Οι περισσότεροι -και κυρίως οι νέοι- σκέφτονται «γιατί να στρώσω το κρεβάτι μου αφού σε λίγες ώρες θα επιστρέψω πάλι για να το ξεστρώσω;». Όμως, οι επιστήμονες, αποδεικνύουν τώρα, πως στρώνοντας απλώς το κρεβάτι μας μπορούμε να γίνουμε και πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί.

Μια πρόσφατη έρευνα των OnePoll και Sleepopolis έδειξε πως όσοι φτιάχνουν το κρεβάτι τους σε καθημερινή βάση είναι πιθανότατα «πρωινοί τύποι» που ξυπνούν, μάλιστα, χωρίς ξυπνητήρι. Παράλληλα, είναι άνθρωποι που έχουν την τάση να είναι περιπετειώδεις, κοινωνικοί, με αυτοπεποίθηση και υψηλών απαιτήσεων. Αντιθέτως, όσοι δεν το στρώνουν, τείνουν να είναι ντροπαλοί, ιδιότροποι, κακόκεφοι και σαρκαστικοί.

Το στρωμένο κρεβάτι δίνει αμέσως την αίσθηση ενός τακτοποιημένου και καθαρού υπνοδωματίου, ενώ σε κάνει να ξεκινάς με πιο ήρεμο τρόπο τη μέρα σου. Παράλληλα, σου δίνει τρομερή ικανοποίηση το να τα έχεις βγάλει τόσο εύκολα και γρήγορα πέρα στο πρώτο task της μέρας. Άσε, που επιστρέφοντας το βράδυ σπίτι, ακόμη και μετά από μια χάλια μέρα, το να ξαπλώσεις σε ένα φροντισμένο κρεβάτι, θα σου δώσει μια αίσθηση ηρεμίας, σιγουριάς και φιλοξενίας. Κάτι σαν καθησυχαστική αγκαλιά, δηλαδή. Επίσης, η έρευνα Sleepopolis έδειξε ότι όσοι στρώνουν το κρεβάτι τους κάνουν 50% περισσότερο σεξ απ’ τους υπόλοιπους, κοιμούνται καλύτερα και έχουν καλύτερη κατάσταση ψυχικής υγείας.

Πολλοί ψυχολόγοι θα πουν ότι η αποδιοργάνωση και η ακαταστασία στο υπνοδωμάτιο ή σε ολόκληρο το σπίτι μας, ουσιαστικά αποτυπώνει αυτό που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας. Κι η συμβουλή τους, απέναντι σ’ όσους δυσκολεύονται να βάλουν σε τάξη και το σπίτι και το μυαλό τους, είναι να βρουν την άκρη του νήματος και να ξεκινήσουν από μια μικρή κίνηση, χωρίς να χαώνονται ψάχνοντας από πού πρέπει να γίνει η αρχη.

Για να αντιμετωπίσουμε το βουνό των καθηκόντων μας, αρκεί να ξεκινήσουμε από κάτι κι ας είναι και το πιο μικρό. Σίγουρα, το στρώσιμο του κρεβατιού δεν θεραπεύει από το άγχος ή την κατάθλιψη, αλλά σε κάνει να ανακτήσεις, έστω και μερικώς, το έλεγχο της καθημερινότητάς σου. Δοκίμασε το σε καθημερινή βάση και σίγουρα θα έχεις τουλάχιστον μια «νίκη» ξεκινώντας τη μέρα σου.