Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που παραπονιούνται πως παρόλο που μπορεί να κοιμούνται κανονικά, η αίσθηση της κούρασης παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης μέρας. Η εξάντληση είναι μόνιμη, λες και κάτι έχει πάει τελείως στραβά ως προς την ποιότητα της ανάπαυσής τους. Αν ανήκεις κι εσύ σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι σίγουρο πως κάτι πρέπει να διορθωθεί κατά τη διάρκεια των ωρών που έχεις τα μάτια σου κλειστά. Ορίστε, τι φταίει και τι μπορείς να κάνεις, προκειμένου να βελτιώσεις τον ύπνο σου και να πάψει επιτέλους αυτή η κούραση δίχως τέλος.

 

  1. Το φως.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι συνήθεις ύποπτοι για τις αϋπνίες και τον ταραγμένο ύπνο. Διεγείρουν τις αισθήσεις μας, αφυπνίζοντάς μας. Και πέρα απ’ το smartphone σου ή το ραδιόφωνο, το ίδιο ισχύει και με τα φώτα. Έρευνες δείχνουν πως τα φώτα του σπιτιού (οροφής, λαμπατέρ κ.λ.π.) καταστέλλουν την μελατονίνη μας, μια ορμόνη που βοηθά στον ύπνο, για 90 λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε έναν μικρότερης διάρκειας και ελαφρύτερο ύπνο. Μια λύση, ίσως, αν δεν τολμάμε τα …μαύρα σκοτάδια πριν πέσουμε για ύπνο, είναι να φοράμε γυαλιά με ειδικούς φακούς που μπλοκάρουν το "μπλε φως".

 

2. Η αναβολή στο ξυπνητήρι.

Πατάς και ξαναπετάς το κουμπί αναβολής της αφύπνισης το πρωί. Όχι! Το snooze, στο οποίο επιμένεις, δεν κάνει τελικά τη δουλειά που νομίζεις. Δεν σε ξεκουράζουν τα λίγα παραπάνω λεπτά και πέφτεις θύμα μιας ψευδαίσθησης, που εν τέλει σε ταλαιπωρεί περισσότερο απ’ το να σταθείς όρθιος και να ξυπνήσεις για τα καλά. Η κατάσταση αυτή σου δημιουργεί μια γκρινιάρικη διάθεση και αισθάνεσαι σα να μην έχεις κοιμηθεί. Οι ήχοι του ξυπνητηριού, όταν είναι πολλαπλοί με κενά διαστήματα ενδιαμέσως, σε «κόβουν» κάθε φορά που πας να βυθιστείς στη βαθιά φάση του ύπνου, η οποία είναι αυτή που πραγματικά ξεκουράζει το μυαλό και το σώμα. Βάλε, λοιπόν, ένα ξυπνητήρι και μια υπενθύμιση 5 λεπτά αργότερα, τότε ακριβώς που πρέπει να ξυπνήσεις και, μάλιστα, μόλις ανοίξεις τα μάτια σου σκέψου όλα τα κίνητρά που έχεις σήμερα για να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι. Κίνητρο μπορεί να αποτελεί ακόμη και μια κούπα αχνιστού καφέ...

 

3. Ένα καυτό μπάνιο.

Έκανες ένα μεγάλο ζεστό μπάνιο ακριβώς πριν κοιμηθείς; Με πρόθεση να χαλαρώσεις και να προετοιμαστείς για το κρεβατάκι σου; Λάθος. Γιατί αυτό ακριβώς μπορεί να σου προκαλεί ανησυχία όταν πέφτεις για ύπνο. Μπορεί το καυτό ντους να χαλαρώνει το μυϊκό μας σύστημα, αλλά συγχρόνως ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματός μας και, κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο βαθύ στάδιο του ύπνου. Κι αν δεν κάνουμε βαθύ ύπνο, τότε δεν μπαίνουν σε διαδικασία «επισκευής» τα όργανά μας, όπως απαιτείται, ώστε να είμαστε ενεργητικοί την επόμενη μέρα. Μια λύση είναι να κάνουμε ένα σύντομο και χλιαρό ντους τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσουμε για ύπνο.

4. Δουλειά ως αργά.

Εργάζεσαι μέχρι αργά τη νύχτα. Όπως πολλοί από εμάς. Κι αυτό δεν κάνει μόνο κακό στην ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της εργασιακής σου ζωής, αλλά καταστρέφει, επιπλέον, τον ύπνο σου. Η βραδινή εργασία που απαιτεί συγκέντρωση, ειδικά όταν συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση, ενεργοποιεί στον εγκέφαλο κύματα, τα οποία παρατείνουν τον χρόνο που χρειάζεται έπειτα για να πέσει σε βαθύ ύπνο. Έτσι, ο εγκέφαλος δεν έχει την ευκαιρία να ανακάμψει από τις δραστηριότητες που εκτέλεσε την προηγούμενη μέρα. Η λύση γι’ αυτό είναι να παίρνεις, αντίστοιχα με το ντους, έναν ικανοποιητικό χρόνο από τη στιγμή που θα τελειώσεις τις δουλειές σου και να κάνεις κάτι αληθινά χαλαρωτικό (π.χ. ανάγνωση βιβλίου, χαλαρωτική μουσική, κουβεντούλα).

5. Τα ποτά.

Το παράκανες με κρασί, μπύρες ή κοκτέιλ; Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, άμεσα με την αυξημένη κούραση κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας. Κι αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς το κύριο συστατικό του αλκοόλ, που είναι η ζάχαρη, διεγείρει το σώμα με τρόπο αντίστοιχο μ' αυτόν της καφεΐνης. Και οπωσδήποτε, αυτό, συμβάλλει με αρνητικό τρόπο στην προετοιμασία για έναν χορταστικό ύπνο. Η λύση είναι σόδα με lime και λεμόνι (και χωρίς βότκα!) για να καθαρίσεις κάπως τον οργανισμό σου πριν κοιμηθείς ή –ιδανικά- να έχεις πιει το τελευταίο ποτό τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι.

6. Η άρνηση...

Δεν ζητάς βοήθεια… Η αϋπνία είναι πρόβλημα και απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λύνει το πρόβλημα, τότε η απεύθυνση σε κάποιον ειδικό είναι η καλύτερη λύση. Ένας γιατρός θα εξετάσει όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με την υπερβολική κόπωση και θα δώσει συμβουλές ενδυνάμωσης και ενεργοποίησης του οργανισμού ή ακόμη και βιταμίνες ή φαρμακευτική αγωγή.