Τα κήτη, μέχρι πρόσφατα, ήταν πρώτα-πρώτα στη λίστα των κυνηγών. Κάθε μέρος του σώματος της φάλαινας θεωρείται εκμεταλλεύσιμο, ενώ το δελφίνι αποτελεί εύκολη και θρεπτική λεία για τους ναυτικούς. Το κυνήγι των φαλαινών μόλις πρόσφατα απαγορεύτηκε στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά αν σκεφτεί κανείς πόσα κήτη έχει ήδη εξαλείψει ο άνθρωπος από τις θάλασσες, θα καταλάβει ότι η ζημιά που έχει γίνει είναι μάλλον μη αναστρέψιμη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πληθυσμοί των φαλαινών δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν ούτε το μισό τους αριθμό, από την προ-κυνηγιού εποχή μέχρι το 2100.

Δεν έχουν χαθεί όμως όλα...

Ο Καναδάς αποφάσισε να απαγορέψει έναν από τους τελευταίους λόγους που ωθούν τον άνθρωπο να αιχμαλωτίζει και να αναπαράγει τα δελφίνια, για χάρη της επιστημονικής παρατήρησης.

Ο Καναδάς πέρασε νόμο που απαγορεύει την αιχμαλωσία των κητών για επίδειξη στα ενυδρεία. Η διαδικασία αυτή πρωτοξεκίνησε το 2015, μετά τη ανάληψη εξουσίας από τον Τριντό και τελικά εφαρμόστηκε τρία χρόνια αργότερα, μετά από πολλές διενέξεις και τροπολογίες.

Επίσης, σύμφωνα με το νόμο S-238, θα απαγορεύεται η εισαγωγή και εξαγωγή των πτερυγίων του καρχαρία, που ξεκινούν κυρίως από κινέζους ψαράδες με τον πιο βίαιο τρόπο. Οι καρχαρίες, κυρίως οι νέοι και οι μικροί, μεταφέρονται στη βάρκα, αφαιρούνται τα πτερύγια τους και μετά αφήνονται πίσω στον ωκεανό ζωντανοί, έχοντας υπερβολικούς πόνους. Και οι καρχαρίες, σε αντίθεση με τα άλλα ψάρια, χρειάζονται τα πτερύγιά τους για να κολυμπήσουν, αλλιώς θα πνιγούν. Άρα, μπορείς να φανταστείς τη συνέχεια.

Ο νόμος του Sen. Michael MacDonald θα απαγορεύσει στα ενυδρεία και στα παρατηρητήρια να αιχμαλωτίζει αυτά τα υπέροχα ζώα και να τα αναγκάζει να ζουν στη σκλαβιά. Ο νόμος βέβαια, θα επιτρέψει σε αυτά τα πάρκα να διατηρήσουν τα ζώα που ήδη έχουν στη κατοχή τους, αλλά θα απαγορευτεί η αναπαραγωγή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ζώα που αναπαράγονται στην αιχμαλωσία, τις περισσότερες φορές, δεν είναι έτοιμα να ζήσουν ελευθερα στους ωκεανούς, που ενισχύει έτσι την πιθανότητα να υπάρξει ανάγκη να αιχμαλωτιστούν ξανά στο μέλλον.

Πολλοί διαδηλωτές, επηρεασμένοι από το ντοκιμαντέρ Black Fish, συνεχίζουν να μάχονται για την απελευθέρωση 55 κητών στους ανοιχτούς ωκεανούς. Το γεγονός ότι ο νόμος S-238 στο Καναδά για την προστασία των φαλαινών και των δελφινιών ψηφίστηκε ομόφωνα, είναι ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα, ειδικά όταν τα κινήματα για τα δικαιώματα των ζώων βρίσκονται ακόμα σε προσωπικό επίπεδο στις περισσότερες χώρες.

Οι φάλαινες, μετά τους ανθρώπους, είναι τα μοναδικά ζώα που μπορούν να αλλάξουν το περιβάλλον στη γη. Αυτά τα μεγάλα ζώα βυθίζονται και επανέρχονται στην επιφάνεια, μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά και έτσι βοηθούν το πλαγκτόν στην επιφάνεια των ωκεανών να αναπτυχθεί, γεμίζοντας τον αέρα με οξυγόνο. Επίσης, καταναλώνουν και ένα μέρος από τον μεγάλο αριθμό των γαρίδων, βοηθώντας τις συνθήκες στον ωκεανό να γίνουν πιο κατάλληλες για την ανάπτυξη των φυκιών και του πλαγκτόν.

Και δεν σταματάμε εκεί. Οι σκελετοί των φαλαινών είναι γεμάτοι ανθρακικό ασβέστιο και όταν οι φάλαινες πεθαίνουν, παίρνουν μαζί τους στο βυθό μεγάλες ποσότητες άνθρακα βοηθώντας το περιβάλλον.

Και είναι απλά μαγευτικά ζώα. Είναι έξυπνα και κοινωνικά. Για να μην αναφερθούμε στο ότι τα δελφίνια πλησιάζουν την ανθρώπινη νοημοσύνη!

Ας ελπίσουμε ότι αυτοί οι νόμοι θα λειτουργήσουν και θα αποτελέσουν έναυσμα και για άλλες χώρες να εφαρμόσουν παρόμοιους νόμους και έτσι να βοηθήσουν αυτά τα όμορφα ζώα να ευημερήσουν ξανά ελεύθερα στον ωκεανό.