Κοπάνα από το σχολείο; Όχι. Αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας, φώναζαν οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές που βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών στις 24 Ιανουαρίου 2019, για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, για να διαδηλώσουν κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι πορείες ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της οργάνωσης Youth For Climate, η οποία καλεί μέσω Facebook -κυρίως- φοιτητές και μαθητές να απέχουν κάθε Πέμπτη από τα μαθήματά τους, ως μέσο άσκησης πίεσης στη βελγική κυβέρνηση αλλά και τις επιχειρήσεις, με σκοπό να εφαρμόσουν πιο αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.  

Η πρώτη πορεία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου και συμμετείχαν περίπου 3000 φοιτητές από φλαμανδικά πανεπιστήμια. Την επόμενη εβδομάδα, ενώθηκαν με γαλλόφωνους φοιτητές, ανεβάζοντας τον αριθμό των διαδηλωτών σε 12500. Ενώ την τρίτη βδομάδα οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 30000. 

Το RISE TV, κατά τη διάρκεια αποστολής του στις Βρυξέλλες, έτυχε να βρεθεί στο σημείο και να καταγράψει live πλάνα από τη διαδήλωση της 24ης Ιανουαρίου.

Βασικό αίτημα των νεαρών διαδηλωτών είναι να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Patrick Lancksweerdt, διευθυντής τοπικού σχολείου, δήλωσε στην εφημερίδα De Standaard ότι: Η εκπαίδευση πρέπει να μετατρέπει τους νέους σε ώριμους πολίτες. Με τις ενέργειές τους, απέδειξαν ότι είναι