Το περασμένο καλοκαίρι, οι αρχές στην πόλη Kwinana στην Αυστραλία εγκατέστησαν ένα καινούριο σύστημα φιλτραρίσματος στο συγκρότημα Henley. Το σύστημα αυτό είναι απίστευτα απλό και εξυπηρετικό. Η κυβέρνηση αλλά και οι πολίτες έχουν ήδη δει τα πλεονεκτήματα χρήσης αυτού του συστήματος και είναι αρκετά ευχαριστημένοι.

Αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα αποτελεί μια νέα ανακάλυψη:

Αποτελείται από ένα δίχτυ το οποίο είναι τοποθετημένο στην έξοδο ενός σωλήνα ύδρευσης και συγκρατεί μεγάλα σκουπίδια, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον από τη μόλυνση.

Αυτοί οι σωλήνες διοχετεύουν το νερό από τις κατοικημένες περιοχές σε φυσικά περιβάλλοντα και έτσι τα σκουπίδια που φτάνουν σε αυτά μπορεί να είναι πολλά και δυσβάσταχτα. Τα σκουπίδια στη συνέχεια μπορούν να καταλήξουν πάλι πίσω στους σωλήνες ύδρευσης, ύστερα από μια καταρρακτώδη βροχή που μπορεί να τα σπρώξει προς τα πίσω.

Γι' αυτό οι αρχές της πόλης ξεκίνησαν με την εγκατάσταση δύο διχτυών και εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα- το καινούριο σύστημα φιλτραρίσματος κατάφερε να παγιδεύσει περισσότερα από 360 κιλά σκουπιδιών μέσα σε λίγες εβδομάδες!

Έτσι, αποφασίστηκε να εγκατασταθούν αυτές τις παγίδες σε όλη την πόλη, προκειμένου να μειώσουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος όσο γίνεται περισσότερο. Παρ' όλο που η εγκατάσταση και η κατασκευή αυτών των διχτυών κοστίζει αρκετά (περίπου 10.000 δολάρια το δίχτυ), η όλη επιχείρηση είναι εξαιρετικά επικερδής σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, τώρα εξοικονομούν χρήματα σε εργατικό δυναμικό, αφού προηγουμένως είχαν ανθρώπους που έπρεπε να πληρώνονται για να συλλέγουν τα σκουπίδια.

Όταν τα δίχτυα γεμίζουν, τα σκουπίδια πετάγονται σε ειδικούς κάδους και αυτοί μεταφέρονται σε ένα ειδικό κέντρο διαλογής. Εκεί τα σκουπίδια χωρίζονται σε ανακυκλώσιμα και μη και στη συνέχεια οδηγούνται σε επιπλέον επεξεργασία. Τα δίχτυα στη συνέχεια επανατοποθετούνται πίσω στους σωλήνες για να συλλέξουν τα επόμενα σκουπίδια.

Αυτό το σύστημα αποδεικνύει ότι στις μικρές λεπτομέρειες κρίνεται η διαφορά και αν επικεντρωθούμε σε αυτές μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλα και θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον μας, αλλά και για την ανθρωπότητα γενικότερα.