Βάζεις ένα σωρό στόχους με το νέο έτος, θέτεις τον πήχη ψηλά, αλλά ξεχνάς εκείνες τις μικρές αλλαγές, που θα ανανεώσουν την καθημερινότητά σου, αφήνοντας να μπει …νέος άνεμος και στο σπίτι και στην ψυχολογία σου.

Πάρε, λοιπόν, μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών, άσε τα ψευτοσυναισθηματικά δεσίματα και πιάσε και πέτα όλα όσα σου ρουφούν την ενέργεια χωρίς καν να το συνειδητοποιείς! Αποχωρίσου τα και θα δεις πως αμέσως θα είναι σαν να έχεις πάρει μια βαθιά ανάσα ζωτικής σημασίας για τους υπόλοιπους μήνες!

 

Άχρηστα προϊόντα περιποίησης...

Αμέτρητα μισοάδεια μπουκαλάκια που έχουν λήξει, που δεν σου αρέσει τελικά να χρησιμοποιείς, που δεν σου φτιάχνουν τη διάθεση όταν τα βλέπεις, που πάντα λες πως θα έρθει η ώρα τους, αλλά ποτέ δεν έρχεται. Πέτα τα όλα. Αν κάτι απ’ αυτά είναι γεμάτο και μοιάζει χρήσιμο σε κάποιον άλλο, χάρισέ το. Εσύ, πάντως, βγάλε τα άμεσα απ’ το σπίτι σου.

 

Μπαχαρικά που έληξαν...

Ίσως σου φαίνεται παράξενο, αλλά παρόλο που τα αποξηραμένα μπαχαρικά διαρκούν για καιρό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Σε μερικές συσκευασίες, αυτό, μπορεί να αναγράφεται, ενώ σε άλλα προϊόντα, αρκεί να μυρίσεις ή να δοκιμάσεις, για να καταλάβεις ότι δεν είναι ικανά πια να κάνουν τη δουλειά για την οποία προορίζονταν. Πέτα τα, λοιπόν, ώστε να έχει νόημα η προσθήκη των όσων βάζεις από ‘δω και πέρα στο μαγειρεμένο φαγητό σου.

 

Μισοκατεστραμμένα σεντόνια, πετσέτες, εσώρουχα...

Σε ποιον αρέσει να κοιμάται σε σεντόνια που έχουν λεκέδες που δεν βγαίνουν ή τρύπες που γίνονται και ξαναγίνονται επειδή έχουν λιώσει απ’ την πολυετή χρήση; Σε ποιον αρέσει να σκουπίζεται μετά το μπάνιο του με μια πετσέτα που ακόμη κι αν είναι καθαρή, μοιάζει βρώμικη επειδή έχει ξηλωθεί ή επειδή έχει λεκέδες χλωρίνης; Ποιος νιώθει όμορφα όταν φοράει τρυπημένα, ξηλωμένα ή γαριασμένα εσώρουχα; Τα τελευταία πέταξέ τα και τα πρώτα χάρισέ τα σε ένα καταφύγιο ζώων, για να χαρούν εκείνα τα αδέσποτα που όταν θα κάνουν μπάνιο, θα έχουν κάπου ζεστά να ξαπλώσουν.

Τέχνη που δεν έχει κάτι να σου πει...

Αν έχεις πίνακες, αφίσες ή φωτογραφίες μέσα στο σπίτι σου που δεν σου ταιριάζουν, το πιο πιθανό, να ξέρεις, είναι πως σου χαλάνε τη διάθεση χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι. Η τέχνη έχει αυτή την «πονηριά»: να μπαίνει μέσα μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε και να ομορφαίνει ή να ασχημαίνει αμέσως τον εσωτερικό μας κόσμο. Χάρισε τα σε όποιον μπορεί να αρέσουν, πήγαινέ τα σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων που θα σου δώσουν ένα ελάχιστο αντίτιμο ή διώξ’ τα κατευθείαν στα σκουπίδια. Και φρόντισε αυτό που θα πάρει τη θέση τους, να σου δίνει χαρά. 

 

Άχρηστος κι ογκώδης περιστασιακός εξοπλισμός...

Αν, για παράδειγμα, έχεις τα σύνεργα για ένα κάμπινγκ που δεν πρόκειται να επαναληφθεί, τι περιμένεις; Είναι καλύτερο να τα χαρίσεις σε κάποιον φίλο που ξέρεις πως έτσι περνάει τις διακοπές του ή να τα βάλεις σε μια ιντερνετική αγγελία για πώληση, παρά να σου πιάνουν χώρο στο σπίτι χωρίς λόγο. Ποδήλατα, πατίνια, σάκος του μποξ, τραμπολίνο… Ό,τι κι αν δεν σε εκφράζει πια, χάρισέ το, πούλησέ το ή στείλ’ το απλώς στον αγύριστο! 

 

Συσκευασίες και περιτυλίγματα...

Είτε μιλάμε για κούτες από ηλεκτρονικές συσκευές ή για κουτιά δώρων, αν δεν σκοπεύεις να δωρίσεις ή να πουλήσεις κάτι άμεσα, ασ’ τα να πάνε στην ευχή. Ο χώρος που σου πιάνουν είναι πολυτιμότερος απ’ το να αγοράσεις εκ νέου ένα περιτύλιγμα για κάποιο επερχόμενο δώρο. Και μην ξεχνάς: ανακύκλωσε!