Η θερμοκρασία έχει πέσει κατακόρυφα, αλλά απ’ το να βάζεις στο φουλ τα καλοριφέρ, τα κλιματιστικά και τις θερμοφόρες, τσέκαρε πρώτα μήπως το σπίτι σου χάνει τη θερμοκρασία του από τις πιο απίθανες μεριές. Επίσης, φρόντισε τον εαυτό σου, έτσι ώστε να είσαι ζεστός κι απ’ έξω κι από μέσα.

 

Ανακάλυψε και μόνωσε!

Άναψε ένα κεράκι και φέρε βόλτα το σπίτι, πλησιάζοντας παράθυρα, πόρτες, μπαλκονόπορτες! Ναι, δεν είναι αστείο. Η φλόγα του που θα τρεμοπαίζει, θα σε βοηθήσει να βρεις πολύ εύκολα τα ρεύματα αέρα. Σφράγισε τα κουφώματα με σιλικόνη, σε παράθυρα και πόρτες βάλε περιμετρικά τις οικονομικές ειδικές ταινίες διπλής όψεως, ενώ στις εξώπορτες βάλε αεροστόπ (ακόμη καλύτερα είναι αυτά που μοιάζουν με μακρόστενα μαξιλαράκια, τα οποία μπορείς ή να βρεις έτοιμα ή να φτιάξεις μόνο σου). Ένα πολύ καλό και οικονομικό υλικό για να τοποθετήσεις εκεί όπου θα ανακαλύψεις μεγάλες απώλειες ζέστης είναι το αεροπλάστ, εκείνο το υλικό με τις φουσκάλες που χρησιμοποιούμε για να τυλίγουμε τα εύθραυστα αντικείμενα.

Σεβασμός …στα καλοριφέρ.

Τα σώματα αυτά δεν είναι έπιπλα στα οποία στοιβάζουμε βιβλία, ρούχα, αντικείμενα. Αν θες το μέγιστο της απόδοσής τους, τότε μην τα σκεπάζεις κι άσε τον αέρα να κυκλοφορεί. Επίσης, μην ξεχνάς τη σωστή εξαέρωση, αν θες το 100% τους. Στο εμπόριο μπορείς να βρεις, συμπληρωματικά, «ασπίδες αλουμινίου» ή, αλλιώς, «φιλμ αλουμινίου» που τοποθετούνται πίσω απ’ τα σώματα και αντανακλούν την θερμότητα προς τα εμπρός (ως λύση έκτακτης ανάγκης προτείνεται και το αλουμινόχαρτο).

Ωφελήσου απ’ τις κουρτίνες.

Είναι αρκετά σοφό να αλλάζεις τις κουρτίνες τον χειμώνα και το καλοκαίρι, καθώς, όταν πιάνουν τα κρύα, κι οι κουρτίνες είναι μάλλινες ή έστω χοντρές, σίγουρα θα κρατήσουν το κρύο που μπαίνει από τη μπαλκονόπορτα μακριά σου. Αν οι κουρτίνες που έχεις είναι ελαφριές και δεν μπορείς να τις αλλάξεις, ένα tip είναι να τοποθετήσεις πίσω απ’ τις υπάρχουσες, διάφανες κουρτίνες μπάνιου! Το πλαστικό δεν θα αφήσει το κρύο να εισχωρήσει. Τέλος, μην ξεχνάς να τις ανοίγεις όταν τη μέρα έχει ήλιο, για να «σπάνε» την υγρασία.

«Ζέστανε» την ατμόσφαιρα.

Η εσωτερική διακόσμηση, όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, θα σε βοηθήσει να ζεσταθείς. Χρώματα όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο θα κάνουν «θερμούς» συνειρμούς στο μυαλό σου, τα ριχτάρια και τα γούνινα ή μάλλινα μαξιλάρια θα δώσουν ζεστή αίσθηση στο χώρο, τα βαμβακερά σεντόνια, οι κουβέρτες και το πουπουλένιο πάπλωμα θα ζεστάνουν το κρεβάτι σου. Η ηλεκτρική κουβέρτα ή το υπόστρωμα κάνουν, επίσης, φοβερή δουλειά. Παράλληλα, τα κεριά θα δώσουν μια γλυκιά αίσθηση θαλπωρής, που έστω και οπτικά, βοηθάει.

Αξιοποίησε τις τέντες και τα παντζούρια.

Στα βορινά δωμάτια, για να φτιάξεις ένα ακόμη «τείχος» απέναντι στο κρύο, άσε τις τέντες κατεβασμένες, ενώ στα δωμάτια που βλέπει τη μέρα ο ήλιος, ανέβασέ τις. Παράλληλα, κλείνε τα παντζούρια όταν πέφτει ο ήλιος, ώστε να έχεις όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια θερμότητας.

Αέρισε το σπίτι το πρωί.

Πριν ακόμη πέσει η θερμοκρασία, άνοιξε όλες τις μπαλκονόπορτες για να κάνει ρεύμα, για λίγο χρόνο, ώστε ναι μεν να αεριστεί καλά το σπίτι, αλλά να μην προλάβει να αλλάξει η θερμοκρασία των επίπλων.

Απομάκρυνε καναπέ και κρεβάτι απ’ τις μπαλκονόπορτες.

Αν οι τελευταίες δεν έχουν καλή μόνωση, τότε είναι προτιμότερο να αλλάξεις διαρρύθμιση τους χειμερινούς μήνες, ώστε να μην σε χτυπούν ψυχρά ρεύματα, την ίδια στιγμή που άλλα σημεία του σπιτιού είναι θερμότερα.

Βάλε ένα ράφι πάνω απ’ το θερμαντικό σώμα.

Αν το σπίτι είναι ψηλοτάβανο, ένα τρικ για να μη φεύγει όλη η θερμότητα προς τα πάνω, είναι να τοποθετήσεις ένα ξύλινο ράφι πάνω απ’ το θερμαντικό σώμα.

Χαλιά και πάλι χαλιά!

Έχουν το σκοπό τους και δεν είναι μόνο για ομορφιά. Έχε στο νου σου ότι το 10% της θερμότητας χάνεται απ’ το πάτωμα και τα χαλιά μπορούν να φροντίσουν για την μόνωση αυτή. Οι καλύτερες επιλογές είναι τα μάλλινα ή όσα προέρχονται από φυσικά υλικά. Μπορεί να επενδύσεις σ’ αυτά, αλλά θα εξοικονομήσεις από τη θέρμανση, οπότε μην τα σνομπάρεις… Συνδυαστικά, να ξέρεις, ότι μπορείς να τοποθετήσεις ένα χαλί στον τοίχο (ναι, όπως έκαναν παλιά…). Ένας τοίχος που βλέπει προς το βορρά, θα μονωθεί θαυμάσια και θα κάνεις έτσι κι ένα απ’ τα πιο hot trends της διακόσμησης τώρα. Μοκέτες και φλοκάτες, επίσης, ευπρόσδεκτες…

Μην υποτιμάς τον αφυγραντήρα.

Δεν είναι τυχαίο που κάνουν θραύση πια στο καταστήματα ηλεκτρικών ειδών… Η υγρασία ενός σπιτιού είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους παράγοντες για τους οποίους δεν ζεσταίνεται αρκετά. Αν έχεις κλιματιστικό με λειτουργία αφύγρανσης, τότε ενεργοποίησέ το κάθε μέρα μετά τον αερισμό του σπιτιού ή αγόρασε έναν αφυγραντήρα αποκλειστικά γι’ αυτή τη δουλειά. Όταν δεις τη συγκέντρωση του νερού στον ειδικό θάλαμό του, θα πάθεις πλάκα!

Προσοχή στο τζάκι.

Αν το παραδοσιακό τζάκι δεν είναι αναμμένο, πρέπει να γνωρίζεις ότι το 20% της ζέστης του σπιτιού, φεύγει απ’ την καμινάδα, ενώ την ίδια στιγμή το κρύο εισέρχεται. Αν δεν το χρησιμοποιείς, κλείσε οπωσδήποτε το καπάκι της καμινάδας κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε αγόρασε από ένα κατάστημα που πουλά είδη τζακιού, εκείνη το ειδικό μπαλόνι που σφραγίζει εντελώς τη διόδο.

"Ζέστανε" την ατμόσφαιρα.

Η εσωτερική διακόσμηση, όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, θα σε βοηθήσει να ζεσταθείς. Χρώματα όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο θα κάνουν «θερμούς» συνειρμούς στο μυαλό σου, τα ριχτάρια και τα γούνινα ή μάλλινα μαξιλάρια θα δώσουν ζεστή αίσθηση στο χώρο, τα βαμβακερά σεντόνια, οι κουβέρτες και το πουπουλένιο πάπλωμα θα ζεστάνουν το κρεβάτι σου. Η ηλεκτρική κουβέρτα ή το υπόστρωμα κάνουν, επίσης, φοβερή δουλειά. Παράλληλα, τα κεριά θα δώσουν μια γλυκιά αίσθηση θαλπωρής, που έστω και οπτικά, βοηθάει.

Άσε τον φούρνο ανοιχτό.

Αν μόλις μαγείρεψες κάτι φουρνιστό, μην κλείσεις την πόρτα… Άσε τη ζέστη να διαχυθεί στην ατμόσφαιρα και θα νομίζεις ότι έβαλες κάποιο αερόθερμο σε λειτουργία!

Πάρε θερμοφόρα.

Γέμισε μια θερμοφόρα με ζεστό νερό και βάλ’ τη στα πόδια σου. Θα σε κρατήσει ζεστό όλη νύχτα.

Ντύσου σωστά.

Οι μάλλινες κάλτσες δεν είναι μύθος. Αν κρυώνεις, δοκίμασέ τις και θα πειστείς. Μια μάλλινη ρόμπα ή μια φόρμα κι ένα φούτερ από φλις, κάνουν, επίσης, υπέροχη δουλειά.

Κάνε ένα ζεστό ντους.

Ένα ζεστό ντους πριν κοιμηθείς, που συνδυάζεται με μια πλούσια κρέμα ενυδάτωσης, θα σε ζεστάνει, θα σε χαλαρώσει και θα κρατήσει τη θερμοκρασία του σώματός σου σε υψηλά επίπεδα για αρκετή ώρα.]

Πιες κάτι ζεστό.

Όπως το καλοκαίρι πίνουμε αναψυκτικά και τρώμε παγωτό, έτσι, αντιστρόφως, το χειμώνα χρειαζόμαστε ζεστά ροφήματα για να χαλαρώσουμε και να θερμάνουμε το εσωτερικό μας.

Γυμνάσου.

Όσο κάθεσαι, τόσο περισσότερο κρυώνεις. Κάνε δουλειές σπιτιού, κινήσου, βάλε μουσική και χόρεψε, γυμνάσου, παίξε με το σκύλο σου, κάνε όλα όσα δεν μπορείς να κάνεις το καλοκαίρι γιατί στάζεις ολόκληρος απ’ τον ιδρώτα!