Η περίπτωση της πόλης Νιμρόντ, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, είναι αρκετά θλιβερή μιας και η καταστροφή της πραγματοποιήθηκε αρκετά πρόσφατα.

Η αρχαία πόλη που βρίσκεται στο Ιράκ, Νιμρόντ, είχε γίνει η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Ασσυρίων κατά την περίοδο της βασιλείας του Βασιλιά Ασουρνασιρπάλ ΙΙ που ήταν από το 883 π.Χ. μέχρι το 859 π.Χ. Η Αυτοκρατορία των Ασσυρίων καταλάμβανε μία έκταση που ξεκινούσε από τον Περσικό Κόλπο και έφτανε μέχρι την Μεσόγειο Θάλασσα. Το παλάτι του Ασουρνασιρπάλ ΙΙ ήταν διακοσμημένο με ελεφαντόδοντο και πέτρινα ανάγλυφα τα οποία απεικόνιζαν τον βασιλιά να κυνηγάει, να πολεμάει και να λαμβάνει μέρος σε θρησκευτικές τελετές.

Δυστυχώς όμως το 2015, η τρομοκρατική οργάνωση ISIS κατέστρεψε την αρχαία πόλη, ή τουλάχιστον ότι είχε βρεθεί από αυτήν (παλάτια κυρίως) χρησιμοποιώντας εκρηκτικά και μπουλντόζες. Ορισμένα κομμάτια, που ήταν ευρήματα από τις έρευνες του Austen Henry Layard κατά τον 19ο αιώνα, στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στην Νέα Υόρκη. Οτιδήποτε άλλο πρόδιδε την ύπαρξη της πόλης Νιμρόντ, όμως, πλέον δεν υπάρχει.

Η ονομασία της πόλης, πιστεύεται πως προέρχεται από το όνομα του μυθικού ήρωα Νιμρόντ. Επίσης, σύμφωνα με τον Henry Rawlinson, η πόλη Νιμρόντ είναι η βιβλική πόλη Χαλάχ (Calah).

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο που δείχνει ορισμένες από τις δράσεις της ISIS.