Είναι αλήθεια πως κάποιος άνθρωπος μπορεί να είναι πολύ ερωτευμένος μαζί μας, αλλά εμείς να μην παίρνουμε χαμπάρι. Μπορεί να είναι ένας κοντινός φίλος, ένας συνάδελφος ή κάποιος που συναντάς καθημερινά αλλά δεν περνάει απ’ το μυαλό σου ότι δεν είναι απλώς ευγενικός, αλλά προσπαθεί να καταφέρει κάτι άλλο… Υπάρχει περίπτωση να βγαίνεις με κάποιον, τα μηνύματα που εισπράττεις να είναι ανάμεικτα και να καταλήγεις σε μπέρδεμα. Δώσε προσοχή στα κρυφά μηνύματα που περιέχουν κάποιες κινήσεις του άλλου και …ξεσκέπασε τα συναισθήματά του.

Το Business Insider μίλησε με δύο ειδικούς των σχέσεων, την Dr. Suzana E. Flores, κλινική ψυχολόγο και συγγραφέα, και την Kailen Rosenberg, κορυφαία επί των …προξενιών και δημιουργό της εφαρμογής dating «The Lodge Social Club». Η πρώτη, μάλιστα, είπε πως «δεν υπάρχει κανένας εγγυημένος τρόπος να μάθεις αν ένα άτομο είναι ερωτευμένο μαζί σου, αλλά υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μπορούν να σου δείξουν τι αισθάνεται».

 

1. Διασκεδάζει μαζί σου, ανεξαρτήτως περίστασης.

Είναι αυτό που λένε: «σημασία δεν έχει τι κάνεις, αλλά με ποιον το κάνεις». Δώσε προσοχή στο άτομο που είναι πάντα εκεί για εσένα, που θα σε συνοδεύσει εκεί που επιθυμείς και θα περάσει όμορφα μαζί σου, ακόμη κι αν δεν κάνετε κάτι το ιδιαίτερο. «Ένα σημάδι ότι κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί σου είναι όταν κάποιος διασκεδάζει μαζί σου κάνοντας εντελώς καθημερινά πράγματα», λέει η Dr. Flore, «γιατί εφόσον είναι χαρούμενος που βρίσκεται μαζί σου, δεν έχει καμία σημασία του τι κάνετε μαζί». Και η Kailen Rosenberg  συμφωνεί, λέγοντας πως «ο άνθρωπος που πάντα θα κάνει τον κόπο να σε βοηθήσει σε κάτι - σε μια ανάγκη ή απέναντι σε κάποιο εμπόδιο-  κάτι θέλει από σένα».

 

2. Σε κοιτάζουν πολύ.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς με το συγκεκριμένο άτομο, σημείωσε (στο μυαλό σου, έστω) πόσες φορές σε κοιτάζει. Ο ψυχολόγος του Χάρβαρντ, Zick Rubin, βρήκε έναν συσχετισμό μεταξύ της οπτικής επαφής και του έρωτα. Στη μελέτη του, τα βαθιά ερωτευμένα ζευγάρια, κοιτάζονται το 75% του χρόνου που μιλάνε, σε αντίθεση με αυτούς που απλώς συμμετέχουν σε μια συνομιλία και κοιτάζονται περίπου 30-60% του χρόνου της. «Όταν κάποιος σε ερωτεύεται, θα σε κοιτάξει ευθέως στα μάτια και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γιατί θέλει να είναι εντελώς παρών σ’ αυτή τη στιγμή μαζί σου», λέει η Dr.Flores. «Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να αλληλεπιδρούμε με κάποιον στην πραγματική ζωή και όχι στον digital κόσμο, γιατί έτσι συνδεόμαστε συναισθηματικά μέσω της οπτικής επαφής μας».

 

3. Δίνουν περισσότερη προσοχή σε σένα, παρά στους άλλους.

Όλοι είναι απασχολημένοι, αλλά όλοι δίνουν περισσότερη προσοχή σε κάποια πράγματα που είναι σημαντικά γι’ αυτούς. «Κάποιος που ίσως είναι ερωτευμένος μαζί σου, αρχίζει να εστιάζει περισσότερο την προσοχή του πάνω σου, ειδικά σε περιπτώσεις που μπορεί να είστε μόνοι σας», αναφέρει η Dr. Flores. Κι η κ. Rosenberg συμφωνεί, λέγοντας πως «είναι σαν ένα αγόρι σε παιδική χαρά που προσπαθεί να τραβήξει τα μαλλιά του κοριτσιού που του αρέσει για να το πειράξει».

 

4. Είναι αλληλέγγυοι και στις καλές και στις κακές στιγμές σου.

Όταν κάποιος δεν δείχνει απλώς την υποστήριξή του σε σένα, αλλά συμπάσχει, επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση, σημαίνει ότι είναι ερωτευμένος μαζί σου. Με άλλα λόγια, η χαρά σου είναι και δική του χαρά κι ο πόνος σου είναι και δικός του. «Κάποιος που σ’ έχει ερωτευτεί, θα νοιαστεί για τα συναισθήματά σου και για την ευημερία σου», λέει η Dr. Flores. «Κι αν δείχνει ήρεμος ή αναστατωμένος, σε αντιστοιχία με τη δική σου ψυχολογική κατάσταση, τότε πιθανότατα τρέφει δυνατά συναισθήματα για σένα».

 

 5. Θυμάται όλα τα μικρά πράγματα.

Αν δώσεις προσοχή σε όλα τα …μικροπράγματα και δεις πως τα θυμάται ή τα κάνει, τότε σε θέλει. Μπορεί π.χ. να δείτε μια ταινία στο σινεμά και να ανακατέψει smarties μέσα στο ποπ κορν γιατί θυμάται πως είπες ότι σου αρέσει να μπλέκεται η αλμυρή γεύση με τη γλυκιά. «Κάποιος που είναι ερωτευμένος, θυμάται τα γενέθλιά σου, το αγαπημένο σου χρώμα, το φαγητό που σ’ αρέσει πιο πολύ, κι όλα αυτά τα μικροπράγματα που κάνει έχουν τεράστιο νόημα», σημειώνει η Dr. Flores.

 

 6. Σε συστήνουν σε σημαντικούς ανθρώπους της ζωής τους.

Με όσους περισσότερους ανθρώπους σε φέρνει σε επαφή και ειδικά όταν μιλάμε για σημαντικά πρόσωπα της ζωής του, όπως είναι οι φίλοι και η οικογένεια, τόσο πιο πιθανό είναι ότι αυτός ο άνθρωπος θέλει να εμπλακεί μαζί σου ακόμη πιο έντονα σε συναισθηματικό επίπεδο. «Θα σε συνδέσει με τους φίλους του, προκειμένου να κάνει τη ζωή σου ή την εργασία σου ευκολότερη», λέει η κα. Rosenberg.

 

7. Αναφέρουν συχνά το μέλλον.

Σκέψου πως συμπεριφέρεται αυτό το άτομο όταν πρόκειται να μιλήσει για το μέλλον. Χρησιμοποιεί περισσότερο το «εμείς» ή το «εγώ»; Σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε σε κάποιον για επερχόμενα μακρινά γεγονότα που μας αφορούν, εκτός αν θέλουμε αυτόν τον …κάποιον κομμάτι της μελλοντικής ζωής μας. «Αν ξαφνικά αρχίσει να μιλάει για ένα πιθανό μέλλον που σας βρίσκει μαζί», λέει η Dr. Flores, «τότε ή είναι στη διαδρομή να σε ερωτευτεί ή σε έχει ήδη ερωτευτεί!».