To σαγονοπεσιματικό artwork των Baroness, είναι το δεύτερο πράγμα με το οποίο κολλάς μαζί τους. Το πρώτο είναι αδιαμφισβήτητα η μουσική!


Έτσι λοιπόν, λίγες μέρες πριν κατηφορίσουν στα μέρη μας και παίξουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στο Gagarin 205 (μαζί με τους Breath After Coma), βάλαμε 3+1 Illustrators και μουσικούς της σκηνής να μας πουν τα καθέκαστα για την αριστουργηματική δουλειά του John Baizley, ηγέτη της μπάντας!

O λόγος στους ειδικούς λοιπόν:

Γιάννης Νάκος (Mortal Torment & Remedy Art Design)

Έντονα χρώματα, αντιθέσεις, λατρεία της γυναικείας φιγούρας. Σαφώς επηρεασμένος από το art nouveau κίνημα ο John Dyer Baizley έχει καταφέρει στο πέρασμα των χρόνων να φτιάξει ένα δικό του ύφος αλλά και να δημιουργήσει σχολή στη νεότερη γενιά των καλλιτεχνών που διακοσμούν rock και metal εξώφυλλα. Το υλικό του καταφέρνει να μαγνητίζει και να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή χάρη την πολυπλοκότητα της τεχνοτροπίας του αλλά και του θεματικού περιεχομένου του... Το φοβερό είναι πως παρ' όλο που τα στοιχεία που χρησιμοποιεί είναι συγκεκριμένα, ίσως κι επαναλαμβανόμενα, το αποτέλεσμα σε κάθε του δουλειά είναι αντικείμενο μελέτης. Σίγουρα ένας από τους κορυφαίους cover illustrators της εποχής μας.

Mάνθος Στεργίου (Tardive Dyskinesia, Calyces & Manster Design)

Κόκκινο, μπλε, κίτρινο, πράσινο, μοβ, χρυσό & γκρίζο. Πόσα χρώματα ακόμα θα χωρέσει η μουσική παλέτα των Βaroness; Ελπίζω πολλά ακόμα, μιας και οι συνδυασμοί χρωμάτων είναι ατελείωτοι, όπως και το αστείρευτο ταλέντο του κύριου John Baizley. Θυμάμαι αγόρασα το Red Album όταν είχε πρωτοβγεί χωρίς να ακούσω ούτε νότα από την μπάντα. Πρώτα με τράβηξε το φοβερό εξώφυλλο του και ύστερα η μουσική τους. Αυτό το ατελείωτο prog live Jamming με την rough παραγωγή, τις 70’ επιρροές και την φωναχτή μονοτονική φωνή του John που θυμίζει μεθυσμενο πειρατή. Τι μπαντάρα! Τα album των Baroness τα θες στην δισκοθήκη σου ή μάλλον η δισκοθήκη σου τα χρειάζεται. Ένας κύκλος σαν ήλιος στο κάθε background, μερικές γυμνές υπάρξεις, λουλούδια, πουλιά, μαχαίρια, σπασμένα αυγά, ψάρια, ποντίκια, καρφιά, μέλισσες, όλα αυτά μαζί τόσο τέλεια στοιβαγμένα που συνθέτουν ένα αποκρουστικό αλλά ταυτόχρονα αρμονικό έργο τέχνης. Βάζοντας όλα τα χρώματα/albums μαζί είναι σαν να συμπληρώνεις ένα μεγάλο puzzle και αυτό από μόνο του με ιντριγκάρει πάρα πολύ, τόσο ώστε να παρακολουθώ κάθε κίνηση τους και κυκλοφορία τους. Πανέξυπνο! Αν και είμαι κατά κόρον digital artist θεωρώ τον Baizley μία από τις μεγαλύτερες μου επιρροές και ανυπομονώ να τον δω αυτόν και την παρέα του σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Μακάρι να έχω και την ευκαιρία να τον γνωρίσω και από κοντά.

Γιάννης Τούσσας (Foray Between Ocean & Graphic no Jutsu)

Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για τον John Baizley, και συγκεκριμένα για την τέχνη των artworks του, ήθελα απλά να γράψω ένα WOW και να σταματήσω εκεί... αλλά μετά είδα ότι το κείμενο έπρεπε να έχει περισσότερες λέξεις και απλά έβαλα τα κλάματα. Και τι να πει κανείς για την τέχνη του John; Το ιδιαίτερο στυλ σχεδίασής τους, το οποίο θυμίζει τις λιθογραφίες του Alphonse Mucha του 19ου αιώνα, με γυναικείες φιγούρες βγαλμένες από πίνακες Baroque του 17ου αιώνα να δεσπόζουν ανάμεσα σε φόρμες ζώων και φυτών, συνθέτοντας έτσι μερικά από τα πιο συναρπαστικά artworks της παγκόσμιας rock και metal σκηνής, για μπάντες όπως οι Kylesa, Darkest Hour, Skeletonwitch, Baroness (αυτό έλειπε…), Kvelertak, Pig Destroyer, The Red Chord, Metallica κ.α., μόνο αναφωνητά θαυμασμού μπορούν να προκαλέσουν! Απίστευτη φαντασία, άπειρες λεπτομέρειες με υπέροχο line-art, φανταστικοί συνδυασμοί χρωμάτων, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα ζήλευαν όλοι οι εικαστικοί του κόσμου. Για μένα, η τέχνη του Baizley είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στο βιβλίο των επιρροών μου και ένας από τους λόγους που ασχολούμαι με την εικονογράφηση. Στις 19 του Οκτώβρη, θα θαυμάσουμε από κοντά το μουσικό ταλέντο του John. Tα έργα του θα συνεχίζουν να θαυμάζονται παγκοσμίως εις τους αιώνες των αιώνων, αμήν!

Gordon Blacksmith (Ντίνος Χεντμπάνκης - ο Κήπος του Προφήτη)

Το trip στη μουσική των Baroness ξεκινάει καθώς τα μάτια σου χάνονται στις εκπληκτικές εικονογραφήσεις των εξωφύλλων τους: Ένας καταιγισμός πληροφορίας που θα σας θυμίσει Alfons Mucha και Art Nouveau αν το είχε αποτυπώσει σε χαρτί ο Pushead. Υπεύθυνος δεν είναι κανείς άλλος από τον frontman της μπάντας, John Dyer Baizley, που πέρα από τα artworks των Baroness θα τον έχετε συναντήσει και σε αυτά των Klevertak, Kylesa, Pig Destroyer, Flight Of The Conchords κ.α.