Το RiseTV διάβασε και προτείνει “Επικίνδυνη” της Μαρίας Ματσούκα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
On SightΤο βιβλίο «Επικίνδυνη» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της Μαρίας Μαρσέλου (λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Ματσούκα) που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
Περιγραφή
Η Ηλέκτρα είναι μια επιτυχημένη και αυτοδημιούργητη γυναίκα με φαινομενικά τέλεια ζωή και σχέση με τον Στέφανο, αλλά το αίσθημα του ανικανοποίητου την κυριεύει. Όταν γνωρίζει τον Δημήτρη και έρχεται αντιμέτωπη με την αδιαφορία του, αποφασίζει να τον κατακτήσει με κάθε κόστος. Για να τον πλησιάσει, γίνεται φίλη με τη σύζυγό του, τη Δανάη, εισβάλλοντας στην οικογένειά του. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι αποπλάνησης, ψεμάτων και μυστικών ξεκινά.
Η Μαρία Μαρσέλου για το “Επικίνδυνη”
Η Ηλέκτρα υπήρχε στο πρώτο μου βιβλίο ως κοριτσάκι, ήταν η κόρη της κεντρικής ηρωίδας της Ερατώς, και τώρα στο δεύτερο βιβλίο μου είχε επιστρέψει ως μια σαγηνευτική, δυναμική, πετυχημένη γυναίκα η οποία απαιτούσε να μοιραστεί ότι της συνέβη τα χρόνιά που ακολούθησαν. Στο βιβλίο υπάρχει και η Δανάη, η οποία είναι Θεσσαλονικιά και είναι το ακριβώς αντίθετο από την Ηλέκτρα, είναι συνεσταλμένη, ντροπαλή, και αφοσιωμένη αποκλειστικά στον σύζυγο και τα παιδιά της. Και κάπως έτσι ξεκινάει ένα παιχνίδι μυστηρίου και αποπλάνησης με την Ηλέκτρα να διεκδικεί τον άντρα της Δανάης, και να απαιτεί με θράσος ότι θεωρεί κεκτημένο της.
Επέλεξα αυτή την φορά διαφορετικό ύφος αφήγησης, με έντονη την αμεσότητα (σχεδόν όλο το βιβλίο είναι σε πρώτο πρόσωπο), πιο σκληρή γλώσσα, οριακές – άγριες καταστάσεις, και ρίσκαρα αρκετά. Ο ερωτισμός είναι διάχυτος όπως και η προδοσία, η οργή, η απόγνωση, μα και η ελπίδα που πάντα αχνοφαίνεται.
Όσο έγραφα ήταν στιγμές που σοκαρίστηκα και εγώ η ίδια με αυτά που συνέβαιναν στους ήρωες μου, με όσα πέρασαν, με όσα έκαναν. Και ύστερα αναρωτήθηκα για τις ζωές όλων μας.
Τελικά ποιοι είμαστε αληθινά;
Θα ήθελα να πω πολλά παραπάνω για την υπόθεση του βιβλίου μου, όμως προτιμώ να αφήσω μόνους σας να ανακαλύψετε την «Επικίνδυνη»…

Βιογραφικό
Η Μαρία Ματσούκα ζει στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και εργάστηκε ως βοηθός παραγωγής και σκηνοθεσίας σε τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές. Η Μαρία Ματσούκα στο αναγνωστικό κοινό εμφανίστηκε το 2021 με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Μαρία Μαρσέλου με την έκδοση δύο μυθιστορημάτων από τις Εκδόσεις Ψυχογιός: Όλα όσα ψιθυρίσαμε, 2021 και Επικίνδυνη, 2022. Η Αποπλάνηση από τις εκδόσεις Κάκτος είναι το τρίτο της μυθιστόρημα.
Το σχόλιό μας από τον Νικηφόρο Σκούμα
H Ηλέκτρα είναι μια γυναίκα γεμάτη αυτοπεποίθηση μέχρι που συναντά τον Δημήτρη. Ως μεσίτρια του δείχνει ακίνητο, και ανταλλάσσουν φιλί παρορμητικό και αψυχολόγητο, εκείνη σε σχέση κομπλικέ και εκείνος παντρεμένος με παιδιά. Ο ίδιος αγοράζει το σπίτι, εκείνη βρίσκει στόχο. Για να τον πετύχει θα γίνει φίλη με τη γυναίκα του, θα νταντέψει τα παιδιά του και θα χρησιμοποιήσει την επίσημη σχέση της ως κάλυψη για να κατακτήσει τον παγερό τζεντ.
Μεταξύ των πράξεων μαθαίνουμε για την ανατροφή της Ηλέκτρας, του συντρόφου της, της κολλητής της και της γυναίκας της οποίας τον άνδρα ζαχαρώνει. Η Μαρία Ματσούκα γράφει το απόλυτο υπεργαμικό θηλυκό, του οποίου ο χαρακτήρας αναπλάθεται σελίδα με τη σελίδα για να εξυπηρετήσει το στόχο του. Η Ηλέκτρα σαφώς κοινωνιοπαθής, αισθάνομαι δεν περνά την λεπτή γραμμή που θα την καθιστούσε κλινική περίπτωση, ακροβατεί πάντως σε αυτό το τεντωμένο σκοινί.
Η Επικίνδυνη δεν μπορεί να έχει ρόδινο τέλος, διαβρώνει τον κοινωνικό της περίγυρο βγάζοντας απωθημένα και κακούς εαυτούς στην επιφάνεια. Τα αυτοαναφορικά κεφάλαια των ηρώων αναδεικνύουν τον ρεαλισμό στην γραφή της Ματσούκα. Στη φιλοσοφία της ακόμα και η πιο συγκροτημένη προσωπικότητα βρίσκεται σε κάποιο βαθμό υπό διαμόρφωση. Οι χαρακτήρες της μπορούν να κάνουν εξαιρέσεις και να κάψουν το μέλλον τους σε μια παρόρμηση.
Κομβικό το 18ο κεφάλαιο όπου η Ηλέκτρα επισκέπτεται την ψυχολόγο της- η συγγραφέας αφήνει στην κρίση του αναγνώστη αν η Ηλέκτρα είναι εμμονική ή έχει όντως πρόβλημα. Στην πρώτη περίπτωση το βιβλίο διαβάζει ως δράμα ενώ στη δεύτερη σαν ψυχολογικό θρίλερ. Ο Δημήτρης ξεδίνει παίρνοντας την επικίνδυνη γυναίκα στο συζυγικό του κρεβάτι και τα θέλω της Ηλέκτρας φουντώνουν για τα καλά.