Ένας από τους πολλαπλούς λόγους που θεωρώ πως τα videogames είναι από μόνα τους μία κατηγορία τέχνης είναι ένας συγκεκριμένος άνθρωπος, πιο σωστά η δουλειά του, που θαυμάζω. Πέρα από το κλασικό «σκότωμα» της ώρας που προσφέρουν τα παιχνίδια, κρύβουν πολλά περισσότερα που αναμένουν να ανακαλυφθούν από κάποιον με αρκετή όρεξη και παρατηρητικότητα. Από την μουσική μέχρι και τα τοπία, κάθε παιχνίδι έχει ως στόχο να μεταφέρει μία διαφορετική πραγματικότητα και να ταξιδέψει τον «παίκτη». Όσο περνάνε τα χρόνια και οι τεχνολογίες εξελίσσονται, βλέπουμε σε αρκετά παιχνίδια να γίνετε όλο και πιο ακριβής αποτύπωση καταστάσεων, συναισθημάτων, κλίματος και και και…

Ο Dead End Thrills (DET) ή αλλιώς Duncan Harris είναι ένας βετεράνος βιντεο/φωτο-γράφος που βρίσκεται στην βιομηχανία των videogames περισσότερο από 10 χρόνια και κατέχει τεράστια εμπειρία σε εργαλεία και τεχνολογίες, καθώς και διαδικασίες, που χρησιμοποιούνται στην «παραγωγή εικόνας». Η δουλειά του περιλαμβάνει την δημιουργία υλικού που σχετίζεται με ανακοινώσεις παιχνιδιών, trailers, αφίσες & wallpapers/screenshots και τα λοιπά, για κάθε λογής ομάδων ανάπτυξης και εκδοτών. Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί σε franchises όπως τα Tomb Raider, Crysis, Minecraft, Wolfenstein και Need for Speed.

Το background του στον τομέα του software engineering, του επιτρέπει να «διαλύει», σε τεχνικό επίπεδο, τα παιχνίδια προκειμένου να βγάλει το αποτέλεσμα που πρέπει (και θέλει), ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις που έχουν προκαθοριστεί από τους παραγωγούς (και όχι μόνο) κάθε παιχνιδιού. Ο DET, έχει γράψει διάφορα βιβλία σχετικά με τον σχεδιασμό, όπως μία από τις τελευταίες επιτυχίες του «The Bitmap Brothers: Universe». Σε απλοποιημένη παράφραση, η δουλειά του είναι να βρίσκει στιγμές μέσα σε κάποιο παιχνίδι και να τις αιχμαλωτίζει, όπως ακριβώς θα έκανε ένας πραγματικός φωτογράφος/βιντεογράφος. Άλλωστε, οι εποχές είναι τέτοιες που είναι απαραίτητο να λειτουργούν συνδυαστικά, «κανονικά», επαγγέλματα και «νεοσύστατες» βιομηχανίες. Δημιουργικότητα μπιτσιζ…!

Η εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι εταιρίες είναι ανυπέρβλητη και δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Ο DET είναι εξαίρετος στο να ανακαλύπτει και να επιδεικνύειτοπία, αισθήματα, μεμονωμένες ή εφήμερες στιγμές… να μεταφέρει ουσιαστικά και με ακρίβεια την ψυχή ενός παιχνιδιού. Σχεδόν κάθε τι που παράγει είναι τόσο καλό που μπορεί να σταθεί καθεαυτού ως αυτούσιο έργο τέχνης. Όπως δεν είναι ανάγκη να είσαι ζωγράφος για να εκτιμήσεις έναν πίνακα, έτσι δεν είναι ανάγκη να είσαι gamer για να μπορέσεις να εκτιμήσεις διάφορα στοιχεία και μηνύματα που κρύβουν κάποιες εικόνες. Όνειρο ζωής για εμένα, μία τέτοια δουλειά!

THE-WITCHER-3-CIRI-GRYPHON
FALLOUT-4-RED-ROCKET
DEVIL-MAY-CRY-DANTE
BATMAN
ADR1FT
TOMB-RAIDER