Ο Δημήτρης Κουτσούμπας γεννήθηκε στη Λαμία τον Αύγουστο του 1955. Η οικογένειά του ήταν αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, με εκτελεσμένους από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και από τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου του εμφυλίου, με φυλακισμένους και εξορισμένους. 

Αφού τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο τον Ιούνη του 1973, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, εντάχθηκε στην ΚΝΕ, ενώ συμμετείχε ενεργά και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί και ως δημοσιογράφος, με προεξέχουσα τη δεκαετή θητεία του ως Διευθυντής του Ριζοσπάστη, από το 1996 και μετά. Τον Απρίλιο του 2013, στο 19ο Συνέδριο, εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. θέση την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μας ξεναγεί στο γραφεία του Κόμματος στον Περισσό και πίνοντας έναν καφέ μαζί μας, μιλάει για στιγμές της προσωπικής του ζωής, αναλύει την ιδέα του Κομμουνισμού, σχολιάζει τη θητεία Τσίπρα, προοικονομεί το μέλλον και χαμογελάει, ίσως όσο ποτέ προηγουμένως, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.