Οι τρομακτικοί τραυματισμοί που μπορεί να υποστεί κάποιος σε ένα τροχαίο ατύχημα, αναδημιουργήθηκαν, προκειμένου να αιχμαλωτιστούν σε φωτογραφίες και να μπορέσουμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι να φοράμε ζώνη την ώρα που βρισκόμαστε μέσα σε ένα όχημα. Στο τέλος του άρθρου, μπορείτε να δείτε τις εν λόγω φωτογραφίες. Προφανώς ο τραυματισμός δεν μπορεί να συγκριθεί με το θάνατο...

Αυτή η πληροφορία, είναι το Α και το Ω όταν κάποιος βρίσκεται στην διαδικασία απόκτησης διπλώματος και παρ’ όλα αυτά, όλο και περισσότεροι θεωρούν “περιττή” την χρήση της, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές… ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί με μία απλή κίνηση. Το τρομακτικό σε αυτήν την υπόθεση είναι πως η Ελλάδα, ως χώρα, καταγράφει μία αρνητική πρωτιά σε θανάτους από τροχαία ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Συνοπτικά, σύμφωνα με μία ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στο σύνολο τους μειώνονται τα τροχαία στην χώρα μας (περίπου -40% την τελευταία δεκαετία), το 2017 καταγράφτηκαν 69 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων. Αντίστοιχα, στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουμε 49 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Έχοντας αναμιχθεί σε ουκ ολίγα τροχαία, το χειρότερο πράγμα στο οποίο έχω βρεθεί μάρτυρας είναι γονείς να έχουν παιδιά μικρής ηλικίας μέσα στο όχημα, χωρίς ζώνη. Ευτυχώς, σε όλες τις περιπτώσεις, τα παιδιά δεν έπαθαν τίποτα. Δυστυχώς, σε όλες τις περιπτώσεις, ο οδηγός ασχολιόταν με το τηλέφωνο του, ένα άλλο μείζων θέμα που επιβαρύνει την οδική ασφάλεια.

Μέσα από αρκετές έρευνες, έχει βρεθεί πως κυρίως οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στο να μην φορέσουν ζώνη ασφαλείας. Σε ποσοστά, οι άντρες φαίνεται πως ξεπερνούν έως και τρεις (με τέσσερις) φορές τις γυναίκες, σε θανάτους από τροχαία.