Δεν είναι δύσκολο να ταυτιστείς με τον Bojack Horseman. Αρκεί να είσαι 20-30something, να νιώθεις ότι οι Μεγάλες Ευκαιρίες της ζωής σου σε έχουν προσπεράσει, να αμφισβητείς διαρκώς τις Μεγάλες Προσδοκίες που κάποτε είχες από φίλους, σχέσεις, γνωριμίες, να έχεις σχεδόν πείσει τον εαυτό σου ότι χωρίς μερικές μπύρες και αυτό το πάρτι που βρίσκεσαι μέσα σε αυτόν τον πολύχρωμο κόσμο, θα είναι πολύ, πολύ βαρετό. Τα επεισόδια του νέου κύκλου του Bojack Horseman έκαναν πρεμιέρα στο Netflix τα ξημερώματα της 14ης Σεπτεμβρίου και το Vulture ήδη μιλάει για το «καλύτερο πράγμα που συμβαίνει στην αμερικάνικη TV τώρα». Το νέο πρόσωπο της αμερικανικής κωμωδίας είναι η κατάθλιψη, «η κωμωδία χωρίς γέλια» όπως την έχει περιγράψει ο τηλεκριτικός Andy Greenwald. Και αυτό το πρόσωπο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Γιατί;

Ο Rob Delaney, stand-up κωμικός και περσόνα του Twitter, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει μια δημοφιλής άποψη, πώς εντός και εκτός κωμωδίας, οι comedians λένε αστεία στους γύρω τους επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να ξορκίσουν τον πόνο που νιώθουν μέσα τους, πώς η κατάθλιψη, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, είναι μια μάστιγα στον κόσμο της κωμωδίας. Είναι αλήθεια άραγε αυτό; Στην περίπτωση μου, ΝΑΙ».

Στην περίπτωση του Bojack επίσης η απάντηση είναι θετική. Υπήρξε σταρ της τηλεόρασης και σήμερα είναι ένα σκήνωμα του εαυτού του, που στον 4ο κύκλο της σειράς, πάλεψε με το ψυχολογικό αυτό-μαστίγωμα, γκρέμισε σχέσεις με την Princess Carolyn και απλά συνέχισε να ανέχεται τον -απομονωμένο στο δικό του παραμυθένιο κόσμο- Todd και τον -μια από τα ίδια- Mr Peanutbutter, ενώ η Dianeκαι η Hollyoak είναι οι μόνοι φάροι ελπίδας που υπάρχουν στον ορίζοντα, η χαμένη του κόρη και μια διακριτικά ανιδιοτελής φίλη, υπάρχουν όντως εκεί για να τον τραβήξουν από την κινούμενη άμμο.

Αντίστοιχοι χαρακτήρες βρίσκονται στο «You ‘re The Worst» και στο «Shameless». Ο Jim και η Gretchen προσπαθούν να συναρμολογήσουν μια σχέση που διαρκώς σπάει σε κομμάτια, η Fiona προσπαθεί να συναρμολογήσει μια οικογένεια που ο πατέρας περιφέρει το αλκοολικό του σκήνωμα χωρίς σκοπό και συνήθως με τραγικά αποτελέσματα. Και οι δύο σειρές περιγράφονται ως «κωμωδίες» και έχουν το δικό τους φανατικό κοινό, όπως είχε αντίστοιχα και ο «Louie» πριν γίνει ο «έλα να σου δείξω τι έχω στο παντελόνι μου» Louie C.K. Όλοι τους μοιάζουν με κοντινούς ή μακρινούς συγγενείς του πάλαι ποτέ φημισμένου αλόγο-στάρ της 90’s αμερικανικής TV.

Το νέο πρόσωπο της αμερικανικής κωμωδίας είναι ο Bojack Horseman, μια φιγούρα σαν κλόουν που ξέβαψε το μεϊκάπ ή σαν τον κολλητό σου, που πίνετε μπύρες στο γρασίδι και γελάτε ανταλλάζοντας brutal χυλόπιτες που δεχτήκατε από κορίτσια. Βλέποντας τον Bojack να ανοίγει τα μάτια του στο κρεβάτι, προσπαθώντας να την παλέψει μια ακόμα μέρα, σχεδόν βλέπεις τον εαυτό σου.