Ναι, είναι τρομερά αντιερωτικό, αλλά είναι αλήθεια. Υπάρχει ορολογία που αφορά στον τρόπο που βγαίνουμε ραντεβού και φλερτάρουμε σήμερα. Υπάρχουν συνήθεις τακτικές. Υπάρχουν 9 …κουτάκια και αποκλείεται να μην έχετε μπει κι εσείς τουλάχιστον σε ένα απ’ αυτά. Κι αν δεν μπήκατε μόνοι σας, ίσως κάποιος σας έβαλε. Καιρός να έχετε ένα manual για να αναγνωρίζετε τις καταστάσεις.

1. Ghosting

Είναι ακριβώς αυτό που καταλαβαίνεις. Κάποιος εξαφανίζεται, χωρίς ούτε μια κουβέντα, ούτε μια εξήγηση. Σαν το φάντασμα. Είναι ο πλέον ανώριμος τρόπος για να απομακρυνθεί κάποιος, όταν φοβάται να είναι ειλικρινής και είναι αρκετά εγωιστής για να σταθεί μπροστά σας και να εξηγηθείτε. Απ’ την άλλη, αυτή είναι μια τακτική που ίσως κι εσείς ακολουθήσετε όταν έχετε να κάνετε με κάποιον που είναι χειριστικός συναισθηματικά απέναντί σας, που οξύνει τις ανασφάλειές σας και που με διάφορους τρόπους σας κακομεταχειρίζεται. Ε, καλύτερα να ανοίξει η γη να σας καταπιεί.  

2. Zombie-ing

Ή, αλλιώς: η νεκρανάσταση. Το «φάντασμα» της προηγούμενης σκηνής, ξυπνάει μια μέρα κι εμφανίζεται μπροστά σας ως «ζόμπι». Συμπεριφέρεται, μάλιστα, λες και δεν τρέχει κάστανο. Για να μην είμαστε 100% καχύποπτοι, να πούμε πως, ορισμένες φορές, οι άνθρωποι πράγματι αλλάζουν, πράγματι μπορεί να ρίξουν τα μούτρα τους, να ζητήσουν συγγνώμη και να δώσουν μερικές πολύ πειστικές εξηγήσεις, ζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία. Όμως, ορισμένες άλλες φορές, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβαίνει μια φορά το μήνα όταν είστε το plan b του, όλες εκείνες τις φορές που χρειάζεται τόνωση το ηθικό του από τις χυλόπιτες που τρώει απ’ το plan a του, ας πούμε…

3. Caspering

Θυμάστε το ζωηρό φαντασματάκι Κάσπερ; Ε, αυτό το σχέδιο, δεν περιέχει απλή εξαφάνιση σαν του φαντάσματος. Έχει την τσαχπινιά ότι σε προειδοποιεί ο θύτης. Σου λέει με τακτ (;) ότι πρόκειται ΝΑ εξαφανιστεί. Είναι ο  τρόπος του άλλου να σας παρατήσει στα κρύα του λουτρού, δείχνοντάς σας συμπόνια, κάνοντας αγαπούλες και μαζί δημόσιες σχέσεις (να μην έχετε να τον κακολογείται κιόλας στο μέλλον)….

4. Breadcrumbing

Ή, αλλιώς, σας μεταμορφώνει σε Χάνσελ ή Γκρέτελ… Συνεχίζει, δηλαδή, να τροφοδοτεί τη σκέψη σας, δίνοντάς σας ελπίδες, αφήνοντας ψιχουλάκια ρομαντικού ενδιαφέροντος, στέλνοντας μηνύματα και κάνοντας χαριτωμενιές, για να σας έχει διαρκώς σε κατάσταση «ψησίματος». Εδώ, ο θύτης, αγαπάει τα παιχνιδάκια και δεν έχει την αποφασιστικότητα να κάνει το βήμα μπροστά, αλλά ούτε και την αυτοπεποίθηση να σας αφήσει εκτός της Αυλής του. Γενικώς, ούτε ειλικρίνεια έχει, ούτε κότσια, ούτε ευθύτητα. Και πιθανότατα, όλο αυτό το ‘χει σύστημα από ‘δω κι από ‘κει.

5. Gaslighting

«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανίας», που θα ‘λεγε κι ο πρίγκιψ Άμλετ… Εδώ, ενστικτωδώς, εισπράττετε κάτι το νοσηρό, κάτι που όχι απλώς σας ψυχραίνει συναισθηματικά, αλλά σχεδόν σας κακοποιεί. Ο θύτης γουστάρει να σας μανιπιουλάρει. Κι αν γκρινιάξετε, θα πει ότι έχετε τρομερή ευαισθησία. Σας κάνει να νιώθετε ότι τα κάνετε όλα λάθος κι ότι κάτι πάει στραβά μ' εσάς. Αργά ή γρήγορα, με κάποιον τρόπο, θα σας βγάλει τρελό. Κι ή θα αποτρελαθείτε όντως ή θ’ απομακρυνθείτε, απλώς.

6. Catch and release

«Πιάσε κι άσε». Ψαρεύει, δηλαδή, το μπαρμπουνάκι κι έπειτα το ξαναφήνει στο νερό. Ψαρεύει, έπειτα, τη σαρδελίτσα και την αφήνει κι αυτή. Μετά πιάνει το καλαμαράκι και πάλι ελεύθερο κι αυτό. Ε, μ’ αυτό ασχολείται συνέχεια. Μόλις κάτι πιαστεί, είναι περιττό να κρατηθεί κιόλας. Γιατί το θήραμα είναι απλώς χρήσιμο για «επιβεβαίωση». Κατά τ’ άλλα είναι περιττό. Εξαιρετικά ανώριμο παιχνίδι, που δείχνει έναν ρηχό κι αγενή χαρακτήρα, ο οποίος αντιμετωπίζει τους ανθρώπους λες κι είναι playmobil που τα βαριέται και τ’ αλλάζει.

7. Peacocking

Έχετε δει αρσενικό παγόνι να κάνει τα χίλια μύρια για να τραβήξει την προσοχή του θηλυκού, έτσι;  Ανοίγει τα υπέροχα φτερά του και την τριγυρίζει, μέχρι να της έρθει ζαλούρα απ’ την γοητεία. Αυτό το show off συναντάται και στο ανθρώπινο είδος, όταν ο δικός μας …γόης, επιδεικνύει τον πλούτο του, τις δεξιότητές του, τα ταλέντα του, τον θαυμασμό που εισπράττει, το κύρος του, το πόσο καλός επαγγελματίας είναι, το πόσο καλός είναι στην κουζίνα, το πόσο καλός εραστής είναι, γενικώς, ό,τι μπορεί να έλξει το φλερτ  του και να το κάνει να πει «ουάαααου». Μετά τον λεκτικό εντυπωσιασμό, βέβαια, συνήθως βαριέσαι, γιατί όλοι ξέρουν πως «όπου ακούν πολλά κεράσια, κρατούν μικρό καλάθι». Mόνη εξαίρεση: αν είσαι παγόνι.

8. Mosting


Ο τύπος «Moster» είναι αυτός που επιδιώκει, πέραν του φυσιολογικού, μια αίσθηση οικειότητας και υπερ-σύνδεσης με τον άλλο, η οποία κατορθώνεται με συνεχείς κολακείες και δεν έχει καμία αναλογία με το διάστημα κατά το οποίο γνωρίζονται και με τις φορές που έχουν βρεθεί. Γίνεται, δηλαδή, μέχρι και ακαριαία, έτσι, επειδή είναι το στυλάκι τέτοιο.  Καταβάθος μιλάμε για μια επίσης χειριστική συμπεριφορά, που αξιοποιεί τις φιλοφρονήσεις  ως όχημα για να μπει πιο γρήγορα στην καρδιά σας, αλλά πολύ συχνά εξαφανίζεται μια μέρα ξαφνικά όπως στο ghosting. Όλη του η τάχα σύνδεση μ’ εσάς δεν ήταν παρά επιφανειακή κι η συμμετοχή του συναισθηματικά ήταν μηδαμινή.

9. Micro-cheating

Αν κρύβετε πράγματα απ’ το τωρινό σας φλερτ (όπως π.χ, ότι ανταλλάσετε νυχτερινά μηνύματα με τον πρώην σας ), αν γενικώς υπάρχει μια διάχυτη μυστικοπάθεια κι αν οι μικροεξαπατήσεις βρίσκονται στη ρουτίνα σας, τότε αυτή η σχέση δεν έχει σταθερές βάσεις, δε διέπεται από ειλικρίνεια και οι μεγαλύτερες εξαπατήσεις βρίσκονται προ των πυλών. Καμία εμπιστοσύνη, λοιπόν, και καμία ασφάλεια για το μέλλον σας.