Μεγαλώνοντας, λίγο πολύ, αρκετοί κάνουμε στον εαυτό μας την εξής ερώτηση: «Υπάρχει τελικά Θεός»; Απάντηση μπορεί να μην βρίσκουμε εν τέλει, αλλά εξαιτίας του «κοινωνικού» μας κύκλου είτε καταλήγουμε να πιστεύουμε στις πιο διαδεδομένες θρησκείες είτε το γυρνάμε σε μια πιο «φλου» προσέγγιση, θεωρώντας πως μετά υπάρχει το απόλυτο κενό. Υπάρχει όμως ένα σχετικά μεγάλο σύνολο ανθρώπων που πιστεύει πως η απάντηση κρύβεται κάπου ανάκατη στα μακαρόνια με κιμά.

Οι λεγόμενοι Πασταφάρι (Pastafarians), που αριθμούν σε αρκετούς χιλιάδες ανά τον κόσμο, πιστεύουν στο Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας (Flying Spaghetti Monster). Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες (Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία…) έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως θρησκεία και έχουν υπάρξει αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά που δείχνουν ανθρώπους να έχουν κερδίσει το δικαίωμα να φορούν ένα σουρωτήρι στο κεφάλι (το σύμβολο αναγνώρισης ενός Πασταφαριανού) σε φωτογραφίες δημόσιων εγγράφων. Η επιστημονική κοινότητα δείχνει να έχει αγκαλιάσει τον Πασταφαριανισμό και να τον αποδέχεται ως «έξυπνο δημιούργημα».

Τι είναι όμως ο Πασταφαριανισμός;

Δημιουργήθηκε το 2005 από τον Μπόμπι Χέντερσον ως μια παρωδική θρησκεία σε μια μορφή διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εκπαίδευσης της πολιτείας του Κάνσας που στην ουσία επέτρεψε στον Δημιουργισμό (ότι η δημιουργία του κόσμου προήλθε από κάποια θεότητα) να διδάσκετε στα σχολεία σε παράλληλη φάση με την θεωρία της εξέλιξης. Έτσι ο Χέντερσον έστειλε μια επιστολή στο Συμβούλιο Εκπαίδευσης υποστηρίζοντας πως το σύμπαν γεννήθηκε από μακαρόνια και κεφτέδες (Μακαρονοτέρας) και απαίτησε να διδάσκεται και αυτή η εκδοχή μαζί με τις υπόλοιπες στα πλαίσια του «πλουραλισμού και των ίσων ευκαιριών». Από την στιγμή που ο «Ευφυής Σχεδιασμός» περιέχει αμφισβητήσιμες αναφορές για την δημιουργία του κόσμου, τότε κάθε πιθανή οντότητα θα μπορούσε να πάρει την θέση του δημιουργού. Έτσι, το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας και οι ακόλουθοι του (Πασταφαριανιστές) είναι μια εναλλακτική απάντηση στο αιώνιο ερώτημα.

Το φυσιολογικό είναι να σου έχουν δημιουργηθεί απορίες σχετικά με το πόσες «τρύπες» θα έχει αυτή η θρησκεία. Έλα μου ντε όμως που η «Βίβλος» του Πασταφαριανισμού τα εξηγεί όλα! Συνοπτικά, η δημιουργία του κόσμου συνέβη από ένα αόρατο Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας, πριν από 5000 χρόνια, το οποίο δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό. Κατά την δημιουργία, την πρώτη μέρα χώρισε το νερό από τους ουρανούς και την δεύτερη μέρα, επειδή είχε βαρεθεί να πετάει και εν τέλει δεν μπορούσε να περπατήσει στο νερό, έφτιαξε την γη μαζί με ένα ηφαίστειο μπύρας. Έπειτα ακολούθησε η δημιουργία ενός νάνου που αποκάλεσε άνθρωπο. Λίγο μετά, υπήρξε ένα μαγειρικό ατύχημα που ήταν η αιτία για τον κατακλυσμό. Ο παράδεισος αποτελείται από το ηφαίστειο μπύρας και ένα εργοστάσιο με στριπτιτζούδες. Η κόλαση έχει χαλασμένη μπύρα και οι στριπτιτζούδες έχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Πρωταρχικοί Πασταφαριανιστές ήταν οι πρώτοι Πειρατές. Μάλιστα, κάπως έτσι εξηγείτε και η κλιματική αλλαγή. Όσο μειώνονται οι πειρατές στον κόσμο, ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, όλοι μπορούν να στραφούν προς το Ευαγγέλιο του Μακαρονοτέρατος. Στο Ευαγγέλιο, μπορεί να διαβάσει κανείς τον «οδηγό διακοπών» ενός Πασταφαριανιστή, διάφορες λεπτομέρειες που αποδεικνύουν την ύπαρξη του Μακαρονοτέρατος, καθώς και τις οκτώ «Θα ήθελα πραγματικά να μην κάνεις» εντολές που παραδόθηκαν δια χειρός από το Μακαρονοτέρας στον Καπετάνιο Μωυσή. Μία εκ των εντολών λέει: «Θα ήθελα πραγματικά να μην χτίσεις Συναγωγές/Εκκλησίες/Ναούς πολλών εκατομμυρίων για να δοξάσεις την Μακαρονίσια καλοσύνη μου μιας και τα λεφτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην εξάλειψη της πείνας, σε φάρμακα και στην μείωση της τιμής της καλωδιακής τηλεόρασης» (r-amen to that, noodly brother). Ειλικρινά έχω ψηθεί!