Υπογράφει η Κάπα. Κάπα.

Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι και το Savoir Vivre, μπορεί να μοιάζουν σε κάποιους παρωχημένα, αλλά ο κεντρικός στόχος ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα ο ίδιος: η διακριτικότητα, η ευγένεια και η ανταλλαγή θετικών συναισθημάτων μεταξύ του οικοδεσπότη και των καλεσμένων του.

Παρακάτω θα βρείτε τα sos, που θα σας φανούν χρήσιμα στις γιορτινές συγκεντρώσεις που έρχονται τις επόμενες μέρες, στα οικογενειακά και επαγγελματικά δείπνα, αλλά και σε ραντεβού που θέλετε να κάνετε καλή εντύπωση στο πρόσωπο που συνοδεύετε.

DOs

1. Μόλις καθίσετε τοποθετήστε την πετσέτα στα γόνατά σας και μην την ξαναβάλετε στο τραπέζι προτού τελειώσετε (τσαλακωμένη και όχι ξαναδιπλωμένη). Όταν κρατάτε μαχαίρι και πιρούνι, το μαχαίρι πάει στο δεξί χέρι και το πιρούνι στο αριστερό. Αν υπάρχει πρώτο και δεύτερο πιάτο, έχετε στο νου σας, ότι χρησιμοποιείτε τα μαχαιροπίρουνα που υπάρχουν δεξιά και αριστερά απ' το πιάτο σας, από έξω προς τα μέσα. Αν δεν έχετε τελειώσει, αλλά κάνετε ένα διαλειμματάκι, τοποθετήστε τα μαχαιροπίρουνά σας σταυρωτά στο κέντρο του πιάτου. Κι όταν θέλετε να δείξετε ότι τελειώσατε, τοποθετήστε τα μαχαιροπίρουνα παράλληλα και ελαφρώς διαγώνια, έτσι ώστε οι λαβές να δείχνουν πέντε η ώρα.

2. Περιποιηθείτε! Οι άντρες να βοηθάτε πάντα μια γυναίκα να καθίσει, τραβώντας ευγενικά την καρέκλα της και ακολουθώντας τις κινήσεις της μέχρι να βολευτεί, χωρίς να σπρώχνετε το κάθισμα …για να τελειώνει. Οι κυρίες ανταποδώστε τις φροντίδες των ανδρών σερβίροντας τα ορεκτικά και τη σαλάτα στα πιάτα.

3. Αν πρόκειται να στύψετε ένα λεμόνι, προστατέψτε το με το χέρι σας ή με μια χαρτοπετσέτα, για να μην πιτσιλήσετε κάποιον με τον χυμό του. Την ίδια προσοχή πρέπει να δείξετε με τα τοματίνια. Αν δαγκώσετε ένα σκληρό τοματίνι με μισάνοιχτο στόμα, θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα που είχαμε κάποτε με τις μπουγελόφατσες…

4. Μειώστε τις πιθανότητες ανακατώματος των γύρω σας. Εξυπακούεται πως τρώμε με κλειστό στόμα και χωρίς να ακούν οι άλλοι τους ήχους της πολτοποίησης που συμβαίνει ανάμεσα στα σαγόνια μας. Επίσης, χωρίς επιφωνήματα, μουγκρητά και άλλα «μουσικά χαλιά».

5. Αν τη στιγμή που τρώτε, διψάσετε, σκουπίστε ελαφρά το στόμα σας πριν πείτε τη γουλιά σας, ώστε να μην αφήσετε το «φαγητένιο» αποτύπωμά σας στο ποτήρι.

6. Να είστε ευγενέστατοι απέναντι στους συνδαιτυμόνες. Αν θέλετε να πάτε στην τουαλέτα, πείτε ένα «παρακαλώ συγχωρείστε με» ή κάτι εξίσου ευγενικό (και γενικόλογο!). Αν είναι επείγον να μιλήσετε στο κινητό σας, πείτε κάτι αντίστοιχο, σηκωθείτε και απομακρυνθείτε για λίγο.

7. Το κρασί είναι υπόθεση του ανδρικού φύλου. Αυτοί επιλέγουν κι αυτοί δοκιμάζουν. Τελεία.

8. Όταν τα πιάτα περνούν από χέρι σε χέρι, η σωστή φορά είναι η αντίθετη απ’ τη φορά του ρολογιού. Αν κάποιος στ’ αριστερά σας, ζητήσει συμπλήρωμα, είναι ευνόητο ότι δεν χρειάζεται να ξανακάνουν τον κύκλο. Επίσης, ευνόητο είναι πως δεν πρέπει να «μπείτε σφήνα» παίρνοντας κι εσείς κάτι από ένα πιάτο που ζητήθηκε πρώτα από κάποιον άλλον.

 

9. Αυτός που έχει κάνει την πρόσκληση στο γεύμα/δείπνο, αυτός αναλαμβάνει και το λογαριασμό. Φυσικά, μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς, αλλά χωρίς να είστε επίμονος. Αν δεν είναι ευθύνη ενός ανθρώπου αυτός ο λογαριασμός, τότε θα πρέπει να τακτοποιηθεί το ζήτημα διακριτικά και εκτός τραπεζιού.

10. Ευχαριστείστε τους οικοδεσπότες! Ακόμη και σε κάποιο εστιατόρια, πείτε "ευχαριστώ" στους ανθρώπους που σας σέρβιραν!

 

DON'Ts

1. Μην τρώτε τίποτα απολύτως με το χέρι (εκτός του ψωμιού, φυσικά) και μην φέρνετε ποτέ το μαχαίρι στο στόμα, για κανέναν λόγο.

2. Μην ακουμπάτε τους αγκώνες σας πάνω στο τραπέζι και μην παραβιάζετε τον προσωπικό χώρο του διπλανού σας.

3. Μην σηκώνετε το ποτήρι σας στον αέρα προκειμένου να σας προσθέσουν κρασί. Ακουμπήστε το στο τραπέζι, φέρνοντας το προς το μέρος του ανθρώπου που σερβίρει. Και αν δεν θέλετε να σας το τιγκάρουν, κάντε κάτι διακριτικότερο απ’ το να βάλετε το χέρι σας πάνω του σα να το σκεπάζετε.

4. Όσο κι αν σας άρεσαν οι γεύσεις, είναι αγένεια να ζητάτε συνεχώς να σας ξαναγεμίσουν το πιάτο. Αν δεν μπορείτε να χορτάσετε, πάτε μετά για σουβλάκια.

5. Απ’ την άλλη, αν δεν σας άρεσε κάτι στο φαγητό, μην βγάζετε ήχους αποδοκιμασίας, ούτε να το βγάλετε απ’ το στόμα σας κρύβοντάς το στην χαρτοπετσέτα. Δοκιμάστε πρώτα λίγο κι αν δεν σας αρέσει, αφήστε το. Εξίσου αγενές είναι να ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, προτού το δοκιμάσετε, γιατί είναι σα να είστε σίγουροι προκαταβολικά ότι είναι άγευστο.

6. Μην …γλείψετε εντελώς το πιάτο σας, όταν τελειώσετε. Αφήστε μια μπουκιά και βάλτε τα μαχαιροπίρουνα μαζεμένα, ίσια και οριζόντια στο κέντρο του πιάτου, ώστε να δείξετε «συνθηματικά» πως απολαύσατε απολύτως το φαγητό και δίνετε τα συγχαρητήριά σας στον σεφ.

7. Μην κοιτάτε διαρκώς την οθόνη του κινητού σας, μην το ψαχουλεύετε και -ακόμη καλύτερα- μην το έχετε πάνω στο τραπέζι, ανάμεσα στα πιάτα.

8. Σε ένα τραπέζι που κάθονται μέχρι 8 άτομα, ο casual κανόνας είναι πως δεν πρέπει να ξεκινήσετε να τρώτε, προτού σερβιριστούν τουλάχιστον τρία άτομα, ενώ σε μια πιο επίσημη περίσταση, θα πρέπει να σερβιριστούν οι πάντες. Σε μεγαλύτερα τραπέζια, εφόσον δεν υπάρχει εύκολη οπτική επαφή μεταξύ περισσότερων των 8 ατόμων, μπορείτε να ξεκινήσετε πριν σερβιριστεί το σύνολο των συνδαιτυμόνων.

9. Μην το κάνετε θέμα αν δεν πρόκειται να πιείτε. Μην αναποδογυρίσετε το ποτήρι και μην πείτε «όχι όχι όχι», γιατί μοιάζει σα να προσβάλλετε εμμέσως όσους έχουν αποφασίσει να πιούν. Βάλτε τα ακροδάχτυλά σας στο χείλος του και πείτε απλώς «όχι σήμερα, ευχαριστώ».

10. Μην παίζετε με την χαρτοπετσέτα σας, μην την ανοιγοκλείνετε, μην την ξεδιπλώνετε, μην την σκίζετε σε κομματάκια, μην την κάνετε χειροτεχνία. Ή είστε πολύ νευρικός για κάποιον λόγο ή βαριέστε θανάσιμα. Προσπαθήστε να συγκρατηθείτε και μην συμπεριφερθείτε σαν πεντάχρονο που έχει τα νεύρα του γιατί νυστάζει.

Και καλή όρεξη!