Απογοήτευση: Είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματά μου βγαίνοντας από το σινεμά, μετά το 9ο επεισόδιο Star Wars: The Rise of Skywalker. Τι ήταν όμως αυτό που πήγε τόσο στραβά και στα δικά μου μάτια χάλασε μια ταινία που περίμενα εδώ και δύο χρόνια; Σχεδόν τα πάντα!

Οι χαρακτήρες που λατρέψαμε ήταν εκεί, το τέλος μιας ιστορίας η οποία είχε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς και υποσχέσεις ήταν επίσης εκεί. Ωστόσο έλειπε κάτι πολύ σημαντικό, το σενάριο! Η ταινία μοιάζει εντελώς ανερμάτιστη, με σκηνές δράσης που μπήκαν απλά για να μπουν και ένα φινάλε ξεκάθαρα φτιαγμένο για να μη στεναχωρηθεί κάνεις. Ίσως η απουσία κεντρικού villain σε αυτή την τριλογία (όχι ο Kylo Ren δεν είναι κάτι τέτοιο) στοίχισε τελικά πολύ περισσότερο από ότι φαινόταν στην αρχή. Ο JJ Abrams που έχει αναλάβει τα χρέη του σκηνοθέτη της ταινίας, προσπαθεί ξανά να παντρέψει το παλιό με το νέο και να δέσει αρμονικά και τις εννέα ταινίες. Ως ένα βαθμό το καταφέρνει, ωστόσο το Rise of Skywalker είναι τελικά πολύ κατώτερο των οποιονδήποτε προσδοκιών.

Γιατί πρέπει η Rey -με το ζόρι- να έχει σημαίνουσα για τη σειρά καταγωγή; Γιατί ο Kylo Ren να έχει τόσο κακή γραφή, ειδικά στην τελευταία ταινία; Γιατί δεν έγινε ποτέ ο (αντί)ήρωας που περιμέναμε ότι θα γίνει; Είναι πολύ κρίμα να έχεις όλους τους ηθοποιούς ξανά εκεί και (από ότι φάνηκε τελικά) να μην έχεις κανένα σχέδιο για την ιστορία που θες να αφηγηθείς.

Τέλος το να επαναφέρεις στην ιστορία έναν εμβληματικό κακό, μόνο και μόνο για να ξαφνιάσεις το κοινό, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πλάνο και τρόπο να τον εκμεταλλευτείς, με συγχωρείτε αλλά στα δικά μου τουλάχιστον μάτια δεν λέει τίποτα. Δεν είναι ποδόσφαιρο ή μπάσκετ για να το σώσεις με γκολ στην παράταση, είναι ταινία με αρχή, μέση και τέλος.

Μοναδικές φωτεινές εξαιρέσεις σε αυτήν τη θάλασσα αρνητισμού: Η μουσική και η προσπάθεια σύνδεσης του μέλλοντός με το παρελθόν, μέσα από μέρη και χαρακτήρες. Αρκούν όμως αυτά για να μας κάνουν να περάσουμε καλά; Προφανώς και όχι! 

 

Ευτυχώς στον αντίποδα υπάρχει πάντα το Mandalorian, για το οποίο θα μιλήσουμε σε λίγο καιρό.