Όλα ξεκινούν σε ένα τροπικό νησί. Ο Joe Ross (Campbell Scott) έχει εφεύρει μια «Process» που θα επιφέρει ένα αστρονομικό κέρδος, τόσο στον ίδιο όσο και στην εταιρεία που εργάζεται. Το αφεντικό, ο Mr Klein (Ben Gazzara) είναι χαρούμενος και του προσφέρει ένα φιλικό πατ-πάτ στον ώμο. Ο Joe είναι ένας Καλός Άνθρωπος, που έχει δουλέψει πάρα πολύ γι`αυτό το Process και σύντομα θα ανταμειφθεί. Καθώς εκπνέει αέρα δικαίωσης, γνωρίζει έναν άντρα, τον Jimmy Dell (Steve Martin), ο οποίος διαβλέπει αμέσως την καλοσύνη στο βλέμμα του, γίνεται φίλος του και σύντομα του ζητάει «μια χάρη»: Να μεταφέρει ένα πακέτο στην αδελφή του, μια πολύ όμορφη αθλήτρια που ζει στη Νέα Υόρκη.

Ο Joe σύντομα θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει κάποια «αδελφή αθλήτρια» και πως ο Jimmy δεν είναι ακριβώς «επιχειρηματίας». Είναι όλα όσα συμβαίνουν στον Joe μια εκτεταμένη συνωμοσία βιομηχανικής κατασκοπίας, ή ο Jimmy είναι ένας κοινός απατεώνας που θέλει κυρίως λεφτά; Όλα μοιάζουν με ένα καλοσκηνοθετημένο εφιάλτη.

Αυτή η ιστορία του David Mamet γράφτηκε και γυρίστηκε πριν από 20 χρόνια, όμως μοιάζει πιο σύγχρονη από κάθε σύγχρονο θρίλερ. Το Spanish Prisoner είναι η απόδειξη πώς μια «έξυπνη» ταινία μπορεί ταυτόχρονα να είναι και ένας θρίαμβος του στυλ. O Steve Martin παίζει κόντρα στη κωμική μανιέρα του και είναι τουλάχιστον απολαυστικός. Από την πρώτη του εμφάνιση στο φακό, είναι φανταχτερή φιγούρα που μπορεί να αγκαλιάσει τον Joe, αλλά μπορεί και να τον σκοτώσει. Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές, όπως το «αφεντικό» Jimmy Klein και ηSusan (Rebecca Pidgeon), μια γυναίκα «από το FBI» που συναντά τον Joe στο νησί με μοναδικό -θαρρείς- σκοπό, να τον φλερτάρει, είναι μορφές αμφιλεγόμενης ηθικής. Κανείς δεν ξέρει αν βρίσκονται εκεί για να σπρώξουν τον Joe στο γκρεμό ή να του χαρίσουν εκατομμύρια δολάρια. Όλοι τους κινούνται και φέρονται υπό ένα πλαίσιο κοινωνικής ευγένειας και ενός μανδύα γλυκερών συζητήσεων, με όμορφα μισόλογα. Τίποτα δεν είναι ακριβώς αληθινό, τίποτα δεν δείχνει παράταιρο και λάθος. Το The Spanish Prisoner είναι μια ιστορία που μπορεί -βάσει πιθανοτήτων- να στείλει τον πρωταγωνιστή της στο γκρεμό.

Η εναλλαγή τροπικού νησιού/Νέας Υόρκης είναι επίπλαστη και επίπεδη, σαν όλα όσα συμβαίνουν να είναι τμήματα ενός εφιάλτη. Ο Jimmy προσφέρει χρήματα, γυναίκες, μια όμορφη ζωή στον Joe. Είναι ένας άνθρωπος της υψηλής κοινωνίας που ξαφνικά βρίσκεται στο πλευρό του, στο πλευρό ενός «λαϊκού» καλού παιδιού. Και ο Joe δεν μπορεί να το αγνοήσει αυτό. Και θα βουλιάξει στην κινούμενη άμμοαυτής της παράξενης νέας παρέας. Και η Νέα Υόρκη ξαφνικά δεν θα έχει καμία σημασία, μάλλον θα θυμίζει έναν απέραντο δρόμο γεμάτο από ερωτηματικά, που μπορεί και να καταλήγει στην άβυσσο.

Τελικά που βρίσκεται η «πλούσια, πολύ όμορφη» αδελφή του Jimmy Dell; Και γιατί ο Joe βλέπει αυτή τη στιγμή ένα περίστροφο να σημαδεύει το μέτωπο του;