Το χθεσινοβραδινό επεισόδιο του Game Of Thrones ήταν το πιο διδακτικό που έχουμε δει ποτέ! Όχι μόνο στη συγκεκριμένη σειρά, αλλά και γενικότερα. Διδακτικό τόσο για μας τους θεατές, όσο και για εκείνους που πιθανώς να θέλουν να το μελετήσουν σεναριακά και να βγάλουν συμπεράσματα. Και αυτό γιατί απέδειξε πως το έπος από την φόλα έχουν διαφορά μία κακή σεναριακή απόφαση.
 
Δυστυχώς στο Game Of Thrones μία απόφαση καθαρά των σεναριογράφων, ήταν αρκετή ώστε να καταστρέψει ένα επεισόδιο, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν επικό και θα έμενε μέσα στο μυαλό μας για πολύ καιρό.
 
Στην αρχή και χωρίς πολλή πολλή συζήτηση, ο Τύριον ανακοινώνει στην Ντενέρις "ότι ξέρεις κάτι κούκλα μου, ο Βάρις σε πρόδωσε ήδη". Ταυτόχρονα ο αγαπημένος μας παχουλόκομψός λέει στον Τζον ότι "εγώ κατά βάθος εσένα ήθελα να κυβερνήσεις έχω και αφίσα σου πάνω από το κρεβάτι μου, ήμουν Τζον από μικρό παιδί, αν δεν υπήρχες θα έπρεπε να σε εφεύρουμε" κι άλλα τέτοια νόστιμα προκειμένου να τον πείσει να επαναστατήσει ενάντια στην Ντενέρις. Λίγο μετά ο Βάρις εκτελείται -με συνοπτικές διαδικασίες από την Ντενέρις- σε φάση άκου να δεις σε έχουμε τόσες σεζόν και βολοδέρνεις, η σειρά κοστίζει, μας παίρνεις τα λεφτά, πέθανε επιτέλους! Στη συνέχεια η Ντενέρις ανακοινώνει στον Τύριον ότι έπιασε τον αδερφό του τη στιγμή που εκείνος πήγαινε να βρει τη Σέρσεϊ (άλλη μία σωστή κίνηση από τον Τζέιμι, ας του δώσει κάποιος ένα μπισκότο).
 
Ο Τύριον φυσικά ελευθερώνει τον αδερφό του, ως ανταπόδοση για τις φορές που τον έχει ξελασπώσει και εκείνος του ζητά να βρει τη Σέρσεϊ και να φύγουν μαζί, καθώς το King's Landing θα πέσει. Τον προειδοποιεί λίγο πριν φύγουν να χτυπήσει τις καμπάνες, έτσι ώστε να ξέρει η Ντάνυ ότι ο λαός παραδόθηκε, οι άρχοντες δεν υποστηρίζουν πια την Σέρσεϊ και άρα η μάχη κερδήθηκε. Ενημερώνει λίγο μετά την Ντενέρις, ότι αν ακούσει τις καμπάνες να χτυπούν, θα πρέπει να σταματήσει να πολεμά γιατί πια δεν θα έχει νόημα, έχει κερδίσει.
 
Εκείνη συμφωνεί και η μάχη αρχίζει... Πρώτα ξεπαστρέφονται τα καράβια του Γιούρον Γκρέιτζοϊ, ο οποίος περιέργως δεν καταφέρνει αυτή τη φορά να σκοτώσει το δράκο της Ντενέρις (μήπως στο προηγούμενο επεισόδιο ήταν ντοπαρισμένος ο κύριος;).
 
Η μάχη απλώνεται, τα τείχη σπάνε, κόσμος που δεν έχει καταφέρει να μπει στα σπίτια του ή μέσα στην ίδια την πόλη, απλώς πεθαίνει, γιατί οι πύλες έκλεισαν.
 
Η Σέρσεϊ παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από το κόκκινο φρούριο, πιστεύοντας πέρα από κάθε λογική, ότι η μάχη αυτή θα κερδηθεί στο τέλος και....
 
Καμπάνες! Οι κάτοικοι της πόλης και κάποιοι στρατιώτες είναι οι ίδιοι που ζητούν να χτυπήσουν προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία, μιας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση νίκης και ενώ όλα μοιάζουν να τελειώνουν κι αναρωτιέσαι τι στα κομμάτια θα δούμε στη μία περίπου ώρα επεισοδίου που απομένει, η Ντενέρις αποφασίζει ότι δεν την ενδιαφέρει τίποτα! Ούτε καμπάνες, ούτε υποσχέσεις, ούτε όρκοι και...
 
 
Η πόλη καίγεται συθέμελα. Κόσμος πεθαίνει, ο Τζέιμι προσπαθεί να φτάσει με αγωνία στο κόκκινο φρούριο, που στο μεταξύ καταρρέει.
 
Σε όλο το επεισόδιο κυριαρχεί ένα χάος.
 
Αξίζει τώρα να δούμε κομμάτι-κομμάτι τις σκηνές που είχαν ενδιαφέρον, μιας και δεν έχει λογική να περιγράψουμε ότι συνέβη στους δρόμους.
 
Ο Τζέιμι γνωρίζοντας ότι οι πύλες της πόλης έχουν κλείσει και δεν έχει καταφέρει να μπει, ψάχνει άλλο δρόμο. Πηγαίνει λοιπόν από το λιμάνι όπου έχει απομείνει ο Γιούρον και κόντρα σε κάθε λογική, χωρίς να εξηγηθεί τίποτα, οι δύο άντρες αρχίζουν να παλεύουν. Ο Τζέιμι νίκα και σκοτώνει το Γιούρον, αλλά δεν έχει βρεθεί κανείς να μας εξηγήσει ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΕΥΑΝ!
 
Ο Τζέιμι συναντά την αδερφή του και πεθαίνουν αγκαλιά, ενώ το κάστρο πίσω τους καταρρέει.
 
Η μάχη των Κλαγκέιν
 
Την περιμέναμε καιρό, επιτέλους συνέβη και είναι ίσως το καλύτερο κομμάτι του επεισοδίου. Αγωνία, ωραίο σκηνικό και τραγική κατάληξη για τους δύο.
 
Ο Τζον προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να σταματήσει την αιματοχυσία που γίνεται στην πόλη, μιας και οι στρατιώτες της βλέποντας την Ντενέρις να κάνει χαμό, συνεχίζουν να μάχονται κανονικά. Η Άρια με το κυνηγόσκυλο φτάνουν στο King's Landing και καταφέρνουν να μπουν στον πύργο, ωστόσο ο Σέμπορ (πριν μονομαχήσει  με τον αδερφό του) της ζητά να φύγει μιας και η βασίλισσα είναι καταδικασμένη ήδη και εκείνη τον ακούει και φεύγει.
 
Λίγο μετά και ενώ η πόλη έχει καταστραφεί και παντού γύρω υπάρχουν χαλάσματα, ένα όμορφο άσπρο άλογο πλησιάζει την Άρια και εκείνη φεύγει μαζί του, σε ένα συμβολισμό που φέρνει στο μυαλό τον καβαλάρη που θα αποδώσει δικαιοσύνη κουβαλώντας μαζί του το θάνατο... (όχι αυτή η θεωρία δεν είναι δική μου, ας είναι καλά μία πολύ καλή μου φίλη που έκανε τη συγκεκριμένη παρατήρηση, η οποία θεωρώ ωστόσο ότι είναι 100% εύστοχη κι αξίζει να ακουστεί).
 
Το μεγάλο πρόβλημα του επεισοδίου
 
Η Ντενέρις και εξηγώ αμέσως τι εννοώ: Ότι είδαμε χθες θα μπορούσαμε να το θυμόμαστε ως μιάμιση ώρα εξαιρετικής τηλεόρασης (μιας και ήταν αριστοτεχνικά γυρισμένο) αν είχε στηθεί σωστά!
 
Ουσιαστικά μέχρι τώρα, πέραν των αναφορών που έκαναν οι σύμβουλοι της Nτάνυ στα τελευταία επεισόδια, που φοβούνταν να είναι δίπλα της γιατί ένιωθαν ότι μετατρέπεται σε τύραννος και ότι τρελαινόταν, εμείς ως θεατές δεν το είχαμε δει ποτέ να συμβαίνει και αν σε μία σειρά που στοιχίζει τόσο ακριβά το κάθε επεισόδιο, χρειάζεται να υπονοείς τόσο σημαντικά πράγματα και όχι να τα δείχνεις ξεκάθαρα, κάτι δεν γίνεται σωστά.
 
Η Ντάνυ λοιπόν ουσιαστικά πήρε το ύφος παιδιού με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και έκαψε μία πόλη καβάλα σε ένα δράκο. Έτσι στα καλά καθούμενα!
 
Και θέλουν δηλαδή αυτό το σεναριακό άλμα στη συμπεριφορά του χαρακτήρα να το δεχτούμε; Προσωπικά δεν μπορώ! Tο θεωρώ ευκολία και βιασύνη, από αυτές που η σειρά ούτε μας έχει συνηθίσει, ούτε τις χρειάζεται. Ότι λοιπόν και να μου δείξεις από εκεί και πέρα, με έχεις χάσει ως θεατή, καθώς η ιδέα και η μεγάλη ανατροπή πάνω στην οποία πατάει το επεισόδιο, είναι σαθρή. 
 
Αυτό συμβαίνει, γιατί προφανώς κάποιος έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό των σεναριογράφων, για να τελειώσει η σειρά στα 6 επεισόδια.
 
Και μία ερώτηση προς όσους διαβάζετε αυτό το κείμενο: Tι θα πρώτογίνει σε αυτό το ταλαίπωρο το ένα επεισόδιο που έχει απομείνει για να ολοκληρωθεί η σειρά; Δυστυχώς φοβάμαι ότι θα φάμε τόσο πασάλειμμα και τσαπατσουλιά την επόμενη εβδομάδα, που θα ξενερώσει το σύμπαν! Όπως και να έχει, εδώ είμαστε και θα το δούμε για να το σχολιάσουμε.
 
 
Μέχρι τότε... Dracarys!