Ένας από τους πιο διαχρονικούς υπερ-κακούς που έχουν υπάρξει ως σήμερα. Για αυτήν τη δήλωση ευθύνονται, πέρα από την συγγραφική ικανότητα όλων όσων είχαν ως αποστολή να γράψουν σενάριο για τα cartoon & comic, οι τηλεοπτικοποιημένες παρουσιάσεις του χαρακτήρα, με κορυφαία να είναι αυτή του Heath Ledger. Παραδόξως, είναι ένας αρκετά αγαπητός χαρακτήρας και έχει καταφέρει να τον γνωρίζουν (λίγο πολύ) όλοι. Όπως και να το δούμε, ο Joker ιντριγκάρει σαν φυσιογνωμία, είτε για τις στιλιστικές του επιλογές είτε για τις απόψεις του και τον τρόπο που προσπαθεί να τις προβάλει προς τα έξω, αλλά φυσικά και για το γεγονός πως θέλει να «φάει λάχανο» τον Batman.

Για περίπου 70-80 χρόνια τρομοκρατεί την πόλη του Gotham. Τον έχουμε δει να «χρησιμοποιεί» διάφορα ονόματα, που μεταξύ αυτών είναι και τα John Doe και Jackanapes. Ποιο όμως είναι το πραγματικό όνομα του Joker; Αν και κάποιοι θα πουν, και ίσως έχουν δίκιο, πως το να είναι κοινά γνωστό το όνομα του Joker, θα χαλάσει ένα μεγάλο μέρος του μυστηρίου που τον περιτριγυρίζει.

Το comic White Knight λαμβάνει τόπο σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, που ο Batman είναι ο απόλυτος κακός και ο Joker γίνεται ο ήρωας που χρειαζόμαστε, αλλά δεν μας αξίζει. Τραγελαφική αντιστροφή ρόλων, αν αναλογιστεί κανείς τι έχει πράξει στο παρελθόν ο Joker, αλλά λογική βάσει του προφίλ του Batman.

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο συγγραφέας και σχεδιαστής του White Knight, Sean Gordon Murphy, αποκάλυψε για πρώτη φορά στον λογαριασμό του στο Twitter πως είχε το πράσινο φως από την Warner Bros στο να ονομάσει τον Joker που θα συμμετέχει στο comic, ως Jack Napier. Για κάποιον που δεν παρακολουθεί φανατικά την ιστορία του σύμπαντος του Batman, ούτε συγκρατεί ονόματα από παλιές ταινίες, το όνομα Jack Napier δεν είναι παρά ένα απλό όνομα που ίσως ταιριάζει στον χαρακτήρα του Joker. Για κάποιους άλλους όμως το Jack Napier είναι ένα όνομα που ξυπνάει αναμνήσεις και χτυπάει καμπανάκια. Jack Napier έλεγαν τον άνθρωπο που στην πορεία μεταμορφώθηκε σε Joker, στην ταινία Batman (1989) του Tim Burton. Άρα πρακτικά, ξέραμε την ταυτότητα του Joker εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι όμως αυτό αρκετό να για «κλειδώσει» αυτό το όνομα ως το κύριο όνομα του Joker; Εδώ έχουμε άλλο ένα στοιχείο που ενισχύει αυτήν την πιθανότητα. Στα comic Batman: Legends of the Dark Knight (1993) του Dennis O’Neil & Bret Blevins, ο Joker χρησιμοποιεί το όνομα Melvin Reipan. Κατάλαβες; Reipan… Αν δεν το έχεις αντιληφθεί ακόμα τότε διάβασε αντίστροφα το όνομα Reipan και θα καταλάβεις πως πρόκειται για αναγραμματισμό του ονόματος Napier.

Δεν ξέρω αν το ταξίδι προς την ανακάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του Joker μπορεί να λήξει έτσι απλά. Κάποτε ήταν εφικτό να έχει ένα όνομα ο Joker ώστε να ικανοποιηθούμε όλοι εμείς που θέλουμε να μάθουμε ποιος είναι πραγματικά. Πλέον όμως το σύμπαν του Gotham έχει ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό που είναι πρακτικά αδύνατο να θεωρηθεί κάτι δεδομένο. Για να καταλάβεις σε τι επίπεδο έχει πάει η φάση, είναι μια καλή ευκαιρία να παρακολουθήσεις το Batman Ninja, στην περίπτωση που δεν το έχεις κάνει ήδη.