Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1980, ο Στέλιος Κούλογλου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στο περιοδικό Αντί και διετέλεσε ανταποκριτής της Αυγής στο Παρίσι (1983-1984). Πολιτικός αναλυτής στο Βήμα και αργότερα ανταποκριτής της εφημερίδας, της ΕΡΤ και του ραδιοσταθμού ΣΚΑΙ στη Μόσχα, κατά την διάρκεια της περεστρόικα (1989-1993). Ως ειδικός απεσταλμένος κάλυψε τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-1995), ενώ διετέλεσε και συνεργάτης της γαλλικής Le Monde Diplomatique και του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ΑRTE.

Το 2002 έλαβε το βραβείο του συγγραφέα της χρονιάς, για το best seller μυθιστόρημα του Μην πας ποτέ μόνος στο Ταχυδρομείο.

Στα χάιλαϊτ της καριέρας του σίγουρα λογίζεται η παρουσίαση και αρχισυνταξία του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα (1996-2008 και 2010-2012), το 2006 και το 2007 βραβεύτηκε ως ο δημοσιογράφος της χρονιάς, ενώ το παρατηρητήριο των διεθνών μέσων ενημέρωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα τον έχει χαρακτηρίσει ως το σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τον βρίσκουν, κυρίως, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου έχει διακριθεί για την οργάνωση και παρουσίαση σειράς πρωτότυπων εκδηλώσεων για την ιστορία, τον πολιτισμό και τους νέους της Ελλάδας, καθώς και εναντίον του πολέμου. 

Ο Στέλιος Κούλογλου, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Ιάκωβο Πανουργιά, μιλάει για τη στροφή από δημοσιογράφος σε ευρωβουλευτής, τα λάθη απειρίας του ΣΥΡΙΖΑ, την άρνηση έκδοσης βίζας από τις ΗΠΑ, την ακροδεξιά, το κατοχικό δάνειο, τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ενώ δεν διστάζει να δηλώσει πως εάν έπρεπε να υπογράψει κάποιο μνημόνιο, θα το έκανε μόνο για τη Γερμανία.