Το είδωλο που ονομαζόταν Freddie Mercury γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 και δεν άργησε να αποκτήσει μυθικές διαστάσεις στο μυαλό εκατομμυρίων θαυμαστών του σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν μερικά πράγματα, όμως, που ίσως δεν γνώριζες  για τον πανέξυπνο και υπερταλαντούχο frontman των QUEEN…

1. Η καταγωγή και το πραγματικό του όνομα.

Γεννήθηκε στο Stone Town της Ζανζιβάρης (σημερινή Τανζανία), γιατί οι γονείς του είχαν φτάσει εκεί εξαιτίας της καριέρας που είχε ο πατέρας του στο Βρετανικό Αποικιακό Γραφείο. Μεγάλωσε μεταξύ Ζανζιβάρης και Ινδίας, προτού μετακομίσουν, στο Middlesex της Αγγλίας, όταν ήταν έφηβος. Το βαφτιστικό του όνομα ήταν Farrokh Bulsara και άρχισε να χρησιμοποιεί το Freddie, με δική του πρωτοβουλία, όσο βρισκόταν σε ένα οικοτροφείο για αγόρια κοντά στη Βομβάη. Νομικά, το όνομά του έγινε Freddie Mercury γύρω στο 1970.

2. Η θρησκεία του.

Η θρησκεία της οικογένειάς του, που είχε βαθιές περσικές ρίζες, ήταν ο Ζωροαστρισμός. Πρόκειται για μια απ’ τις παλαιότερες μονοθεϊστικές θρησκείες του κόσμου, που διατηρεί κάποιες απ’ τις πρακτικές της προϊστορικής ινδοϊρανικής θρησκείας (π.χ. πυρολατρεία, σεβασμός στις δυνάμεις της φύσης κ.λ.π.). Παρόλο που δεν την ασκούσε για χρόνια, η κηδεία του τελέστηκε από έναν Ζωροάστρη ιερέα.

3. Οι οκτάβες του.

Όταν μιλούσε ήταν πιο κοντά σε έναν βαρύτονο. Όταν τραγουδούσε κινούνταν στην περιοχή ενός τενόρου. Το 2016, μια ομάδα επιστημόνων μελέτησε τη φωνή του και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι φωνητικές του χορδές κινούνταν ταχύτερα απ’ του μέσου ανθρώπου. Το βιμπράτο του ήταν 7,04 Hz, όταν το τυπικό βιμπράτο κυμαίνεται που κυμαινόταν μεταξύ 5,4 Hz και 6,9 Hz. Κατεγράφη, λοιπόν, ένα φάσμα σχεδόν 4 οκτάβων.

4. Εμπνεύστηκε το έμβλημα των Queen.

Χάρη στο πτυχίο τέχνης και graphic design που είχε απ’ το Ealing Art College του Λονδίνου και του μεγάλου του ταλέντου στο σχέδιο, κατάφερε να γίνει πολλά παραπάνω απ’ το «πρόσωπο» του συγκροτήματος, αφού ήταν σε θέση να δημιουργήσει ο ίδιος ακόμη και το brand τους. Το σύμβολο  που δημιούργησε ήταν ένας συνδυασμός από όλα τα ζώδια των μελών του (δυο λιοντάρια για τους John Deacon και Roger Taylor, ένα καβούρι για τον καρκίνο Brian May και δύο νεράιδες για να αναπαραστήσουν την Παρθένο του ίδιου), μαζί με το αρχικό «Q» του ονόματός τους και το αντίστοιχο βασιλικό στέμμα, κάτω από ένα μυθικό πτηνό, τον φοίνικα, για να τα προστατεύει.

5. Ήταν απίστευτα ντροπαλός.

Μπορεί να έμοιαζε έξαλλος, άγριος, θεότρελος πάνω στη σκηνή, όμως, όσοι τον γνώριζαν προσωπικά, λένε πως ήταν πολύ ντροπαλός στην καθημερινότητά του κι αυτός ήταν ο λόγος που σπάνια έδινε συνεντεύξεις. Ήταν ένας ευγενέστατος και γλυκός, λένε, τύπος, που του άρεσε να περνάει χρόνο στο σπίτι του, μόνος ή με κοντινούς φίλους, και που καμία σχέση δεν είχε με το επί σκηνής πρόσωπο που ξέρουμε.

6. Αποκάλυψε ότι έχει AIDS μια μέρα πριν πεθάνει.

Ο ίδιος και ο μάνατζέρ του έκαναν επίσημη δήλωση για την ασθένειά του, μόλις μια μέρα πριν πεθάνει. Η εμφανώς εξασθενημένη εικόνα του και η ξαφνική ακύρωση της περιοδείας του συγκροτήματος είχαν αναστατώσει τους θαυμαστές του, αλλά όλοι τους, θεώρησαν, ότι αν αυτή η ανακοίνωση δεν ήταν τόσο καθυστερημένη θα μπορούσε να τονώσει με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό την εκστρατεία κατά του AIDS.

7. Ήταν αφοσιωμένος γατόφιλος.

Λάτρευε τις γάτες κι είχε φτάσει στο σημείο, κάποια στιγμή, να έχει δέκα. Είχε αφιερώσει ένα άλμπουμ κι ένα τραγούδι του σ’ αυτές (Mr. Bad Guy) κι είχε γράψει ένα κομμάτι για την αγαπημένη του γάτα, Delilah, με στίχους που τα λένε όλα:

Delilah, Delilah, oh my, oh my, oh my - you're irresistible
You make me smile when I'm just about to cry
You bring me hope, you make me laugh - you like it
You get away with murder, so innocent
But when you throw a moody you're all claws and you bite -
That's alright!
Delilah, Delilah, oh my, oh my, oh my - you're unpredictable
You make me so very happy
When you cuddle up and go to sleep beside me
And then you make me slightly mad
When you pee all over my Chippendale Suite

8. Έκανε το “bottomless mic” σήμα κατατεθέν του.

Κάποια στιγμή, στις αρχές της καριέρας του, στα μισά ενός σόου, το stand του μικροφώνου του έσπασε στη μέση. Αντί να το αντικαταστήσει, το χρησιμοποίησε ακριβώς έτσι και στις επόμενες εμφανίσεις του. Από τότε, αυτό το κοντύτερο «στικ», χωρίς τη βάση του, του χάρισε αυτό το μοναδικό τρόπο να στήνεται επί σκηνής.

9. Ήταν ένας συνεπής συλλέκτης.

Αριστερά, μέρος της συλλογής του Τζον Λένον και δεξιά του Φρέντι Μέρκιουρι.

Του άρεσε πολύ να μαζεύει πράγματα που είχαν τις δικές τους ξεχωριστές ιστορίες κι είχε πολύ μεγάλο πάθος με τη συλλογή γραμματοσήμων. Μεγάλο μέρος της συλλογής του, μάλιστα, εκτίθεται στο Βρετανικό Ταχυδρομικό Μουσείο.

10. Ήταν το …παιδί για τις αποσκευές.

Πριν γίνει ένα απ’ τα διασημότερα μουσικά πρόσωπα όλων των εποχών, αυτός ο άνθρωπος, ήταν ένας απλός baggage handler, δηλαδή …το παιδί για τις βαλίτσες, στο αεροδρόμιο του Heathrow. Προς τιμήν των 72ών γενεθλίων του, αρκετοί απ’ τους χειριστές αποσκευών της British Airways διασκέδασαν στις 5 Σεπτεμβρίου τους ταξιδιώτες, με ένα χορογραφημένο αφιέρωμα στον πρώην …συνάδελφό τους.

11. Είχε δύο μουσικά είδωλα.

Δύο πρόσωπα της μουσικής συγκέντρωναν τον απόλυτο θαυμασμό και σεβασμό του. Η Αρίθα Φράνκλιν κι ο Τζίμι Χέντριξ.

12. Είχε μια μεγάλη σχέση.

Η μεγαλύτερη ερωτική σχέση της ζωής του, ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, με την Mary Austin. Μετά το χωρισμό του, παρέμειναν φίλοι μέχρι το θάνατό του.

13. Δεν πίστευε τόσο στο “Bohemian Rhapsody”...

Θεωρούσε ότι δεν υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα στους στίχους του, ούτε αρμονία στο ρυθμό του, παρόλο που ο περισσότερος κόσμος πάντα το αποθέωνε. Γι’ αυτόν, αναμφισβήτητα, το καλύτερο κομμάτι τους ήταν το “Killer Queen”.