Πινελόπη: Η παιδική παράσταση που ενώνει δυο κόσμους!
CultureΕδώ και λίγες ημέρες το Από Μηχανής Θέατρο φιλοξενεί την θεατρική μεταφορά του βιβλίου Πινελόπη της Χριστίνας Ντούμα σε σκηνοθεσία Στρατή Πανούργιου.
Είναι ένα έργο φτιαγμένο με αγάπη και σεβασμό.
Τι είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό και ήδη αγαπημένο;
Η κυρία Χριστίνα Ντούμα και ο κύριος Στρατής Πανούριος απαντούν στις ερωτήσεις μας και μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την υπέροχη θεατρική συνάντηση.

Φωτογράφος: Νίκος Ζαχαρόπουλος – GRAND MAGAZINE
Βοηθός Φωτογράφου: Όλγα Ανδιάρη
Τι θα θέλατε να μείνει στο μυαλό και την καρδιά του αναγνώστη ή του θεατή, διαβάζοντας το παραμύθι και βλέποντας στη συνέχεια την παράσταση;
Xριστίνα Ντούμα: Θα ήθελα να μείνει η αίσθηση ότι υπάρχει χώρος για όλους. Ότι δεν χρειάζεται να είμαστε ίδιοι για να είμαστε μαζί. Η «Πινελόπη» μιλά στα παιδιά για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και την αγάπη, χωρίς όμως να τους κουνά το δάχτυλο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Θέλω ένα παιδί να διασκεδάσει, να γελάσει, να ταξιδέψει με την ιστορία και, χωρίς ίσως να το καταλάβει εκείνη τη στιγμή, να πάρει μαζί του κάτι που θα το ακολουθήσει και μετά το τέλος της παράστασης.
Στρατής Πανούριος: Διαβάζοντας την Πινελόπη της Χριστίνας Ντούμα οι αναγνώστες πλάθουν τον κόσμο του παραμυθιού με τη φαντασία τους, ταξιδεύουν στις σελίδες με το νου και τα συναισθήματά τους. Εάν στη συνέχεια παρακολουθήσουν την παράσταση η γεύση των συναισθημάτων τους αποκτάει μια άλλη δυναμική. Με την τέχνη του θεάτρου τα συναισθήματά τους βιώνονται στο εδώ και τώρα. Όπως και να’ χει το ένα συμπληρώνει το άλλο. Δυο τέχνες ενώνονται τη στιγμή που η αυλαία ανοίγει και αποκαλύπτεται το ταξίδι ζωής της μικρής Αναστασίας.

Φωτογράφος: Νίκος Ζαχαρόπουλος – GRAND MAGAZINE
Βοηθός Φωτογράφου: Όλγα Ανδιάρη
Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι στη συγγραφή του παραμυθιού και στη συνέχεια στο ανέβασμα της παράστασης;
Xριστίνα Ντούμα: Το δυσκολότερο στη συγγραφή ήταν η ισορροπία. Να μιλήσω για ουσιαστικά πράγματα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, χωρίς η ιστορία να γίνει βαριά ή διδακτική. Όταν ήρθε το θέατρο, εμφανίστηκε μια άλλη αγωνία: «Πώς θα είναι άραγε η Πινελόπη έξω από το δικό μου μυαλό;». Εκεί χρειάστηκε να αφήσω την ιστορία μου στα χέρια άλλων ανθρώπων και να τους εμπιστευτώ. Και τελικά αυτή ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία.
Στρατής Πανούριος: Στην διασκευή του παραμυθού συνεργάστηκα μαζί με τους ηθοποιούς. Eμπνέοντας τους να ανακαλύψουμε μαζί τη δράση των σκηνών και τον πιο όμορφο τρόπο να αποδώσουμε τα μηνύματα του έργου. Δεν συναντήσαμε ιδιαίτερες δυσκολίες για το ανέβασμα της παράστασης καθώς ακολουθήσαμε τη δομή του παραμυθού η οποία μας καθοδηγούσε στην πορεία των προβών.
Πώς πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθεί η «Πινελόπη» στο θέατρο; Υπήρξαν δεύτερες σκέψεις ή πρόταση για κάποια άλλη από τις ιστορίες των βιβλίων για τον Θοδωρή;
Xριστίνα Ντούμα: Όλα ξεκίνησαν από έναν άνθρωπο που έχει σταθεί με ξεχωριστό τρόπο δίπλα μας, τον Ιάσονα Μαρκεσίνη. Εκείνος επικοινώνησε μαζί μου και με έφερε σε επαφή με τους ανθρώπους του θεάτρου. Του είμαι πραγματικά ευγνώμων, όχι μόνο γιατί συνέβαλε στο να ανοίξει αυτός ο καινούργιος δρόμος για την «Πινελόπη», αλλά κυρίως για την αγάπη και το ενδιαφέρον που δείχνει για τον Θοδωρή. Όσο για την επιλογή, αγαπώ κάθε ιστορία μου για διαφορετικό λόγο. Η «Πινελόπη», όμως, είχε κάτι που ζητούσε σχεδόν να βγει από τις σελίδες και να γίνει εικόνα, κίνηση και φωνή.

Στρατής Πανούριος: Ο κύριος Δημήτρης Μυλωνάς μου ανέθεσε το καλοκαίρι που μας πέρασε την σκηνοθεσία αυτής της παράστασης γνωρίζοντας την αγάπη μου για το θέατρο για όλη την οικογένεια. Δέχτηκα με χαρά και ευγνωμοσύνη να γίνω κι εγώ μέρος αυτού του μαγικού ταξιδιού. Θα ακολουθήσει μια ακόμα παράσταση Χριστουγεννιάτικη αυτή τη φορά και πάλι από τις ιστορίες των βιβλίων για το Θοδωρή.
Κυρία Ντούμα, περιγράψτε μας τα συναισθήματά σας όταν είδατε για πρώτη φορά το έργο σας να παίρνει ζωή στη σκηνή;
Xριστίνα Ντούμα: Νομίζω ότι για λίγα λεπτά ξέχασα πως ήμουν η συγγραφέας και έγινα απλώς θεατής! Ήταν παράξενο και ταυτόχρονα μαγικό. Έβλεπα κάτι που είχε ξεκινήσει κάποτε ως μια σκέψη στο μυαλό μου να βρίσκεται τώρα μπροστά μου, με ηθοποιούς, φωνές, μουσική, κίνηση. Συγκινήθηκα πολύ. Και βέβαια, μέσα σε όλη αυτή τη χαρά, υπήρχε ο Θοδωρής. Γιατί, όσο διαφορετικούς δρόμους κι αν παίρνουν οι ιστορίες μου, κάπου στην αφετηρία τους βρίσκεται πάντα εκείνος.
Κύριε Πανούριε, ποιο είναι εκείνο το μαγικό συστατικό που χρειάζεται ώστε ένα πάρα πολύ όμορφο κι ευαίσθητο βιβλίο, να μεταφερθεί στο θέατρο διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του;
Στρατής Πανούριος: Η αγάπη για την τέχνη του θεάτρου που θα αγγίξει ψυχές παιδιών και ενηλίκων. Το θέατρο για όλη την οικογένεια είναι η τέχνη των τεχνών καθώς οφείλει να δημιουργήσει μια παράσταση με τα πιο αγνά και καλύτερα υλικά όπως υψηλή υποκριτική των ηθοποιών, μουσική σύνθεση, κινησιολογία, κοστούμια, χρώματα και εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης.

Περιγράψτε μας τα συναισθήματά σας, όταν είδατε για πρώτη φορά το έργο σας να παίρνει ζωή στη σκηνή;
Στρατής Πανούριος: Χαρά κι ένα δάκρυ συγκίνησης γιατί καταφέραμε όλοι οι συντελεστές της παράστασης να προσφέρουμε στα παιδιά μια παράσταση φτιαγμένη με μεράκι και ειλικρίνεια. Γιατί όπως έλεγε και ο μεγάλος Ωγκύστ Ροντέν: η τέχνη διδάσκει πάνω απ’ όλα την ειλικρίνεια.

Φωτογράφος: Νίκος Ζαχαρόπουλος – GRAND MAGAZINE
Βοηθός Φωτογράφου: Όλγα Ανδιάρη
Θα θέλαμε να μας πείτε μερικά λόγια για τους ηθοποιούς και τους συντελεστές!
Στρατής Πανούριος: Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη συγγραφέα Χριστίνα Ντούμα που μας εμπιστεύτηκε το παραμύθι της και το μήνυμα για τον αγώνα του Θοδωρή που πρέπει να ταξιδέψει παντού. Τον Δημήτρη Μυλωνά και την Άννα Ελεφάντη που μου έδωσαν αυτό το δώρο να γίνω μέρος της παράστασης. Τον Αλέξη Κωτσόπουλο ο οποίος έγραψε και ερμήνευσε με φυσικά όργανα της μοναδικής ευαισθησίας μουσικής της παράστασης και τη διδασκαλία των τραγουδιών. Την Χριστίνα Μπίτου η οποία δημιούργησε ένα μαγικό κινησιολογικό και χορευτικό κόσμο που διανύει και ενώνει απ’ άκρη σ’ άκρη την παράσταση. Τον Διονύση Ξαξίρη ο οποίος έντυσε με ευαισθησία και χιούμορ τους ηθοποιούς της παράστασης και επιμελήθηκε με λεπτομέρεια τον σκηνικό χώρο. Τον Παναγιώτη Ψύχα στο σχεδιασμό φωτισμών που ζωγράφισε με φως την ατμόσφαιρα της παράστασης. Την Εύα Μουζουράκη που ζωγράφισε με έμπνευση και χαρά τα σκηνικά και την Χρωματούπολη της παράστασής μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στην κυρία Χριστίνα Λεονάρδου στη διεύθυνση παραγωγής του Από Μηχανής Θεάτρου η οποία ήταν κοντά μας σε κάθε βήμα της υλοποίησης της παράστασης. Και φυσικά τους καταπληκτικούς ηθοποιούς της παράστασης μας που ερμηνεύουν με τόση χαρά και ενέργεια τους ήρωες του έργου: Γράνης Δημήτρης, Καλίνογλου Τζωρτζίνα, Καρακώστα Φωτεινή, Κοντέσης Πάνος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στους εργαζόμενους του θεάτρου που ήταν κοντά μας σε όλη τη διάρκεια των προβών και την Αλίκη Δανάλη και Ιάσονα Μαρκεσίνη που ταξιδεύουν το μήνυμα της παράστασης παντού.
Μετά από αυτή τη συνεργασία, υπάρχουν σκέψεις για μελλοντικές μεταφορές και άλλων ιστοριών σας στη θεατρική σκηνή;
Xριστίνα Ντούμα:
Τώρα που έζησα αυτή την εμπειρία, θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν το σκέφτομαι! Οι ήρωες μου είναι σαν μια μικρή παρέα που μεγαλώνει μαζί μου και καθένας έχει κάτι διαφορετικό να πει. Θα ήταν υπέροχο να δω κάποια στιγμή και άλλον έναν από αυτούς να κάνει το ίδιο ταξίδι από το βιβλίο στη σκηνή. Προς το παρόν, όμως, θέλω να χαρώ κάθε στιγμή αυτού του πρώτου ταξιδιού της «Πινελόπης». Και μετά… ποτέ δεν ξέρεις!
Στρατής Πανούριος:
Γιατί όχι; Τα παραμύθια του Θοδωρή της Χριστίνας Ντούμα είναι ένας θησαυρός και το θέατρο μπορεί να είναι το όχημα που θα βοηθήσει στο ταξίδι τους να φτάσει απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα και γιατί όχι και στους ομογενείς του εξωτερικού.