Η Google φαίνεται πως έβγαλε το λειτουργικό Android Q, σε φάση beta. Το εν λόγω λειτουργικό υπόσχεται περισσότερο έλεγχο των προσωπικών δεδομένων, φυσική υποστήριξη για “foldable” συσκευές (smartphones που έχουμε δει πρόσφατα να διπλώνονται κλπ) και εξαιρετική λειτουργία όσον αφορά την επικοινωνία. Πρακτικά όμως, τι σημαίνει το Android Q για τον μέσο χρήστη;

Καταρχάς, όπως συνηθίζεται, η παρούσα φάση του Android Q στοχεύει συγκεκριμένα τους developers… όπου εν καιρό θα φτάσει στις συσκευές Pixel της Google, μέχρι που εν τέλει θα μπορούμε να το δοκιμάσουμε σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, οδεύοντας προς την πλήρες κυκλοφορία.

Η φάση beta του Android Q, παρουσιάστηκε από την Google στο αντίστοιχο Android Developers Blog, χαρακτηρίζοντας το λογισμικό ως “σχεδιασμένο με επίκεντρο την ασφάλεια και την ιδιωτικότατα”. Αυτό συμπεριλαμβάνει την κρυπτογράφηση που θα είναι βασισμένη στο κάθε αρχείο ώστε το λειτουργικό (Android Q) να δίνει την επιλογή στον χρήστη να αποφασίζει μεμονωμένα για κάθε application κατά πόσο (και για πόσο χρόνο) θα έχει πρόσβαση σε ορισμένες ευαίσθητες πληροφορίες και σημεία του τηλεφώνου. Επίσης, θα μπορεί να κλειδώνει εξολοκλήρου την camera και το μικρόφωνο, καθώς και άλλα, για μέγιστη ασφάλεια. Εφαρμογές που ζητούν εξ’ αρχής πρόσβαση σε λειτουργίες του τηλεφώνου, όπως οι κλήσεις, οι φωτογραφίες και η κάμερα, δεν θα έχουν μόνιμη πρόσβαση σε αυτά όπως συμβαίνει τώρα.

Άλλες λειτουργίες που θα προσφέρει το Android Q, είναι αρκετές αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιεί η συσκευή πράγματα όπως το Wi-Fi και το Bluetooth, για να βοηθήσει στην καλύτερη απόδοση σε χρήσεις όπως το gaming.

Για την ώρα, η beta του Android Q, δεν περιλαμβάνει αρκετές από τις λειτουργίες που βρίσκονται σε άλλα λειτουργικά, σε επίπεδο καθημερινού χρήστη (μιας και όπως είπαμε απευθύνεται σε developers). Παρ’ όλα αυτά, αν θελήσει κάποιος, μπορεί να κατεβάσει ένα preview του λειτουργικού μέσω οποιασδήποτε Pixel συσκευής (1ης έως 3ης γενιάς).

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τις λειτουργίες του Android Q, ΕΔΩ!