Ίσως μία από τις πιο κουλές δικαστικές διαμάχες που έχουμε δει να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια και αυτό επειδή εν έτη 2018 (ειδικά σε μία χώρα όπως η Ιαπωνία) δεν θα το περίμενε κανείς.

Πριν περίπου έναν χρόνο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Osaka αποφάσισε πως ο tattooer Taiki Masuda παρανόμησε κάνοντας tattoo χωρίς ιατρική άδεια. Σήμερα, το δικαστήριο έκδωσε καινούργια απόφαση.

Η συγκεκριμένη υπόθεση τραβάει από το 2015 που η αστυνομία εισέβαλε στο studio του Masuda επειδή έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο. Αυτό, διότι το 2001 το Ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας κατέστησαν το tattooing ως ιατρική διαδικασία επειδή υπάρχει χρήση βελόνας που έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Ουσιαστικά, το tattooing στην Ιαπωνία, αυτήν την στιγμή, "είναι στον αέρα". Στο παρελθόν (19ο αιώνα) η Ιαπωνία είχε απαγορεύσει ξανά την συγκεκριμένη "άσκηση". Την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου όμως επανήλθε νόμιμα αυτή η πρακτική.

Οι δικηγόροι του Masuda προσπάθησαν να αποδείξουν πως το tattooing και η πρόθεση του Masuda δεν έχουν να κάνουν με ιατρικές διαδικασίες αλλά με την δημιουργία τέχνης. Υπενθυμίζω πως έχουμε 2018 και μιλάμε για την πιο ανεπτυγμένη χώρα. Πλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει υπέρ του Masuda, αναιρώντας την προηγούμενη απόφαση και κατανοώντας πως η συμβολική και αρτιστική σημασία του tattooing δεν σχετίζονται με ιατρικές διαδικασίες.

Το θέμα όμως δεν πρόκειται να σταματήσει έτσι απλά μιας και ακόμα και έτσι, η κυβέρνηση δεν δίνει "άδειες" στους tattoo artists, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία γκρίζα ζώνη. Οι artists δείχνουν να είναι θετικοί για το μέλλον του tattooing. Αυτή η καινούργια απόφαση πρόκειται να συμβάλει σε αυτό και ίσως είναι η αρχή για να νομοθετήσει επ' αυτού το κράτος.