Σαν σήμερα, 23 Νοεμβρίου, το 1992 παρουσιάζεται από την IBM το πρώτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone) με την κωδική ονομασία «Angler» στην έκθεση COMDEX του Λας Βέγκας.

Υπογράφει η Κάπα. Κάπα.

 

Ο Θεόδωρος Γεώργιος Παρασκευάκος ήταν ο πρώτος που το 1973 κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τις έννοιες του συνδυασμού νοημοσύνης, της επεξεργασίας δεδομένων και των οθονών οπτικής απεικόνισης με τα τηλέφωνα, περιγράφοντας έτσι τις κοινές πλέον δραστηριότητες των τραπεζικών συναλλαγών και την πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφελείας μέσω τηλεφώνου. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένα τα χαρακτηριστικά αυτά, αναπτύχθηκε το 1992 και παρουσιάστηκε στην εμπορική έκθεση βιομηχανίας πληροφορικής COMDEX.

Η ανανεωμένη έκδοση αυτού του προϊόντος έφτασε στους καταναλωτές τον Αύγουστο του ’94, με την επωνυμία Simon Personal Communicator. Εκτός από την ικανότητά του να πραγματοποιεί και να δέχεται κλήσεις από κινητό τηλέφωνο, το Simon ήταν επίσης σε θέση να αποστέλλει και να λαμβάνει φαξ, e-mail και σελίδες μέσω της οθόνης αφής του, ενώ περιελάμβανε και πολλές εφαρμογές, όπως βιβλίο διευθύνσεων, ημερολόγιο, χρονοπρογραμματιστής ραντεβού, αριθμομηχανή, παγκόσμιο ρολόι, παιχνίδια, ηλεκτρονικό σημειωματάριο, χειρόγραφες σημειώσεις και έξυπνα πληκτρολόγια αφής.

Παρόλο που συσκευές που συνδύαζαν τηλεφωνία και πληροφορική είχαν ήδη επινοηθεί από το 1973 και διατέθηκαν προς πώληση το 1994, ο όρος "smartphone" χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από την Ericson το 1997 για το GS 88 "Penelope". Σειρά πήρε η Nokia και μετά το 2000 ακολούθησαν η Palm, η HP, η Blackberry και τα τελειοποιημένα και δημοφιλέστατα iphones. Από τότε, κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας και βρήκαν θέση σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Στιγμιότυπο από την αμερικανική αισθηματική ταινία επιστημονικής φαντασίας "Her" (2013), σε σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή Σπάικ Τζονς.

ΕΥΛΟΓΙΑ Νο 1

Η επικοινωνία έγινε πανεύκολη. Σε στιγμές έκτακτης ανάγκης η συμβολή τους είναι «θεϊκή».

ΕΥΛΟΓΙΑ Νο2

Μουσική, παιχνίδια, ειδήσεις, καιρός, ξυπνητήρια… ένα σωρό δυνατότητες μέσα σε μια μόνο συσκευή. Εργαλεία που βοηθούν την καθημερινότητά μας, αλλά και στιγμές αναψυχής για κάθε στιγμή της ημέρας, εύκολα και γρήγορα.

ΕΥΛΟΓΙΑ Νο3

Γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, γνωρίζουμε γεγονότα που συμβαίνουν την ίδια στιγμή στην άλλη άκρη του κόσμου, γνωρίζουμε όλα όσα αναζητήσουμε ανά πάσα στιγμή.

ΚΑΤΑΡΑ Νο1

Όλοι παρακολουθούμαστε. Από τους φίλους μας. Απ' τους συγγενείς μας. Από αυτούς που δεν θέλουμε. Από διαφημιστικές. Και όχι μόνο.

ΚΑΤΑΡΑ Νο2

Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προέρχονται απ’ αυτά τα τηλέφωνα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας. Έρευνες δείχνουν πως η υπερβολική χρήση του μπορεί να προκαλέσει από προβλήματα στη στάση του σώματος και στ’ αυτιά μέχρι εγκεφαλικούς όγκους και Αλτσχάιμερ.

ΚΑΤΑΡΑ Νο3

Η ευκολία της συνεχούς σύνδεσης με τους άλλους σε ηλεκτρονικό επίπεδο, μας καθηλώνει στην πλασματική επικοινωνία και δεν δίνουμε ποιοτικό χρόνο σε πραγματικές συναντήσεις με φίλους και οικογένεια. Αυτή η απόσταση, δημιουργεί ψυχικό κενό, που δεν καλύπτεται διαδικτυακά. Ο αριθμός των περιπτώσεων κατάθλιψης έχει αυξηθεί δραματικά στον κόσμο μετά τη διείσδυση των "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ακόμη κι αν είμαστε μαζί με τους φίλους και τους οικείους μας, δυσκολευόμαστε να συνδεθούμε συναισθηματικά με τους διπλανούς μας και να τους δώσουμε την απόλυτη προσοχή μας.

Και μετά την iGen γενιά, τι;

Υπάρχει ένα ανησυχητικό ποσοστό νέων ανθρώπων που προτιμά να ζει παρέα με το έξυπνο κινητό τους, παρά με πραγματικούς ανθρώπους. Πέρα από τα προβλήματα κοινωνικοποίησης που δημιουργούνται, οι συνέπειες είναι επιβλαβείς και για την σωματική τους ανάπτυξη. Κάποτε τα παιδιά «έλιωναν» στο κυνηγητό και στο ποδόσφαιρο κι όχι σε έναν καναπέ, με καμπουριασμένη πλάτη, πάνω από μια φωτεινή οθόνη. Απ’ την άλλη, βέβαια, θεωρείται μια ασφαλής σωματικά γενιά γιατί δεν …ρισκάρει και πολλά εκτός σπιτιού. Επίσης, είναι μια γενιά λιγότερο επιρρεπής στο ποτό.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Τζιν Μ. Τουέντζ που ερευνά πάνω από 25 χρόνια τις διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές, λέει πως ακριβώς μετά τη μεγάλη κρίση που επισήμως διήρκεσε από το 2007 έως το 2009, το ποσοστό των εφήβων που είχε στην κατοχή του smartphone ξεπέρασε το 50%, κι έτσι, μπορούμε να μιλάμε για μια γενιά (οι γεννημένοι μεταξύ 1995-2012) της οποίας τα χαρακτηριστικά διαμορφώνονται κυρίως από τα smartphones και από την συνακόλουθη άνοδο των social media. Αυτή, η λεγόμενη iGen γενιά, είχε λογαριασμό στο Instagram πριν ξεκινήσει το γυμνάσιο, ενώ δεν θυμάται πως ήταν ο κόσμος πριν από το διαδίκτυο. Πρόκειται για μια γενιά πολύ πιο ευάλωτη ψυχολογικά σε σχέση με τους Millenials, με αυξημένα ποσοστά τόσο κατάθλιψης όσο και αυτοκτονιών, σε τέτοιο βαθμό, που μπορούμε να μιλήσουμε για τη χειρότερη κρίση ψυχικής υγείας που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες, ως συνέπεια –κατά κύριο λόγο- της ασύστολης χρήσης των έξυπνων κινητών.  

Οι νέοι βγαίνουν έξω σήμερα λιγότερα συχνά απ’ ότι πριν δέκα χρόνια, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να βγουν ραντεβού. Όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί απ’ το texting και την ανταλλαγή φωτογραφιών και βίντεο. Προτιμούν τα μηνύματα από μια πραγματική συνομιλία. Αυτό έχει ως συνέπεια και τη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Παράλληλα, η τάση για ανεξαρτησία έχει μειωθεί και τα όρια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας επεκτάθηκαν, συγκριτικά με τη Generation X και τους Millennials, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν πολύ αργότερα τις ευθύνες τους σε ορισμένα πράγματα, χάνοντας όμως, ταυτόχρονα, τις απολαύσεις της ενηλικίωσης.

Παρόλο που τα social media υπόσχονται την κοινωνική δικτύωση και την online απρόσκοπτη επαφή, η iGen είναι μια μοναχική και απομονωμένη γενιά, με τα αισθήματα μοναξιάς να αυξάνονται δραματικά την τελευταία πενταετία. Κοιμούνται και ξυπνάνε με το τηλέφωνο δίπλα τους, ενώ παραδέχονται πως αυτή η εμμονή τους δημιουργεί ένα αίσθημα παρηγοριάς. Βέβαια, πολλοί απ’ αυτούς κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες, ενώ οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον εννιά. Σ’ όλα αυτά, έχει μπει στη ζωή τους και η έννοια του cyberbullying. O διαδικτυακός εκφοβισμός είναι πια γεγονός και ο αποκλεισμός είναι κάτι που βιώνουν καθημερινά πολλά παιδιά στον κόσμο.

Η γλώσσα των «έξυπνων κινητών», μέσα στο επόμενο διάστημα, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις κοινωνικές δεξιότητες των ανθρώπων, αφού πολλοί νέοι θα είναι αδύνατον να εκφραστούν σωματικά, συναισθηματικά και λεκτικά, αναγνωρίζοντας την ψυχική κατάσταση του εαυτού τους και των άλλων αποκλειστικά και μόνο ως emoji. Τα «έξυπνα» κινητά υπάρχουν για να διευκολύνουν τη ζωή μας. Δεν είναι η ζωή μας.

Δείτε το φωτογραφικό concept "Removed" του αμερικανού φωτογράφου Eric Pickersgill, όπου σε σενάρια της καθημερινής πραγματικότητας, αφαιρείται το κινητό τηλέφωνο, τονίζοντας έτσι τη σύνδεση που έχουμε μ' αυτό, σε αντίθεση με τη σχέση που (δεν) αναπτύσσουμε με τους άλλους ανθρώπους δίπλα μας. 

Πηγή φωτογραφιών: Guardian