"Αν η ζωή σου δίνει λεμόνια, καλό είναι να φτιάξεις λεμονάδα και να βρεις κάποιον που η ζωή του ‘χει δώσει βότκα, για να κάνετε ένα πάρτυ", είχε πει ο κωμικός Ron White. Κοινώς: αναζητήστε τη χαρά κι αποκλείεται να μην τη βρείτε.

Οι πιο νέοι βλέπουν τηγ ζωή σαν ένα συνεχόμενο τεράστιο πάρτυ. Κάθως περνάει ο χρόνος, σ’ άλλους φεύγει αυτή η αίσθηση και σ’ άλλους μένει. Άλλοι, πάλι, χάνουν κάθε όρεξη για να πάνε ακόμη και σε ένα –κυριολεκτικό- πάρτυ.

Εσείς οι αντικοινωνικοί, οι εσωστρεφείς και οι «παράξενοι», δείτε τα πάρτυ σαν ευκαιρία κι όχι σαν υποχρέωση. Γιατί, όπως λένε και κάτι σοφές γιαγιάδες, «κάν’ τα παιδί μου τώρα που μπορείς, γιατί όταν θα φτάσεις στα χρόνια μου...».

Πρώτα απ’ όλα να είστε ευγενικοί:

  • Ρωτήστε τους οικοδεσπότες αν χρειάζονται βοήθεια στην προετοιμασία ή στο καθάρισμα μετά το τέλος. Ρωτήστε προηγουμένως τηλεφωνικώς αν χρειάζονται κάτι συγκεκριμένο.
  • Σε κάθε περίπτωση φέρτε το κάτιτίς σας. Προσφέρουν το χώρο, προσφέρουν σίγουρα κάποια ποτά και ψιλολοΐδια για φαγητό, αλλά είναι αγένεια να μην προσφέρετε κι εσείς κάτι. Ακόμη κι αν ξεμείνει στους οικοδεσπότες στο τέλος.     
  • Συμβιβαστείτε με το γεγονός πως ίσως να υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμπαθείτε. Φερθείτε ευγενικά ακόμη και σ’ αυτούς, μην κάνετε σκηνές και μην κρύβεστε γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας έχουν δει.
  • Βάλτε στο νου σας ότι θα γίνουν ζημιές. Αν το πάρτυ είναι καλό, τότε σίγουρα δεν θα βγείτε αλώβητοι. Κάτι θα χυθεί πάνω σας, κάτι θα χύσετε σε κάποιον άλλον, κάποια κουρτίνα θα ψιλοκαεί, ένας καναπές θα λερωθεί από κραγιόν, ένα κουμπί θα χαθεί απ’ το παλτό σας κι ένα κραγιόν θα παραπέσει κάπου. Είτε είστε θύματα είτε είστε θύτες, όπως και να ‘χει, ζήσατε …δυνατές στιγμές εκεί μέσα.

Party on, λοιπόν!

Προετοιμαστείτε καταλλήλως και διαχειριστείτε το χρόνο σας ευχάριστα!

1. Ντυθείτε άνετα.

Φορέστε κάτι που σας κάνει να νιώθετε όμορφος/-η και σίγουρα κάτι άνετο. Μην βάλετε παπούτσια που σας χτυπάνε και ρούχα που σας στενεύουν. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για νέα ρίσκα σχετικά με το look σας, ούτε για να καταβαραθρώσετε την αυτοπεποίθησή σας, ούτε για να κουτσαίνετε!


2. Να έχετε σούπερ αυτοπεποίθηση (ακόμη κι αν προσποιείστε).

Οι πιο εσωστρεφείς, στην αρχή, μπορεί να νιώσουν κάπως ..πιεσμένοι. Εδώ, χρειάζεται λίγη υπομονή. Μην αφεθείτε στην παρόρμησή σας να το σκάσετε και μην χαλάσετε το κλίμα με γκρίνιες. Εγκλιματιστείτε ήρεμα για λίγη ώρα κι έπειτα γεμίστε το μυαλό σας με θετικές σκέψεις. Οι περισσότεροι το ρίχνουν στο ποτό και μεθάνε γρήγορα στα πάρτυ ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Πίνουν για να χαλαρώσουν και να βρουν την αυτοπεποίθηση, ώστε ν’ αρχίσουν να μιλάνε με τους γύρω τους, να γελάνε και να χορεύουν. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται το αλκοόλ, κι απλώς αρκεί να πάρετε την απόφαση και να πλησιάσετε τον πιο «εύκολο στόχο» για αρχή, δηλαδή αυτόν που σας φαίνεται πιο μοναχικός.

3. Κρατήστε ένα ποτήρι στο χέρι σας.

Βγάζει από μεγάλη αμηχανία τα χέρια σας και σας εμποδίζει να τα βάλετε στις τσέπες ή να τα «δέσετε» στο στήθος σας. Αυτές οι κινήσεις, στη γλώσσα του σώματος, ακόμη κι ασυνείδητα, περνούν το μήνυμα ότι δεν νιώθετε άνετα στο χώρο κι ότι κρατάτε αμυντική στάση απέναντι σ’ όποιον πάει να σας πλησιάσει. Με ένα ποτήρι στο χέρι, αναγκαστικά, είστε πιο …ανοιχτοί.

4. Κάντε φιλοφρονήσεις.

Τα καλά λόγια είναι το καλύτερο …παγοθραυστικό. Ένα κοπλιμέντο στους οικοδεσπότες για το σπίτι τους ή τη θέα απ’ το μπαλκόνι, μια κουβέντα στην κοπέλα με το τέλειο φόρεμα, ένα «μπράβο» ατον φίλο που πήρε προαγωγή. Και θα γίνετε η «θετική ενέργεια» του πάρτυ και θα κάνετε τους άλλους πιο διαθέσιμους απέναντί σας και πιο ανοιχτούς γενικώς για να περάσουν όμορφα. Αφήστε που, συνήθως, οι άνθρωποι ανταποδίδουν κι αν εισπράξετε πίσω όσα δώσατε, τότε μάλλον θα λάμπετε από χαρά και θα …ψηλώσετε τόσο από περηφάνια που πιθανά θα ίπτασθε!

5. Βρείτε ένα στόχο.

Ένα κίνητρο, ένα σκοπό, κάτι να κάνετε, ώστε το μυαλό σας να κάνει focus! Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να βαρεθεί. Σ’ άλλους αρέσει να ψάχνουν με ποιον θα φλερτάρουν, σ’ άλλους τραβάει την προσοχή η μουσική και προσπαθούν να εντοπίσουν κομμάτια που δεν ξέρουν και τους αρέσουν πολύ, άλλοι ξεπατώνονται στο χορό, άλλοι στα κους κους κι άλλοι στις δημόσιες σχέσεις. Σημασία έχει, την επόμενη μέρα, να έχετε κερδίσει τουλάχιστον ένα πράγμα απ’ αυτό το βράδυ. Nα έχετε έρθει σε επαφή με τρεις νέους ανθρώπους; Να έχετε κάνει μια πικάντικη γνωριμία; Να έχετε εκτονωθεί; Να έχετε φτιάξει μια νέα playlist; Ό,τι προτιμάτε!

6. Αφήστε το κινητό απ’ τα χέρια σας.

Το να το κρατάτε και να ασχολείστε μ’ αυτό ενισχύει πλήρως την εικόνα ανασφάλειας που προσπαθείτε ν’ αποτινάξετε. Δίνει την αίσθηση ότι περνάτε χάλια και πως δεν έχετε καν τα κότσια να σηκωθείτε να φύγετε, απλώς χαραμίζετε τον καιρό σας εκεί μέσα. Μην συζητήσουμε τι εικόνα δίνετε αν παίζετε Candy Crush Saga… Από τρομακτικά μίζερη έως –απλώς—τρομακτική!

7. Να έχετε σχέδιο διαφυγής.

Αν, ας πούμε, πιείτε, θα πρέπει να έχετε στο κινητό σας μπαταρία και να έχετε κατεβασμένη κι έτοιμη για χρήση την εφαρμογή taxibeat, έτσι ώστε απλώς μ’ ένα κλικ να έρθει κάποιος να σας μαζέψει και να σας πάει με ασφάλεια σπίτι σας, χωρίς να παιδευτείτε ή να κινδυνέψετε. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που φτάσατε στο πάρτυ με το αυτοκίνητο κάποιου φίλου, έχετε σκυλοβαρεθεί, αλλά ο φίλος καλοπερνάει και δεν σκοπεύει να το λήξει άμεσα. Γενικώς, να έχετε σχέδιο έκτακτης διαφυγής, αν η φάση δεν πάει ονειρικά.