Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου του 1978, η Εύα Καϊλή σπούδασε αρχιτέκτων μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ το 2008 έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Σπούδασε επίσης δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και από το 2004 ως το 2007 εργάστηκε ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA CHANNEL

 
Το 2004 ήταν η νεότερη υποψήφια Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2007 εξελέγη Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης στις εθνικές βουλευτικές εκλογές. Στις Ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη πρώτη ευρωβουλευτής με την Ελιά/Δημοκρατική Παράταξη και σήμερα είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας και του τμήματος επιστήμης και μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Σε μια αποκλειστική και απολαυστική συνέντευξη στον Ιάκωβο Πανουργιά από το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η Εύα Καϊλή μιλάει για την καθημερινότητά της στο Βέλγιο, τις ευρωεκλογές, τις νέες τεχνολογίες, τα drones που θα μπορούσαν να μεταφέρουν φάρμακα στους κατοίκους των νησιών και την αντιμετώπιση που τυγχάνει η Ελλάδα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εκπροσώπους.
 
Επίσης, δεν διστάζει να καταθέσει την πεποίθησή της πως το Brexit όχι μόνο θα παγώσει και η Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ότι ήταν εξαρχής μια κακή συμφωνία. Τέλος, αναφέρεται στην τέχνη του θετικού συμβιβασμού που επικρατεί και έχει μάθει στο Ευρωκοινοβούλιο.