Το «Γράμμα από την Κόλαση» είναι ένα γράμμα που στάλθηκε το 1888συνοδευόμενο από μισό νεφρό (ανθρώπινο), υποτιθέμενα υπογεγραμμένο από τον Jack the Ripper (Jack Αντεροβγάλτη) που σκότωσε τουλάχιστον 5 γυναίκες στην περιοχή Whitechapel του Λονδίνου. Βέβαια ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα μιας και δεν μπορεί να αποδειχθεί η ταυτότητα του δράστη σε αρκετές, χρεωμένα στον Jack, δολοφονίες.

Τα γράμματα που έφταναν στην αστυνομία εκείνη την περίοδο ξεπερνούσαν τα 1.000 και σε όλα οι αποστολείς ισχυριζόντουσαν πως είναι ο ίδιος άνθρωπος. Το εν λόγο γράμμα όμως, το Γράμμα από την Κόλαση, που στις 15 Οκτώβρη του 1888έπεσε στα χέρια του George Lusk, προέδρου της Επιτροπής Επαγρύπνησης του Whitechapel, ήταν αυτό που ξεχώρισε ανάμεσα στα υπόλοιπα ως «γνήσιο». Όπως προανέφερα, μαζί με το γράμμα υπήρχε και ένα μισό ανθρώπινο νεφρό. Το άλλο μισό υποτίθεται πως το έφαγε ο αποστολέας.

Το γράμμα γράφει:

From hell.
Mr Lusk,
Sor
I send you half the Kidne I took from one women prasarved it for you tother piece I fried and ate it was very nise. I may send you the bloody knif that took it out if you only wate a whil longer
signed
Catch me when you can Mishter Lusk

Το γράμμα και το νεφρό έχουν χαθεί. Μαζί με αυτά, χάθηκαν και άλλα αρχεία που συμπεριλαμβανόντουσαν στον φάκελο του «Αντεροβγάλτη». Ένας από τους λόγους που ξεχώρισε ήταν το γεγονός πως ο αποστολέας δεν υπέγραψε ως Jack the Ripper, όπως συνέβη σε προηγούμενα γράμματα που έμοιαζαν αρκετά γνήσια. Επίσης ο γραφικός χαρακτήρας είναι όμοιος με αυτόν που υπάρχει σε άλλα δύο γράμματα που έμοιαζαν με το «Γράμμα από την Κόλαση».

Ένα περίεργο είναι πως το γραμματικό επίπεδο του συγκεκριμένου γράμματος είναι αρκετά κατώτερο από τα άλλα. Αρκετά λάθη, τόσο ορθογραφικά όσο και συντακτικά. Κάποιοι μελετητές ισχυρίζονται πως έγινε επίτηδες αν και ορισμένα στίγματα υποδηλώνουν πως ο συγγραφέας δεν ήταν εξοικειωμένος με το γράψιμο χρησιμοποιώντας πένα.

Όπως όλη η υπόθεση «Αντεροβγάλτη», έτσι και το συγκεκριμένο γράμμασυνοδεύονται από διάφορες απόψεις και όλα καταλήγουν στο γεγονός πως δεν υπάρχει κάποια επίσημη εξέλιξη της υπόθεσης που να καθορίζει τον δράστη.