Πως θα σου φαινόταν αν σου έλεγα πως το έργο Hamlet του Shakespeare δεν ήταν το γνήσιο αλλά ένα αντίγραφο του αρχικού; Μια κόπια βρε παιδί μου... χωρίς αυτό να σημαίνει με βεβαιότητα πως ο Shakespeare δεν ήταν ο αρχικός συγγραφέας.

Το "γνήσιο" έργο ονομαζόταν Ur-Hamlet, από το Γερμανικό Ur- που σημαίνει πρωταρχικό, και ενώ ο συγγραφέας παραμένει άγνωστος, λέγεται πως ήταν είτε ο William Shakespeare είτε ο Thomas Kyd (πολλοί τείνουν προς τον δεύτερο). Δεν έχει επιβιώσει το εν λόγο σύγγραμμα όμως για να μπορεί να σχηματιστεί ένα πόρισμα. Η πρώτη παράσταση είχε λάβει τόπο στο Λονδίνο, στο Shoreditch, όπως επικαλείται ο Thomas Lodge (Ελισαβετιανός συγγραφέας).

Το Ur-Hamlet περιλαμβάνει τον Hamlet ως χαρακτήρα και ο αμέσως επόμενος χαρακτήρας -ίσως ο μοναδικός- που έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του είναι το φάντασμα που λέει "Hamlet, revenge!".

Δεν υπάρχει κάτι απτό που να μπορεί να συσχετίσει τα κοινά μεταξύ του έργου του Shakespeare και του Ur-Hamlet, ούτε που να επιβεβαιώνει πως προέρχεται από τον Kyd. Παρ' όλα αυτά, θα μπορούσε να είναι όντως κάποιο ολοκληρωμένο έργο ή απλά μία πρωταρχική εκδοχή του έργου που επακολούθησε. Tο Q1 (First Quarto) του Hamlet, που έγγραψε ο Shakespeare, θεωρείται πως έχει δεχτεί επιρροή από το Ur-Hamlet. Μάλιστα, ορισμένοι μελετητές θεωρούν πως ακόμα και το Ur-Hamlet είχε δεχτεί τεράστιες επιρροές, από το Γερμανικό έργο "Der bestrafte Brudermord" (Fratricide Punished).

Ο λόγος για τον οποίο πολλοί θεωρούν τον Kyd ως τον συγγραφέα του Ur-Hamlet είναι οι ομοιότητες που υπάρχουν στο Hamlet του Shakespeare με το The Spanish Tragedy του Kyd, κυρίως.