Η «χαμένη ομιλία του Αβραάμ Λίνκολν» ήταν μία ομιλία που έδωσε ο ίδιος στην συνέλευση του Bloomington στις 29 Μαΐου του 1856. Ο λόγος που θεωρείται χαμένη είναι αρκετά ειρωνικός. Πρακτικά, ήταν μία τόσο διαδραστική ομιλία, και αυτό χρεώνεται στην ικανότητα «αγόρευσης» του Λίνκολν, που οι δημοσιογράφοι κατέβασαν τα στυλό τους και αγνόησαν να κρατήσουν σημειώσεις προκειμένου να παρακολουθήσουν, σαν υπνωτισμένοι θα έλεγε κανείς, τα λεγόμενα του Λίνκολν.

Η κύρια θεματολογία της ομιλίας του, λέγεται πως ήταν η παθιασμένη καταδίκη της δουλείας, κάτι που μπορεί να έχει συμβάλει στο γεγονός πως «χάθηκε» μιας και εκείνη την περίοδο ήταν ένα αρκετά λεπτό θέμα. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν γραπτά αυτής της ομιλίας, πέρα φυσικά από γενικολογίες των τοπικών μέσων. Επίσης έχουν υπάρξει προσφορές μαρτύρων σχετικά με κάποια σημεία. Η φράση, για παράδειγμα, «house divided against itself cannot stand» έχει προέλθει από αυτήν την ομιλία και το γνωρίζουμε χάρις τον William Herndon που έγγραφε για τον Λίνκολν.

Ο Λίνκολν ήταν γνωστός για την αντίθεση του στην δουλεία και την μάχη του για την κατάλυση της. Βασισμένοι σε αυτό, οι περισσότεροι πιστεύουν πως «εξαφανίστηκαν» επίτηδες οποιεσδήποτε αναφορές στα κείμενα της ομιλίας του. Ο μόνος που έχει δημοσιεύσει «σημειώσεις», ισχυριζόμενος πως έγγραφε εκείνες τις στιγμές, ήταν ο Henry Clay Whitney. Φυσικά αυτό διαψεύστηκε.

Η συγκεκριμένη ομιλία ήταν «διάσημη», σε βαθμό που θα θεωρούσε κανείς πως πρόκειται για μία από τις πιο θρυλικές που έχουν πραγματοποιηθεί. Ίσως η «καλύτερη» στιγμή στην ζωή του Λίνκολν…