Ο Elton John άνοιξε την καρδιά του όσον αφορά τον Freddie Mercury, αποκαλύπτοντας κάποιες άγνωστες λεπτομέρειες, προτού φύγει από την ζωή. Αποκάλεσε τους τελευταίους μήνες του Freddie ως "αγωνιώδης" και περιέγραψε τα πρώτα Χριστούγεννα που πέρασε χωρίς τον Freddie.

Η απώλεια του Freddie Mercury του κόστισε, ειδικά από την στιγμή που "έφυγε" από την ζωή λίγο μετά αφότου διαγνώστηκε με AIDS. Στο βιβλίο του "Love is the Cure: On Life, Loss and the End of Aids" είχε γράψει: "He knew death, agonising death, was coming". Μάλιστα τόνισε πως ήταν πολύ δύσκολο για τον ίδιο, να βλέπει τον Freddie καταβεβλημένο κατά τα τελευταία του χρόνια.

Ασχέτως από την περσόνα του Mercury, ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα κλειστός άνθρωπος και "φυλούσε" το θέμα με το AIDS μέχρι και την ημέρα που πέθανε (24 Νοεμβρίου 1991). Παρ' όλα αυτά είχε αρκετό κουράγιο και παρά το θέμα με την υγεία του, συνέχιζε ακάθεκτα να κάνει εμφανίσεις, συντηρώντας τον ευχάριστο και διασκεδαστικό χαρακτήρα του.

Ο Elton χαρακτήρισε τον Freddie ως "ένα φως στον κόσμο". Αντί να περάσει τις τελευταίες του ημέρες (ο Freddie), προσέχοντας τον εαυτό του και την υγεία του, τις "ξόδεψε" για άτομα κοντινά του. Παράλληλα έμπαινε στο studio για να συνεχίσουν να γράφουν οι Queen το "Made In Heaven", που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του.

Τα "πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον Freddie" όμως, ο Elton βρέθηκε προ εκπλήξεως μιας και δέχθηκε ένα τελευταίο δώρο. Ήταν ένας πίνακας του Henry Scott Tuke (αγαπημένου καλλιτέχνη του Elton).

Σε όλη την διάρκεια της φιλίας τους, είχαν βγάλει "drag queen" ονόματα, ο ένας στον άλλον. Ο Elton λεγόταν Sharon και ο Freddie, Melina.

Το δώρο είχε ένα σημείωμα που έλεγε: "Αγαπητή Sharon, νομίζω πως θα σου αρέσει. Με αγάπη, Melina. Καλά Χριστούγεννα". Σίγουρα μία συναισθηματική στιγμή για τον Elton, που όπως λέει: "αν και ο θάνατος του Freddie ήταν μια πραγματικά θλιβερή στιγμή, κάπως έτσι θυμάμαι τον Freddie. Ως κάποιος που ξόδεψε τις τελευταίες του ημέρες για να μου βρει ένα δώρο".