Το μυστήριο φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας που ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου στον Ινδικό Ωκεανό, έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα, καθώς τα αίτιά παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστα.  

Το τελευταίο περιστατικό μοιάζει να συνδέεται με τις δονήσεις που εδώ και καιρό πλήττουν την περιοχή γύρω από το νησί Μαγιότ. Μιλώντας στο National Geographic, ο γεωγράφος Γκόρμα Έκστρομ απ’ το Πανεπιστήμιο Columbia, δήλωσε πως δεν έχει έρθει ποτέ ξανά αντιμέτωπος με παρόμοιο φαινόμενο.

Μισό χρόνο νωρίτερα, οι σεισμολόγοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα παρόμοιο συμβάν, ένα σμήνος δηλαδή εκατοντάδων μικρών δονήσεων, το οποίο εντοπίστηκε 50 χιλιόμετρα απ' το συγκεκριμένο νησί. Η περιοχή αυτή, που βρίσκεται ανάμεσα στη Μαδαγασκάρη και τις ανατολικές αφρικανικές ακτές, τον περασμένο Μάιο, χτυπήθηκε από έναν μεγάλο σεισμό που δεν είχε κανένα προειδοποιητικό σημάδι, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε πλήθος μετασεισμών που συνεχίστηκε για καιρό.

Ο πρόσφατος σεισμός του Νοεμβρίου, της κλίμακας 5,1 ρίχτερ, δείχνει πως το φαινόμενο δεν έχει εκτονωθεί. Οι επιστήμονες σημειώνουν πως οι δονήσεις αυτές δεν σχετίζονται απλώς με την κίνηση των τεκτονικών πλακών, αλλά και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή.

Το πιο ασυνήθιστο, απ' όσα έχουν συμβεί, είναι μια μακρά και επίπεδη δόνηση, χωρίς τις διακυμάνσεις δηλαδή που συνήθως συνοδεύουν τους σεισμούς, που επαναλήφθηκε με συχνότητα 17 δευτερολέπτων και διήρκησε γύρω στα 20 ολόκληρα λεπτά στο σύνολό της!

«Υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο εκτενούς μελέτης», δήλωσε ο ερευνητής Nίκολας Τέγεφερ στο National Geographic. Μια πιθανή αιτία του φαινομένου είναι η τεράστια κίνηση μάγματος κάτω απ' τον Ινδικό Ωκεανό. Το σίγουρο είναι, πως αν αυτή η δραστηριότητα συνεχιστεί, το νησί Μαγιότ πιθανότατα θα αλλάξει τελείως θέση στο μέλλον. Ήδη έχει μετατοπιστεί κατά περίπου 60 χιλιοστά στα ανατολικά και 30 χιλιοστά στα νότια.