρα, στα οποία πρωταγωνιστούν περισσότεροι χαρακτήρες. Οι άντρες ονειρεύονται άλλους άνδρες, δύο φορές συχνότερα απ’ ότι ονειρεύονται γυναίκες. Οι γυναίκες, όμως, τείνουν να ονειρεύονται εξίσου και τα δύο φύλα.

 

5. Τα ζώα πιθανότατα ονειρεύονται κι αυτά!

Αν και πολλοί πιστεύουν πως όταν ένας σκύλος κοιμάται και κουνάει την ουρά ή τα πόδια του, ονειρεύεται, εν τούτοις είναι μάλλον δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι όντως συμβαίνει αυτό. Όμως, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα ζώα περνούν από τα στάδια του ύπνου REM και non-REM, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.

 

6. Μπορείς να τα ελέγξεις!

Το λεγόμενο lucid dream υπάρχει κι είναι αυτό κατά το οποίο αναγνωρίζεις ότι κοιμάσαι και βρίσκεσαι μέσα σε όνειρο. Αυτή η «διαύγεια» δημιουργείται χάρη σ’ έναν συνδυασμό της ενεργής συνείδησης και του REM ύπνου, μέσα στην οποία μπορείς να κατευθύνεις τη δράση και να ελέγξεις το περιεχόμενο αυτού που παρακολουθείς, λες και είσαι ο σκηνοθέτης. Περίπου οι μισοί από εμάς έχουν βρεθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους σ’ αυτή τη θέση, ενώ κάποιοι μπορούν να μπαίνουν σ’ αυτή την ονειρική διαδικασία πολύ συχνότερα.

 

7. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι συχνότερα.

Για πάνω από 40 χρόνια, ο ερευνητής Calvin S. Hall συνέλεξε πάνω από 50.000 «λογαριασμούς ονείρων» από φοιτητές του και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ο φοιτητής του Hall William Domhoff τους φανέρωσε στο κοινό, αποκαλύπτοντας πως το πιο συχνό συναίσθημα που συναντά κανείς μέσα σ’ αυτούς είναι το άγχος κι οτιδήποτε αρνητικό.

 

8. Οι τυφλοί μπορούν να «βλέπουν» στα όνειρά τους.

Σε ανθρώπους που γεννήθηκαν τυφλοί, οι ερευνητές βρήκαν πως μέσα στα όνειρά τους υπήρχαν οπτικές εικόνες και μάλιστα είχαν κινήσεις ματιών που σχετίζονται με την οπτική ανάκληση. Παρόλο που οι κινήσεις στα μάτια τους ήταν λιγότερες κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, σε σχέση με συμμετέχοντες στην ίδια έρευνα που δεν είχαν αντίστοιχη αναπηρία, οι τυφλοί, στο ξύπνημά τους, ανέφεραν τις ίδιες ονειρικές αισθήσεις με τους άλλους, συμπεριλαμβάνοντας οπτικά δεδομένα.

 

9. Όταν ονειρεύομαστε είμαστε παράλυτοι.

Κατά τον REM ύπνο υπάρχει παράλυση του μυϊκού συστήματος, η λεγόμενη «ατονία», έτσι ώστε να εμποδίζεται το σώμα απ΄ το να κάνει πράξη όσα ονειρεύεται εκείνη τη στιγμή. Οι νευρώνες της κίνησης δεν διεγείρονται, ενώ αυτό είναι κάτι που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 λεπτά μετά το ξύπνημα. Πρόκειται για «παράλυση ύπνου» που δυσκολεύει το σώμα να επανέλθει άμεσα σε κατάσταση εγρήγορσης. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, αν και για όσους το βιώνουν μοιάζει τρομακτικό…


10. Πολλά όνειρα είναι οικουμενικά!

Αν και ο ονειρικός μας κόσμος επηρεάζεται από τις προσωπικές μας εμπειρίες, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα θέματα είναι κοινά ακόμη και μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται να τους κυνηγούν, να τους επιτίθενται ή να πέφτουν από κάπου. Επίσης, εξίσου συχνή είναι η αίσθηση ότι είμαστε «παγωμένοι» κι αδύναμοι να μετακινηθούμε ή ότι έχουμε αργήσει να φτάσουμε κάπου ή ότι πετάμε ή ότι βρισκόμαστε ολόγυμνοι σε δημόσια θέα.

 

Υ.Γ. Όλα τα gifακια είναι από την αγαπημένη ονειρική ταινία "The Science of Sleep" (2006) που πρέπει να δεις.