Αυτοί που ξέρουν να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματά τους και αποφεύγουν τις σπατάλες, έχουν ορισμένα πράγματα στα οποία επενδύουν. Παρακάτω, θα δείτε τα πιο συνηθισμένα απ’ αυτά, που όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους, αλλά και που μακροπρόθεσμα τους κάνουν πραγματική εξοικονόμηση χρημάτων. Γιατί πολύ συχνά, το φθηνότερο δεν είναι και το οικονομικότερο. Όπως επίσης, το ακριβότερο, συχνά δεν σε φέρνει προ απρόοπτων εξόδων, όπως π.χ. ένα έκτακτο service. Είναι αυτά τα οποία αξίζει να αγοράσεις χωρίς διλήμματα κι αυτά που αξίζει να απολαύσεις χωρίς τσιγκουνιές.

 

1. Προϊόντα με καλύτερη απόδοση και λιγότερα έξτρα έξοδα.

Για παράδειγμα, ένας φορητός υπολογιστής που βελτιώνει την απόδοσή σας στην εργασία σας και μειώνει τους χρόνους και την ταχύτητά σας, είναι μια σοβαρή επένδυση. Ένας υπολογιστής που δεν θέλει κάθε τόσο επισκευή και προγράμματα antivirus, θα σας αφήσει στο τέλος αρκετά χρήματα στην τσέπη. Είναι μια επένδυση για το καλό της σταδιοδρομίας σας, που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

2. Υπηρεσίες που εξοικονομούν χρόνο.

Γιατί κι ο χρόνος είναι χρήμα. Αν, ας πούμε, πληρώσετε για έναν επαγγελματικό καθαρισμό σπιτιού και αξιοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να τελειώσετε πολύ σημαντικότερες δουλειές άλλου τύπου, στο τέλος, αυτή η «σπατάλη» θα είναι υπέρ σας. Αν παραγγείλετε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ για να σας έρθουν στο σπίτι, ακόμη κι αν αυτό κοστίσει κάτι παραπάνω, ο χρόνος που θα έχετε κερδίσει θα είναι τεράστιος συγκριτικά με το ποσό. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε με τα χρήματά σας είναι να κερδίζετε έξτρα ελεύθερο χρόνο.

3. Κάρτες προνομίων και ανταμοιβής.

Μια κάρτα ανταμοιβής σ’ ένα εμπορικό κατάστημα, μια κάρτα μιλίων σε μια αεροπορική εταιρία, μια κάρτα συνδρομής σε κάποιο βενζινάδικο,  λειτουργούν υπέρ σας. Σκεφτείτε, ότι υπάρχουν πιστωτικές που συνεργάζονται με συγκεκριμένα καταστήματα, δείτε τις και επιλέξτε αυτή που συνδέεται μ’ αυτά που επισκέπτεστε συχνότερα. Ακόμη και η κάρτα πολλών διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σκεφτείτε, πόσο μπορεί να σας συμφέρει, ακόμη και χωρίς να τα χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση.

4. Ακριβά …κουζινικά.

Τα υψηλότερης ποιότητας μαγειρικά σκεύη και οι καλύτερες ηλεκτρικές συσκευές είναι αυτονόητο ότι θα σας γλιτώσουν από συνεχείς αντικαταστάσεις, αφού μιλάμε για αντικείμενα που χρησιμοποιούνται καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες (π.χ. φωτιά, πλυντήριο πιάτων κ.λ.π.). Μια καλή μηχανή για εσπρέσο, θα σας κάνει να παίρνετε τον καφέ σας απ’ το σπίτι στο γραφείο, χωρίς να τον πληρώνετε απ’ έξω. Ακόμη και τα αντικείμενα που κοστίζουν εξαιτίας της σημαντικής υπογραφής στο σχεδιασμό τους, μπορούν να σας ανεβάσουν την διάθεση όταν μαγειρεύετε σπιτικό φαγητό και να γλιτώσετε από μπόλικα delivery, αν σας γίνει συνήθεια.

5. Εμπειρίες.

Πράγματα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής σας, την ευημερία σας, πράγματα που σας ανοίγουν τα μάτια και σας …ξεκουνούν απ’ την καθημερινότητα, μπορούν να σας εμπνεύσουν, να σας κάνουν πιο αποδοτικούς και πιο δημιουργικούς. Το να επενδύεις χρήματα σε ένα ταξίδι που θέλεις πολύ, σε μια συνδρομή σε ένα γυμναστήριο που σε εκτονώνει, σε ένα σπα που σου χαρίζει στιγμές απόλαυσης ή σε ένα bungee jumping που θα το θυμάσαι μια ζωή, ισοδυναμεί με …αγορά ποιοτικού ζωτικού χρόνου.  

6. Πράγματα που σας ευχαριστούν.

Αν κάτι κοστίζει, αλλά και σας αρέσει πολύ και πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε πολύ, τι σας κρατάει; Μια καλή, ας πούμε, φωτογραφική μηχανή, για κάποιον που αγαπάει πολύ τη φωτογραφία, «θα βγάλει τα λεφτά της» σε βάθος χρόνου και θα έχει χαρίσει στιγμές χαράς σε πολλές φάσεις της ζωής κάποιου. Αν κάτι σας δίνει ευχαρίστηση, μην σας το στερήσετε και μάλιστα επιλέξτε την καλύτερη δυνατή ποιότητα.