Υπογράφει η Κάπα. Κάπα.

Ο αθηναϊκός ηλεκτρισμός στον αέρα, τα κτίρια που αντέχουν στη φθορά του χρόνου και του καυσαερίου, οι έννοιες που δημιουργήθηκαν σ’ αυτά τα μέρη, όπως η δημοκρατία και η φιλοσοφία, η Ιστορία ως ανεξάντλητη πηγή γνώσης κι έμπνευσης, ο κόσμος που κινείται πάνω στη ζωνή ραφής της Δύσης με την Ανατολή… Ναι, τα ελληνικά είναι μια γλώσσα που μπορεί να περιγράψει όλα όσα θες να εκφράσεις. Αλλά τα «αθηναϊκά» είναι μια σύγχρονη γλώσσα, που μπλέκει το ελληνικό με το αγγλικό λεξιλόγιο και προσπαθεί να περιγράψει αισθήσεις και πλευρές της σύγχρονης Αθήνας, τόσο για εμάς τους ντόπιους, όσο και για τους ξένους επισκέπτες της. Λέξεις που γεννιούνται ακριβώς αυτή τη στιγμή, γι’ αυτή τη συναρπαστική κοσμοπολίτισσα μητρόπολη, που μαζί της δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε.

1. Charismattica

/ Charisma (Greek word for charm) + Attica /

Αν νομίζεις ότι Αθήνα σημαίνει απλώς "Ακρόπολη", ξανασκέψου το. Οι παραλίες της Αττικής και οι εκατοντάδες ομορφιές της, που συνεχώς σε ξαφνιάζουν, δημιουργούν μια πόλη γεμάτη χαρίσματα, για να τη χαρεί κάθε ηλικία.

2. Athentic

/ Athens + Authentic /

Η αυθεντικότητα του "αθηναϊκού". Παραμένει εδώ.

3. Artgasm

/ Art + orgasm /

Το να είσαι συνεχώς τόσο κοντά σε καλλιτεχνήματα, κάθε εποχής! Όπου και να κοιτάξεις, θα δεις το αποτέλεσμα ενός δημιουργικού πνεύματος. Οι αρχαιότητες μπλέκονται με τα γκράφιτι και τα μουσεία με τις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

4. Fantάστυ

/ fantastic + άστυ (Greek word for city) /

Η υπέροχη Αθήνα, έτσι όπως την ζουν οι επισκέπτες της και μαγεύονται.

5. Cooloύri

/ Cool + koulouri (Greek bagel with sesame) /

Αθηναϊκή συνήθεια, αθηναϊκό πρωινό, "the coolest snack on the go". To φθηνό παραδοσιακό κουλούρι του δρόμου σου δίνει δύναμη και δεν λερώνεσαι τρώγοντάς το ενώ τρέχεις στους δρόμους της πόλης.

6. Ecstαsea

/ Ecstacy + Sea /

Σ΄αυτό το μέρος, ποτέ δεν βρίσκεσαι μακριά από τη θάλασσα. Μπορείς να πας με τη συγκοινωνία, με τα πόδια, με το αμάξι σου. Μπορείς να πας για βουτιά, για ηλιοθεραπεία, για ένα δείπνο, για ένα πάρτυ για ένα πικ νικ, για ένα ρομαντικό ραντεβού. Τυχερή πόλη!

7. Hipstoricαl

/ Hipster + historical /

Ο χιψτερισμός μοιάζει να βρήκε την έμπνευση του στους αρχαίους Αθηναίους και οι περιοχές κάτω απ' την Ακρόπολη - το λεγόμενο ιστορικό τρίγωνο μεταξύ Σταδίου, Ερμού και Πειραιώς - έγιναν σήμερα το μποέμ στέκι που συνδυάζει νέες μόδες, vintage ατμόσφαιρα, ιστορικό χρώμα και νέο κόσμο που ψάχνει και βρίσκει τα καλύτερα μπαράκια, τα καλύτερα καταστήματα δίσκων, τα καλύτερα μαγαζιά με παλιά είδη και οικονομικό φαγητό με παραδοσιακή έμπνευση.

8. Atheniαnts

 / Athenian + ants /

Κι ύστερα λεν για τους Μανχαττανέζους... Η αεικίνητη φύση του Αθηναίου δίνει τα ρέστα της στους δρόμους του κέντρου, στις σκάλες του υπόγειου σιδηροδρόμου, στις λαϊκές αγορές. Τρέχουμε γιατί συνεχώς έχουμε κάπου να προλάβουμε να πάμε και μιλάμε γιατί έχουμε για όλα να πούμε μια γνώμη. Κοινωνικά ακούραστα ζιζάνια. Buzzzzzzzzz...

9. Chronostróll

/ Chronos + stroll /

Παραδεχτείτε πως αν τρέχετε να προλάβετε τις δουλειές σας και ξαφνικά ακινητοποιηθείτε και δείτε τι υπάρχει γύρω σας, μπορεί ξαφνικά να σκεφτείτε πως μπήκατε κατά λάθος σε χρονοπύλη που σας έβγαλε αλλού αντί για το γραφείο σας. Οι ομορφιές του αθηναϊκού κλασικισμού σε μεταφέρουν διαρκώς πίσω στο χρόνο. 

10. Sensattica

/ senses + attica /

Οι αισθήσεις που ξυπνούν όταν επισκέπτεται κανείς την Αθήνα ή όταν ένας Αθηναίος επιστρέφει από κάποιο ταξίδι του.

 

Δεν υπάρχουν αρκετές λέξεις για να την περιγράψεις; Φτιάξε τις δικές σου!

Τσέκαρε το #ImAnAthenian στα social media και μπες imanathenian.com για να δοκιμάσεις τις λεξικογραφικές σου ικανότητες και να δημιουργήσεις μια νέα λέξη. Έπειτα, κατέβασε το “Athenian” app στο κινητό σου, επίλεξε οποιαδήποτε από τις νέες λέξεις προτιμάς και ταίριαξέ τη με μια φωτογραφία κάποιας δικής σου αθηναϊκής εμπειρίας, συνθέτοντας το δικό σου προσωπικό πόστερ.