Έφτασε εκείνη η ημέρα της εβδομάδας που φοράμε τσάντες πλάτης και καπελάκια, τσεκάρουμε τις μπαταρίες στους φακούς μας και ετοιμαζόμαστε για να «ερευνήσουμε» ένα καινούργιο μυστήριο της ανθρώπινης ιστορίας! Σήμερα πρόκειται να δούμε την περίπτωση της χαμένης αποικίας του νησιού Ροανόκε που εδραιώθηκε ως πρώτη Αγγλική αποικία το 1585 από τον Sir Walter Ralegh. Αυτή η αποικία χάθηκε 5 χρόνια μετά. Τι συνέβη;

Τον Αύγουστο του 1590 τα Αγγλικά πλοία «Moonlight» και «Hopewell», με αρχηγό τον John White, προσάραξαν σε μία ακτή της Βόρειας Καρολίνας. Εκεί, συντάχθηκε μία ομάδα ναυτών (και από τα 2 πλοία) προκειμένου να κατέβουν για να εξερευνήσουν την γύρω δασώδη περιοχή. Κατά την εξερεύνηση, ο White φώναζε τα ονόματα «Eleanor» και «Ananias»… τα οποία ήταν τα ονόματα της κόρης του και του άντρα της που όπως φαίνεται ήταν μέλη της αποικίας που είχε εγκατασταθεί στο νησί.

Τρία χρόνια πριν, η Eleanor είχε μεταφερθεί μόνιμα στο νησί μαζί με τον Anania.Εκεί, γέννησαν το «πρώτο Αγγλικό παιδί» σε Αμερικανικό έδαφος και εγγονή του White, Virginia, καθώς ο ίδιος ο White είχε επιστρέψει στην Αγγλία για να φορτώσει με προμήθειες που χρειαζόταν η αποικία. Κατά το ταξίδι του όμως, προς την Αγγλία, αντιμετώπισε αρκετές κακουχίες που είχαν ως αποτέλεσμα το να αποκοπεί εντελώς με το νησί Ροανόκε. Στην πρώτη του προσπάθεια επιστροφής, το πλοίο του είχε καταληφθεί από Γάλλους πειρατές. Αυτό, σε συνδυασμό με αντίστοιχες πειρατικές ενέργειες ήταν λόγος για να βγει βασιλικό διάταγμα που απαγόρευε τις θαλάσσιες επιχειρήσεις από Άγγλους. Παρ’ όλα αυτά, είχε γίνει επανειλημμένη προσπάθεια επικοινωνίας με την αποικία στο Ροανόκε χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι που κάποια στιγμή τα κατάφερε ο White.

Τις πρώτες ώρες στο νησί, ο White συνειδητοποίησε πως το φρούριο της αποικίας είχε εγκαταλειφθεί. Αντίκρισε κατεστραμμένα έως και εντελώς εξαφανισμένασπίτια, όπως επίσης και ότι πάνω από 100 άτομα (που αποτελούσαν την αποικία) είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

Μία τέτοια εξαφάνιση μπορεί, συνήθως, να αποδοθεί σε κάποιον πόλεμο ή ως αποτέλεσμα επιδημίας που έσπειρε θάνατο. Ο συνδυασμός αυτών είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί λογικό και πιθανό μιας και εκτός από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν τόσο κλιματικά όσο και γεωλογικά, οι Ινδιάνοι που ζούσαν σε κοντινές περιοχές ήταν ξεκάθαρα επιθετικοί εκτός από μία υποτιθέμενη φυλή… η φυλή των Croatoans. Οι Croatoans μάλιστα, όπως αναφέρεται ήταν αυτοί που βοήθησαν τους αποίκους να εγκατασταθούν δίνοντας πληροφορίες για την γεωλογία, την χλωρίδα και την πανίδα. Υπάρχουν εκατοντάδες άλλες αναφορές σε κακουχίες όπως χιλιοτρυπημένοι, από βέλη, άντρες και ελλείψεις σε προμήθειες, όπως και αποτυχημένες προσπάθειες να γίνει κάποια επαφή με διάφορες φυλές Ινδιάνων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία ανταλλαγής για να επιζήσουν τον χειμώνα οι άνθρωποι της αποικίας.

Ωραία όλα αυτά… όμως ο White και οι ναύτες του δεν βρήκαν κάποιο στοιχείο που να παραπέμπει σε τέτοια συμπεράσματα. Η επόμενη λογική εξήγηση είναι πως το νησί εκκενώθηκε από τους αποίκους. Διάφορες έρευνες που ξεκίνησαν το 2012, από ιστορικούς, σε γραπτά και χάρτες της εποχής, όπως και «τοπικές ιστορίες», παρουσιάζουν μία τέτοια κατάσταση. Διάσπαση της αποικίας σε μικρότερες ομάδες όπου κάθε ομάδα τράβηξε τον δρόμο της και κάποιες από αυτές επέζησαν. Αυτό που προβληματίζει τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους όμως είναι το γεγονός πως κάποια ευρήματα δεν αντιστοιχούν στην χρονική περίοδο της αποικίας και υπάρχει τεράστια απόκλιση σε ορισμένα δεδομένα. Πρακτικά δεν υπάρχουν αποδείξεις για τίποτα που να δίνει έστω την υπόνοια επιβίωσης αποίκων. Το ίδιο συμβαίνει και για το σενάριο της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Το πιο μυστήριο από όλα, είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική σύνδεση της λέξης Croatoans με την αποικία. Η συγκεκριμένη λέξη έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε διάφορες και άσχετες αναμεταξύ τους ιστορίες. Έχει βρεθεί γραμμένη σε ημερολόγιο της Amelia Earhart, την ψέλλιζε ο Edgar Allan Poe όταν βρέθηκε σε κατάσταση αμόκ λίγο πριν πεθάνει… Η λέξη Croatoan είναι από μόνη της ένα ιδιαίτερο μυστήριο.