Γέννημα θρέμμα Αθηναίος και με βαθιές οικογενειακές ρίζες στην παλιά αστική Αθήνα, ο Παύλος Γερουλάνος είναι ένας μοντέρνος και καλλιεργημένος πολιτικός, με σημαντικές επιτυχίες και στην οικογενειακή του επιχείρηση ιχθυοτροφείων στην Κεφαλονιά.

Υπήρξε Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου. Το 2006 ανέλαβε τη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και το Μάρτιο του 2008 έγινε γραμματέας του τομέα επικοινωνίας του κόμματος. Στις εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής, κατέχοντας την πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου, τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, θέση που διατήρησε και στην κυβέρνηση Παπαδήμου, που ακολούθησε.

Τώρα, διεκδικεί τη δημαρχία της Αθήνας, στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Σε μια συνέντευξη που ξεκίνησε έξω από το κτίριο της ΑΣΟΕΕ και κατέληξε στα σοκάκια της Πατησίων, ο Παύλος Γερουλάνος μιλάει στον Γεράσιμο Μανωλίδη για το πώς οραματίζεται την πρωτεύουσα, πως μπορούν να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των ναρκωτικών, τα σπασμένα πεζοδρόμια και το πρόβλημα που δημιουργεί το Airbnb στους πολίτες που αναζητούν διαμέρισμα προς ενοικίαση. Τέλος, καταθέτει την άποψή του πως οι γκρίζες μεσοτοιχίες της Αθήνας, θα μπορέσουν να αποκτήσουν χρώμα μέσω του graffiti.