Αν δεν είσαι σε θέση να μετρήσεις τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης σου, των ορμονών δηλαδή που αποδεικνύουν ότι είσαι ερωτευμένος, τότε διάβασε τα παρακάτω. Αν έχεις ανασφάλεια για το πώς νιώθει το αντικείμενο του πόθου σου, διάβασε, επίσης, τα παρακάτω κι σ' όσα περισσότερα κάνεις «τσεκ», τόσα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία έχεις. Για έναν έρωτα που ήδη στρίβει τη γωνία πριν την καρδιά και το μυαλό σου ή που είναι ήδη καθεστώς…

Ξεχνάς να φας.

Μπορεί να ξεχνάς να φας, να ξεχνάς ότι πεινάς, αλλά το αντικείμενο του πόθου σου δεν το βγάζεις απ’ το μυαλό σου ούτε στιγμή. Παίζει να χάσεις και κιλά χωρίς καν να το καταλάβεις.

Χαζοχαμογελάς.

Δεν χρειάζεσαι αφορμή. Απλώς σε πιάνεις στα πράσα να χαμογελάς και συμμαζεύεσαι γιατί δεν υπάρχει καμία εξωτερική αιτία που να δικαιολογεί τη φάτσα σου στα μάτια των άλλων.

Αφαιρείσαι.

Επειδή στο μυαλό σου έχει εγκατασταθεί ένα πρόσωπο, τα λόγια του, οι κινήσεις του, το βλέμμα του κι όλη σου η σκέψη ασχολείται μ’ αυτό, είσαι αφηρημένος. Δυσκολεύεσαι να κάνεις απλά καθημερινά πράγματα σωστά γιατί στην πραγματικότητα, απλώς, ονειρεύεσαι μ’ ανοιχτά τα μάτια. Η ντοπαμίνη σου δημιουργεί εμμονή με το ερωτικό σου αντικείμενο και αν δεν συνέλθεις κάπως, τότε πρόσεχε γιατί είσαι ένα βήμα πριν την απόλυση.

Σύνδρομο στέρησης.

Σου λείπει. Ανυπομονείς να ξαναβρεθείτε. Νιώθεις απογοήτευση λες και λείπει κάποιο δικό σου κομμάτι όταν δεν είστε μαζί. Έχεις, κοινώς, στερητικά…

Κυκλοθυμίες.

Η διάθεσή σου έχει απότομες αλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με εντελώς χαζά πραγματάκια. Αν π.χ. πας κάπου περιμένοντας ότι θα συναντήσεις το πρόσωπο που θες και τελικά δεν το δεις, τότε κατεβάζεις την μαύρη σου πλερέζα κι είσαι χάλια. Αν ξαφνικά σου στείλει inbox αναπτερώνεται το ηθικό σου και είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τον κόσμο.

Ονειρεύεσαι και σχεδιάζεις.

Σχεδιάζεις πράγματα που έχουν να κάνουν με τη μελλοντική ζωή σου και τον/την συμπεριλαμβάνεις. Δεν έχει σημασία πόσο μεγαλόπνοα είναι ή όχι τα σχέδιά σου, σημασία έχει ότι τον/την βάζεις μέσα στα όνειρά σου, για να τα κάνεις καλύτερα και πιο γεμάτα.

Λάμπεις.

Το βλέπεις στον καθρέφτη, αλλά νομίζεις ότι είναι ιδέα σου. Κι όμως, στο λένε οι φίλοι, οι γονείς σου, οι συνάδελφοι… Πολλοί οι μάρτυρες αυτού του φαινομένου που λέγεται «έρωτας» και αναζωογονεί όχι μόνο το πνεύμα, αλλά και το σώμα σου, με πρώτο, καλύτερο κι αδιάψευστο «μάρτυρα» το πρόσωπό σου.

Κοκεταρίες.

Πιάνεις τον εαυτό σου να καλλωπίζεται περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Περνάς χρόνο μπροστά απ’ την ντουλάπα για να πετύχεις τον καλύτερο συνδυασμό, κάνεις μπάνιο με την άνεσή σου, χτενίζεσαι ή βάφεσαι με τις ώρες. Μπορεί να πας στο κομμωτήριο, μπορεί να πας για ψώνια, μπορεί να φας τον τριπλάσιο χρόνο στο γυμναστήριο… Όλα έχουν έναν απώτερο στόχο… Να αρέσεις. Να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου!

Ηλεκτρονικός εθισμός.

Κι εκεί που δεν ήσουν junky της τεχνολογίας, ξαφνικά γίνεσαι και αποδιοργανώνεσαι. Τσεκάρεις ασταμάτητα όλες τις πηγές, η οποίες θα μπορούσαν να σε δροσίσουν με μια κουβέντα του έρωτά σου (ας παραδεχτούμε τη λέξη). Τι κινητό, τι facebook, τι Instagram… αναμένεις και καίγεσαι από αγωνία.

Επίμονο κοίταγμα.

Ε, ψιτ, καρφώνεσαι. Καλώς ή κακώς, τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια κι είναι αδύνατον να προσπαθήσεις να την κρύψεις. Όταν είμαστε ερωτευμένοι, δεν μπορούμε να πάρουμε τα μάτια μας πάνω απ’ το πρόσωπο που ποθούμε, όταν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο. Αν το αίσθημα γίνεται αμοιβαίο, τότε αυτό το μεταξύ σας βλέμμα είναι σε θέση να πει πολλά περισσότερα από χίλια δυο λόγια.

Ασυγκράτητο άγγιγμα.

Όταν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο, δεν μπορείς να ελέγξεις το σώμα σου, που θέλει απεγνωσμένα να αγγίξει το ποθητό σώμα. Ένα τυχαίο άγγιγμα ή το να γέρνεις ασυνείδητα προς το μέρος του άλλου, δείχνουν πως καταβάθος επιθυμείς κι επιδιώκεις τη συναισθηματική εγγύτητα. Και προχωράς απ’ έξω προς τα μέσα, ολοταχώς.

Απόλυτο focus.

Σκέφτεσαι αποκλειστικά ένα πρόσωπο κι ένα σώμα. Δεν χωράει τίποτα άλλο μέσα στον εγκέφαλό σου. Αυτό συμβαίνει με τον έρωτα. Κι αυτό δεν θα συνέβαινε αν μιλούσαμε για απλό ενθουσιασμό ή για επιθυμίες της μιας βραδιάς. Ακόμη κι αν δίπλα σου περνάνε μοντέλα και ημίθεοι, εσένα το μυαλό σου κόλλησε.

Ρίσκο κι ανασφάλεια (συγχρόνως).

Μπορεί να ρωτάς συνεχώς τους φίλους σου «με θέλει;», μπορεί να σου βγαίνουν πάμπολες κι εντελώς χαζές ανασφάλειες, αλλά, την ίδια στιγμή είσαι έτοιμος να πάρεις όλα τα ρίσκα του κόσμου, δίχως φόβο μήπως και πληγωθείς, αλλά με τεράστιο πάθος. Ξέρεις ότι παίζει να σε βρουν τα βόλια, αλλά θέλεις να δώσεις όλες τις μάχες.

Για τις παλιές αγάπες δεν μιλάς.

Μπορεί μέχρι πριν λίγες μέρες να μιλούσες με πάθος για τον/την πρώην ή για κάποιο διαδικτυακό φλερτ που σου ανέβαζε τη διάθεση, αλλά τώρα πάνε όλα αυτά, ξεχάστηκαν, σα να μη συνέβησαν ποτέ. Αυτό που νιώθεις τώρα δε συγκρίνεται με τίποτα και όλα τα άλλα σου φαίνονται μικρά, ρηχά, ανούσια, χαζά, ηλίθια, παμπάλαια.

Νέες συνήθειες.

Είσαι σε θέση να κάνεις με χαρά πράγματα που μέχρι χθες δεν σου άρεσαν/σε κούραζαν/σου έσπαγαν τα νεύρα/σιχαινόσουν, μόνο και μόνο, επειδή θα τα κάνετε μαζί. Γελάς με όλα τα αστεία του/της, τα σχεδόν …αστεία και τα εντελώς παγωμένα. Κοινώς, ευκαιρία ψάχνεις να εκτονώσεις όλη αυτή την εσωτερική σου χαρά. Είσαι ετοιμοπόλεμος/η για τις πιο μικρές ή μεγάλες θυσίες, αρκεί να στις ζητήσει.

Κολλητική …ψυχολογία.

Αν τυχόν το ποθητό αντικείμενο έχει τις μαύρες του ή τα νεύρα του ή συνέβη κάτι άσχημο στη ζωή του, εσύ, αισθάνεσαι το ίδιο χάλια. Αντιθέτως, αν συνέβη κάτι τρομερά ευχάριστο, εσύ είσαι μέσα στην καλή χαρά. Η ψυχολογία του είναι μεταδοτική κι εσύ τρομερά ευάλωτος σ’ αυτή.

Του/της προκαλείς διαρκή λόξυγγα...

Κι αυτό, διότι μιλάς συνεχώς γι’ αυτόν/αυτήν στους φίλους σου. Δεν μπορείς να αλλάξεις θέμα συζήτησης, ούτε είσαι σε θέση να παρακολουθήσεις οποιαδήποτε άλλη κουβέντα, που δεν περιέχει αυτόν τον άνθρωπο ή θέματα που σχετίζονται, έστω, έμμεσα μ’ αυτό το πρόσωπο και τη σχέση σου μαζί του. Θα σχολιάσεις τα πάντα, θα επαναφέρεις ξανά και ξανά τις μεταξύ σας στιγμές, τις ατάκες που ανταλλάξατε, τις κινήσεις που έκανε, θα βρεις ένα σωρό χαρίσματα (ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν), θα κάνεις ένα κάρο αναλύσεις (ακόμη κι εκεί που η φάση παίρνει μόνο μια πρώτη ανάγνωση), θα ξοδέψεις άπειρο σάλιο μιλώντας για τον έρωτά σου και θα κάνεις τους άλλους να βαριούνται απίστευτα. (Ζηλιάρηδες!)

Αναστατώνομαι! Αναστατώνομαι!

Και ξαφνικά νιώθεις στο πετσί σου το στίχο που εκελάηδησε η Κατερίνα η Στανίση. Αναστατώνεσαι, αναστατώνεσαι, όλα τα παρατάς και ξεσηκώνεσαι. Αρκεί να κάνεις μια σκέψη που αφορά τον άλλον ή να τον δεις ξαφνικά. Τα χάνεις και ιδρώνεις και κοκκινίζεις και όλα πάνε λάθος αλλά είσαι ευτυχισμένη, θα πει το Κατερινάκι, καταλήγοντας στα πλέον αδιάψευστα σωματικά δεδομένα του έρωτα. «Δεν έχω πιει σταγόνα μα νιώθω μεθυσμένη».

Αχ, αυτές οι πεταλουδίτσες...

Είτε στην καρδιά ή στο στομάχι, έχουν φωλιάσει κάπου μέσα σου και πριν από κάθε σας συνάντηση αρχίζουν και φτεροκοπάν σαν χαζοβιόλες και σταματημό δεν έχουν, τόσο που φοβάσαι πως τις έχουν πάρει χαμπάρι οι άλλοι και κοιτούν τα μέσα σου και γελάνε. Ούτε να τις ελέγξεις μπορείς, ούτε να τις σταματήσεις. Θα πρέπει να συζήσετε για κάποιο διάστημα. Βρείτε τα. Γιατί μετά θα σου λείπουν…

Ομοιότητες: αληθινές ή ψεύτικες.

Κάνεις λίστες με όλα όσα σας συνδέουν. Παίζατε κι οι δύο μπάσκετ στο γυμνάσιο, έχετε τον ίδιο ωροσκόπο, είχατε μια δασκάλα που την έλεγαν Μαρία στο δημοτικό, αγαπάτε τις μετακομίσεις, μισείτε τους αγενείς σερβιτόρους. Δεν έχει σημασία πόσα αληθινά κοινά σημεία βρίσκεις. Σημασία έχει ότι έπαθες εμμονή ...ταυτοπροσωπίας. Παράνοια.

Όλα στο βρόντο!

Έχεις ένα σωρό επείγουσες δουλειές, ένα κάρο προθεσμίες που πρέπει να προλάβεις, επαγγελματικά ή οικογενειακά ραντεβού που εκκρεμούν, γιατρούς για εξετάσεις ή φίλους που πρέπει κατεπειγόντως να σου πουν τα νέα τους. Θα ακυρώσεις τα πάντα, αν σου πει να βρεθείτε. Γιατί; Γιατί είναι μοναδική και απόλυτη προτεραιότητα και δεν πα να γίνει το σύμπαν στάχτη και μπούρμπερη!

 

Ανεξάντλητο δόσιμο.

Όταν είσαι ερωτευμένος/η δεν σε νοιάζει τόσο να πάρεις απ’ τον άλλον, όσο να σου δοθεί η ευκαιρία να δώσεις και θέλεις να δίνεις συνεχώς και μπορείς να δίνεις χωρίς να εξαντλείσαι. Γενικώς: δώσε!!! Αυτό το πράγμα, που εκτός από φιλιά και αγκαλιές, είσαι σε απόλυτη διαθεσιμότητα για συμβουλές, ψυχολογική υποστήριξη, βοήθεια…. δέσιμο, σε τροφοδοτεί με ενέργεια αντί να σε κάνει να στερεύεις.

Η καρδιά επιβραδύνει.

Οι ορμόνες του έρωτα επιβραδύνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Το καρδιοχτύπι είναι ίσως από το άγχος πριν τον/την δούμε. Αλλά όταν πια απολαμβάνουμε ήρεμα την παρουσία του άλλου, τότε η καρδιά πάει πιο αργά για να …απολαύσει κι εκείνη με τον τρόπο της.

Κάτι πάει στραβά στον ύπνο σου.

Μπορεί να έχεις αϋπνίες ή –στην καλύτερη- να μείωσες κατά μία ώρα τη διάρκεια του νυχτερινού σου ύπνου. Κι αυτό γιατί σκεφτόσουν τον έρωτά σου και δεν μπορούσες να αποκοιμηθείς.

Αποκτάς φυσικά ηρεμιστικά και αναλγητικά.

Το ανοσοποιητικό σου γίνεται ισχυρότερο και στον εγκέφαλό σου ενεργοποιείται το ίδιο κέντρο που ενεργοποιούν τα ηρεμιστικά φάρμακα. Δεν πονάς, δεν έχεις νεύρα, δεν αρρωσταίνεις εύκολα, έχεις μεγαλύτερες αντοχές απ’ ότι συνήθως. Ένα περδίκι για μαραθώνιο είσαι, δηλαδή…

Ζήλεια αβυσσαλέα.

Γίνεσαι υπερπροστατευτικός, κτητικός και ζηλιάρης… Δεν θες αυτός που επιθυμείς να έχει πολλά σούξου μούξου με άλλους, ούτε να αγγίζεται, ούτε να χαριεντίζεται. Αν πάρει το μάτι σου κάτι τέτοιο, νιώθεις τσιμπήματα και σουβλιές στην καρδιά και θέλεις να σπάσεις ό,τι βρίσκεται μπροστά σου απ’ τα νεύρα σου.

Όλα είναι πιο γλυκά. Κυριολεκτικά.

Μια σχετική έρευνα της  American Psychological Association έδειξε πως όσοι ήταν ερωτευμένοι και δοκίμασαν μια σειρά φαγητών και ποτών, είπαν πως όλα τους άφησαν μια γλυκιά επίγευση, παρόλο που δεν ήταν στην πραγματικότητα γλυκά. Αυτό είναι που λένε «η ζωή έχει άλλη γλύκα όταν είσαι ερωτοχτυπημένος».

Πρώτος κι έσχατος!

Είναι το πρώτο άτομο που σκέφτεσαι όταν ξυπνάς το πρωί και το τελευταίο άτομο που σκέφτεσαι πριν σε πάρει ο ύπνος. Αυτό σου συμβαίνει ακόμη κι αν ο έρωτάς σου δεν έχει εκδηλωθεί. Αν είστε μαζί, τότε σίγουρα είναι το πρώτο άτομο με το οποίο θέλεις να μιλήσεις όταν έχεις κάποιο πρόβλημα και το πρώτο που θέλεις να μοιραστείς κάτι όμορφο που είδες ή έμαθες.

Δεν βλέπεις τις ατέλειες.

Μπορεί ο άλλος να έχει σπυράκια, να μην έχει μαλλιά, να έχει πράγματα που κάποιον άλλον θα τον απωθούσαν, αλλά εσύ τα λατρεύεις. Αυτές οι ατέλειες που βρίσκεις γοητευτικές, επιβεβαιώνουν την τρέλα του έρωτα, που θολώνει όλα τα κριτήρια που είχες μέχρι χθες…

Ένστικτο. Ένστικτο! Έ ν σ τ ι κ τ ο.-

Το ένστικτό σου σου μιλάει. Και σου λέει πως κείνο κει το πρόσωπο είναι το «δέκα το καλό» που έψαχνες καιρό, αλλά που είχες χάσει κάθε ελπίδα ότι υπάρχει. Αίσθημα ασφάλειας σε κατακλύζει όταν είστε μαζί κι η οικειότητα μεταξύ σας είναι καλύτεροι κι απ’ αυτή που έχεις με τους κολλητούς σου. Ακόμη κι αν το μυαλό σου δεν μπορεί να βρει ακόμη ισχυρά  …επιχειρήματα για να πιστέψεις ότι έχεις ερωτευτεί, η καρδιά και το υποσυνείδητό σου, νιώθουν κάτι απόλυτο και ισχυρό, στο οποίο δεν μπορείς να πας κόντρα. Τα σώματά σας μοιάζουν αλληλοσυμπληρωματικά και η χημεία του έρωτα κατακλύζει τον οργανισμό σου. Δεν έχεις ανάγκη από προσποιήσεις και αισθάνεσαι λες και η ύπαρξη του καθενός είναι μέρος από συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτό θα πει αμοιβαιότητα. Ε, τι άλλο θες;