Σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, που παραλίγο το έγκλημα του βιασμού να καρατομηθεί με την τροποποίηση του Άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα, η κυβέρνηση το αποσύρει για να το επαναδιαπραγματευτεί, μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις του κόσμου και των ειδικών.


Στις 3 Ιουνίου 2019, κατατέθηκε το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο καλείται να κυρώσει το ελληνικό κοινοβούλιο, με εξαιρετικά ταχείες διαδικασίες.

Στο σχέδιο αυτό, και συγκεκριμένα στο Άρθρο 336, υιοθετείται ένας νομικός ορισμός του βιασμού, ο οποίος, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, χαρακτηρίζεται απαράδεκτος, καθώς υιοθετείται ένας ακόμα πιο περιοριστικός ορισμός του βιασμού από τον υπάρχοντα, ο οποίος δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για το σοβαρό αυτό έγκλημα.

Αν και προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιον αρμόδιο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν κατέστη δυνατό. Ωστόσο, μιλήσαμε για το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η τροποποίηση, με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ, Στυλιανό Παπαγεωργίου-Γονατά, τη δικηγόρο και μέλος της πρωτοβουλίας Χωρίς ΣυΝΑΙνεση είναι Βιασμός, Θεοδώρα Γκόγκα, την Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Ειρήνη Γαϊτάνου, τη Δικαστική Ψυχολόγο και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. PRAKSISΜαρία Μουδάτσου, και το δικηγόρο και πρώην Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Καραγκούνη