Έχω πει επανειλημμένα το πόσο αγαπάω την folk & ambient μουσική... ειδικά όταν πρόκειται για παγανιστικούς ρυθμούς. Κάθε κάμποσο καιρό βρίσκω κάποιο τραγούδι το οποίο, για αρκετές ημέρες, ακούω συνεχώς. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα, μόνο που αποφάσισα να μην το κρατήσω για πάρτη μου αλλά να το μοιραστώ, μιας και είμαι σίγουρος πως θα υπάρχει κάποιος που ψάχνει απεγνωσμένα (όπως και εγώ) κομμάτια για να διευρύνει το folk playlist του.

Πριν περίπου έναν μήνα, η Νορβηγική μπάντα Wardruna, ανέβασε στο κανάλι της (YouTube) μια live εκτέλεση ενός από τα γνωστότερα, και ίσως το πιο συναισθηματικό, τραγούδια που έχουν τραγουδήσει, το Helvegen. Έχουμε ξανα δεί στο παρελθόν live εκτελέσεις του συγκεκριμένου κομματιού, μόνο που σα να έλειπε κάτι... μία φωνή που θα δημιουργούσε την "τέλεια" ισορροπία και που θα μετέφερε απόλυτα το μήνυμα των στοίχων του Helvegen.

Στην εκτέλεση που ανέβηκε πριν έναν μήνα, συμμετέχει η Aurora. Ακούγοντας το, είναι εύκολο να συνειδητοποιήσεις πως τελικά αυτή η λεπτομέρεια είναι που εκτοξεύει το κομμάτι. Δεν θέλω να μειώσω τις φωνές των Eivor και Lindy που έχουν συνοδέψει με τις φωνές τους, το Helvegen, εξίσου στο παρελθόν. Βασικά, θεωρώ την φωνή της Lindy μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές που υπάρχουν όσον αφορά το συναίσθημα.

To Helvegen είναι ένα τραγούδι που μιλάει για τον θάνατο και την μνημόνευση των νεκρών. Για το ταξίδι στον άλλον κόσμο και το διάστημα που χρειάζεται κάποιος για να συνειδητοποιήσει πως η ψυχή κάποιου, δεν βρίσκεται πλέον στον κόσμο των ζωντανών. Το Helvegen είναι ένα τραγούδι που αναζητά τα χαμένα τραγούδια και τις ξεχασμένες παλιές παραδώσεις.

Οι στίχοι είναι σκέτη ανατριχίλα... ειδικά αυτό το σημείο:

Når du ved Helgrindi står 
og når du laus deg må riva
skal eg fylgje deg
over Gjallarbrui med min song

When you stand by the Gate of Death
and you have to tear free
I shall follow you
across the Resounding Bridge with my song