Σχεδόν μια δεκαετία μετά τον Κυνόδοντα -την ταινία που τον έφερε για πρώτη φορά στην τελετή των Όσκαρ- ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει για τρίτη φορά στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ (σ.σ. η δεύτερη φορά ήταν με τον Αστακό), όχι με μια, αλλά με 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Συγκεκριμένα στις κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α' Γυναικείου Ρόλου, Β' Γυναικείου Ρόλου (δύο υποψηφιότητες), Ενδυματολογίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας, Μοντάζ αλλά και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Έτσι, ο Λάνθιμος μπαίνει στην ίδια λίστα με τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Κώστα Γαβρά, οι οποίοι είναι οι μοναδικοί Έλληνες δημιουργοί που έχουν διεκδικήσει το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Για τον Ζορμπά το 1964 και για το Ζ το 1969, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μοντέρ και μόνιμος συνεργάτης του Λάνθιμου, με την υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ, γίνεται ο πρώτος Έλληνας μοντέρ που καταφέρνει να φτάσει ως εκεί. 

Το σενάριο της ταινίας, το οποίο είναι επίσης υποψήφιο για Όσκαρ (και το οποίο για πρώτη φορά δεν υπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου), έχει αντλήσει στοιχεία από την περίοδο της βασιλείας της Άννας της Μεγάλης Βρετανίας. Αλλά μη φανταστείς κάποια βαρετή, συμβατική ταινία εποχής. Ευτυχώς, το The Favourite δεν αποσκοπεί στο να σου παραδώσει μαθήματα ιστορίας, αν και βασίζεται σε αληθινά πρόσωπα και εν μέρει και σε πραγματικά γεγονότα.

«Με ενδιέφεραν κυρίως οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες, η εξουσία τους, οι εύθραυστες σχέσεις τους και το πώς οι συμπεριφορές τόσο λίγων ανθρώπων μπορούν να αλλάξουν τον ρου ενός πολέμου και τη μοίρα μιας χώρας. Για εμένα είναι επίσης μια ερωτική ιστορία με κωμικά, δραματικά και σκοτεινά σημεία», έχει σχολιάσει σχετικά με την υπόθεση της ταινία ο ίδιος ο Λάνθιμος.

Ποια είναι, λοιπόν, η πραγματική ιστορία πίσω από την ταινία που ηγείται (μαζί με το Ρόμα) της φετινής Οσκαρικής κούρσας;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις στο βίντεο που ακολουθεί: