Πως θα σου φαινόταν αν σου έλεγα πως μπορείς να καταναλώνεις μπύρα, κρασί και σοκολάτα χωρίς να επηρεαστεί το προσδόκιμο ζωής σου; Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτά, βοηθούν στην μείωση φλεγμονών που σχετίζονται με θανατηφόρες ασθένειες που συνδέονται με την καρδιά και διάφορους τύπους καρκίνου.

Φυσικά, υπάρχουν προϋποθέσεις... θα πρέπει να καταναλώνονται σε συνδυασμό με αρκετά φρούτα και λαχανικά. Αν γίνεται αυτό, τότε το προσδόκιμο ζωής μπορεί να ανέβει έως και ένα πέμπτο, σε σχέση με τους ανθρώπους που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας, αναψυκτικά και επεξεργασμένη τροφή.

Η καθηγήτρια Joanna Kaluza, από το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, λέει:

"Είναι γνωστό πως τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί, η μπύρα και η σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Συνδυάζοντας τα σε μία δίαιτα με τροφές πλούσιες σε αντιφλεγμονώδες, μπορεί να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής."

Οι αρμόδιοι ερευνητές, έχουν αναλύσει περισσότερους από 65,000 ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 45 και 83. Οι συμμετέχοντες σε αυτήν την έρευνα, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που περιείχε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά κατανάλωναν 11 συγκεκριμένες αντιφλεγμονώδεις τροφές, όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, πατατάκια, πίτες και μπισκότα. Στην συνέχεια, βασισμένοι στα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες αποκτούσαν μία βαθμολογία μεταξύ 0 και 16, όπου το 16 αντιπροσωπεύει το πιο υγιεινό. Περίπου 15,000 συμμετέχοντες, πέθαναν προτού ολοκληρωθεί η έρευνα. Από αυτούς, περίπου 5,000 πέθαναν από παθήσεις της καρδιάς και άλλοι 5,000 από καρκίνο. Οι υπόλοιποι απεβίωσαν από διάφορα άλλα αίτια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο "Journal of Internal Medicine", υποδηλώνουν πως όσοι κατανάλωναν αντιφλεγμονώδεις τροφές είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στα επόμενα 16 χρόνια σε σχέση με αυτούς που δεν έκαναν το αντίστοιχο. Συγκεκριμένα, μία δίαιτα βασισμένη σε τέτοιες τροφές, μείωναν τον κίνδυνο θανάτου από παθήσεις της καρδιάς κατά 20% και από καρκίνο κατά 13%.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι πως οι καπνιστές επωφελήθηκαν περισσότερο και είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την διεξαγωγή της έρευνας, σε σχέση με τους καπνιστές που έτρωγαν λιγότερο υγιεινά.

Η καθηγήτρια Kaluza προσθέτει:

"Η μεγαλύτερη αντιστροφή ανάμεσα στους καταναλωτές μίας δίαιτας με αντιφλεγμονώδη, παρατηρήθηκε στους καπνιστές: 31% χαμηλότερο ρίσκο κάποιας ασθένειας (γενικά), 36% λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα και 22% χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο. "

Αν και βοηθάει αρκετά τους καπνιστές, οι μη καπνιστές που ακολουθούν μία τέτοια δίαιτα ζουν ένα μέσο όρο 4,5 χρόνια περισσότερο από τους καπνιστές που δεν καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αντιφλεγμονώδες.