Ή αλλιώς: «Φίλοι με προνόμια». Και γι’ άλλους είναι χαρά, γι’ άλλους συμβιβασμός και για μερικούς αδιέξοδο.

Αυτό, λοιπόν, είναι το μοντέλο σχέσης που ευδοκιμεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πρόκειται για μια σχέση στην οποία οι δύο άνθρωποι, που είναι φίλοι, εμπλέκονται σεξουαλικά, αλλά όχι συναισθηματικά, κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει περιστασιακά. Δεν επενδύουν, ούτε δεσμεύονται, αλλά ούτε και πραγματικοί φιλία μπορείς να πεις πως υπάρχει μεταξύ τους. Δεν είναι ένα one night stand μεταξύ αγνώστων, εφόσον μιλάμε για κάτι συστηματικό και για κάτι που έχει συγκεκριμένους κανόνες που θέτουν οι δύο.

Οι ερευνητές, μιλώντας γι’ αυτό το φαινόμενο, έχουν συμπεράνει κάποια πράγματα για τα δύο φύλα. Οι άντρες, λένε, μπαίνουν πιο συχνά σε αυτή τη συνθήκη και μπορεί να έχουν πολλές παράλληλες τέτοιους είδους σχέσεις. Το κίνητρο γι’ αυτούς είναι συχνότερα η σωματική επαφή, ενώ για τις γυναίκες η συναισθηματική σύνδεση. Οι τελευταίες έχουν, συνήθως, μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον της σχέσης, σκοπεύοντας να την μετασχηματίσουν είτε σε αποκλειστική μονογαμική ή σε καθαρόαιμη φιλική ή ακόμη και σε απόλυτη διακοπή. Αντιθέτως, οι περισσότεροι άντρες προτιμούν να μην αλλάξει μορφή.

Είναι αλήθεια ότι στη συνθήκη αυτή αναπτύσσεται μεγάλη εμπιστοσύνη, αλλά δεν παύουν κι οι δύο να ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σκοινί, όπου οι προσδοκίες του ενός υπάρχει περίπτωση να τον κάνουν να πληγωθεί. Ρώσικη ρουλέτα, κοινώς.

Παρόλο που μιλάμε μια απελευθερωμένη σχέση που ευνοεί τη διασκέδαση και παρά το γεγονός ότι κάθε σχέση στον κόσμο είναι διαφορετική με τα εντελώς δικά της χαρακτηριστικά, εδώ, υπάρχουν 6 βασικοί κανόνες που κάνουν τους δύο «φίλους» να βρίσκονται στην …ίδια σελίδα.

1. Να είσαι ειλικρινής σε σχέση με το τι ψάχνεις.

Όσο πιο διαφανής είσαι κι όσο πιο ανοιχτός σε συμβιβασμούς, χωρίς να κρίνεις ή να αποφασίζεις μόνος σου για όλα, τόσο πιο ουδέτερο έδαφος δημιουργείται ώστε να χτιστεί πάνω του η αμοιβαιότητα, η εμπιστοσύνη και η αδιαπραγμάτευτη χαρά. Να είσαι ειλικρινής και απέναντι στον άλλο, αλλά πριν απ’ όλα να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, ώστε να είσαι όντως cool και να ξέρεις ότι δεν πρέπει να περιμένεις το κάτι παραπάνω.

2. Μην περιμένεις τις εξελίξεις.

Βεβαιωθείτε κι οι δύο ότι οι προθέσεις σας είναι οι ίδιες και ρυθμίστε τις προσδοκίες σας στην ίδια ένταση και για τους ίδιους στόχους. Τα συναισθήματα δεν επιτρέπεται να είναι βαθιά και η κτητικότητα δεν βοηθάει.

3. Κάντε επαναλαμβανόμενους ελέγχους στα αισθήματά σας.

Τσέκαρε ανά τακτά χρονικά διαστήματα πως νιώθεις εσύ και πως νιώθει ο άλλος. Είναι σημαντικό να είστε ακριβώς στο ίδιο mood. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο με τον άλλο και να κάνετε μαζί περισσότερα πράγματα, απ’ ότι συνήθως, τότε ίσως είναι καιρός να επανεκτιμήσεις την κατάσταση και να μοιραστείς με ειλικρίνεια αυτό που νιώθεις.

4. Προφυλάξου.

Η συστηματικότητα δεν σημαίνει πως είσαι προστατευμένος… Οποιοσδήποτε απ’ τους δύο μπορεί να συνδέεται την ίδια περίοδο και με άλλους ανθρώπους. Άρα είναι απαραίτητο να είστε ασφαλείς και να μην ξεπεράσετε αυτά τα όρια της …οικειότητας.

5. Συναποφασίστε τη στρατηγική σας.

Ή, τελοσπάντων, το πλάνο των δημόσιων σχέσεών σας. Αν κινείστε μεταξύ κοινών φίλων, θα πρέπει να καθορίσετε το πλαίσιο συμπεριφοράς που θα έχετε εκεί έξω όταν συνυπάρχετε. Είναι κάτι που θέλετε να είναι ανοιχτό στους άλλους ή κάτι που αφορά μόνο εσάς τους δύο; Σκεφτείτε, μιλήστε μαζί γι’ αυτό και συναποφασίστε.

6. Μην πολυμιλάτε.

Δεν χρειάζεται να συζητάτε για τις δουλειές σας, για τις οικογένειές σας, για τους κοινούς σας φίλους. Όσο λιγότερα λέτε, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί συναίσθημα.

Μην ερωτευτείτε... Ξέρω πως δεν ελέγχονται αυτά τα πράγματα. Κι ούτε μπορείς να καθορίσεις από πού θα σου έρθει και τι μπορεί να είναι αυτό που θα σε κάνει να κολλήσεις ξαφνικά. Αλλά είναι παγίδα. Κι ο κίνδυνος να δυσαρεστηθείς είναι μεγάλος. Είναι φυσικό να δεθείς συναισθηματικά με κάποιον που έρχεσαι σε σωματική επαφή, αλλά πρέπει να σκεφτείς πως θα νιώθεις όταν χωριστείτε και δεν θα χτυπάει το τηλέφωνο εκ μέρους του.

Απ’ την άλλη…

Αν ερωτευτείτε, μιλήστε γι’ αυτό. Ή θα οδηγηθείτε με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη παύση ή θα τα φτιάξετε. Καλή τύχη.

 

Υ.Γ.: Τα gifάκια και η φωτογραφία εξωφύλλου είναι απ' αυτήν εδώ την ταινία. Και δεν είμαι σίγουρη ότι πρέπει να τη δεις.